Gökhan Özcan: Okuma notları

Gökhan Özcan: Okuma notları

“İmam Gazali, yıllar süren eğitiminden dönerken, içinde bulunduğu kervan haydutların saldırı

İhlas ve şirk, biri varsa diğeri yoktur
Türk-Amerikan ilişkilerinin seyrüseferi: Paradigma değişimi ve…
شبكة أمريكية تكشف عن 'عشاء سري' جمع ترامب ومؤسس 'فيسبوك'

“İmam Gazali, yıllar süren eğitiminden dönerken, içinde bulunduğu kervan haydutların saldırısına uğrar. Haydutlar, kervandaki kıymetli eşyaların yanı sıra onun kitaplarını ve defterlerini de gasp eder. Kitap ve defterlerini isteyen Gazali’ye haydutun verdiği cevap hayrete şayandır: ‘Nasıl olur da ilim tahsil ettiğini iddia ediyorsun? Baksana defterlerin elinden alınınca hiç ilmin kalmıyor’ Gazali o an; bilginin üst üste yığılan bir şey olmadığını idrak eder ve memleketine döndüğünde bilgiyi gönlüne nakşetmenin derdine düşer.”

Dijital Çağda Müslüman Kalmak/Nazife Şişman

“Genelde insanlık, ben kimim, nereden geliyorum, benim yerim nedir, niye sorumluyum, hayatımın anlamı nedir, ölümü nasıl karşılayacağım gibi sorulara yanıt getirecek dinsel özdeşleşme ihtiyacından hiçbir zaman kurtulamaz. Din, insan kültürünün en temel yönlerinden biridir. Dinsel ihtiyaçlar, rasyonalist büyüler yoluyla kültürden aforoz edilemez. İnsan yalnız aklıyla yaşamaz.”

İnsan Yalnız Aklıyla Yaşamaz/Leszek Kolakowski NPQ Türkiye Dergisi’nden…

“Modernler genellikle ölçülen, hesaplanan ve tartılan şeyleri, yani kısacası maddi şeyleri kapsayan bilimin dışında başka bir bilimi kavrayamazlar; çünkü niceliksel (quantitatif) görüş açısı, ancak bunlara uygulanabilmektedir. Niteliği niceliğe indirgeme iddiası, modern bilimin en belirgin özelliğidir. Bu yönde öyle bir noktaya gelindi ki ölçünün sokulmasının mümkün olmadığı yerde, gerçek anlamda bilimin de mevcut olmadığına ve niceliksel ilişkileri açıklayan bilimsel yasalardan başka yasaların bulunmadığına inanıldı.”

Rene Guenon-Modern Dünyanın Bunalımı

“Gelenek, güveni, geçmişi, şimdi ve geleceğin sürekliliği içinde sürdürdüğü ve bu tür bir güveni rutinleşmiş toplumsal uygulamalara bağladığı sürece, ontolojik güvenliğe temel bir biçimde katkıda bulunur.”

Anthony Giddens/Modernliğin Sonuçları

“Her şey bozulabilir hale geldi, belki yalnızca insan kalbi hariç; ölümsüzlük, ölümlülerin içinde hareket ettikleri o ortam değil, insanın kalbine sığınmış yurtsuz/evsiz bir sığıntıdır artık; insanlar kalben unutmadıklarını hala dışsallaştırabiliyor, maddileştirebiliyor olsalar bile ölümsüz şeyler; işler ve edimler, olaylar ve hatta kelimeler bu dünyadaki evlerini/yurtlarını yitirmişlerdir; çünkü dünya, çünkü doğa bozulmaktadır, çünkü insan yapısı şeyler ortaya çıkar çıkmaz bütün varlığın kaderini paylaşmakta, bozulmaya başlamaktadır”

Hannah Arendt/Geçmişle Gelecek Arasında

Hepimizin Nuri ağabeyi, dava adamı üstad Nuri Pakdil’i ebediyete uğurladık. Bir değil, birkaç kuşağın hayatında önemli roller oynamış, hafızalarımızda bazı kavramların müşahhas karşılığı haline gelmiş, enerjisini, heyecanını hiç kaybetmeyen güzel bir insan, unutulmaz bir kişilikti. Hüznünü, kederini, Müslümanca vakarını, davası için öfkesini ve nihayet kendisine çok yakışan güler yüzünü gördük. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.