Satranç Oyunu

Satranç Oyunu

Çok zeki bir oyun kralları oyunu. Ama : Satranç Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Satrancın ilk kez M.S. 570 yıllarında Hindistan’da ortaya çıktığı biliniyor

İktisatçı Adaylarına Tavsiyeleri
Irak, aileleri DEAŞ’a katılan 188 çocuğu Türkiye’ye iade etti
400 milyon dolarlık lüks yolcu uçağı papaz Andrew Brunson’u serbest bırakmak için bir rüşvet mi?

Çok zeki bir oyun kralları oyunu.

Ama :

Satranç Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Satrancın ilk kez M.S. 570 yıllarında Hindistan’da ortaya çıktığı biliniyor.

Ancak bu oyunun hikayesin nedir?

  Rivayete göre bundan yıllar yıllar evvel Hindistan’da tek zevki savaşmak olan bir kral hüküm sürmekteymiş.

   Bu kral savaş stratejilerini komutanlarına denetmekten büyük keyif alıyormuş. Girilen savaşlar yıllarca sürüyor, karşılıklı olarak halklar büyük zarar görüyormuş. Ancak bu durum kralın umurunda değilmiş, bir süre sonra barış olsa da kral huyundan vazgeçemeyip sebepsiz yere bir başka komşusuna savaş açarmış.

   Yıllarca süren bu savaşlar elbette halkı perişan edip içten içe isyanlara sürüklermiş ancak krala karşı gelmek öldürülmekle, en iyi ihtimalle zindanda çürümekle sonuçlandığından ellerinden pek bir şey gelmezmiş.

Tamam bu kral ne yaptı o halde?

Bunalmış halk, isyan edememenin çaresizliği içerisinde Hindistan’ın en bilgili kişisi olan “Yüce Bilgin”e gitmeye karar vermiş. Yüce Bilgin, yaşamı boyunca yüzlerce kitap okumuş oldukça bilgili, bir hayli de tecrübe sahibi birisiymiş. Halk, Bilgin’in kapısını çalmış, dertlerini ona anlatmış ve bir şekilde kralı savaşmamaya ikna etmesini istemiş.

Yüce Bilgin ne yaptı?

Yüce Bilgin düşüncelere dalmış çünkü kralı ülkenin geleceği için en mantıklı olan bu davranışa ikna etmenin zorluğunun farkındaymış. Bilgin, “Bana düşünmem için biraz zaman tanıyın.” demiş.

Halk umut ve heyecanla Yüce Bilgin’in kapısında beklemiş. Bir gün, iki gün, üç gün derken bir hafta geçmiş ve Yüce Bilgin evinden çıkmış ve “Beni krala götürün.” demiş.

Nihayette Bilgin kutuyu açmış, içinden değişik şekillerde taşlar çıkmış. Kral ne olduğunu anlamamış ancak daha sormaya kalkmadan Bilgin anlatmaya başlamış:

– Kralım, savaşmaya olan düşkünlüğünüzü hepimiz biliyoruz. Pekala size aynı gün içerisinde defalarca savaşma imkanı verecek bir şey olduğunu söylesem? Bu ufak taşlar askerleriniz. Eh siz de oyunda şahsınız! Ve de yanınızda baş yardımcınız vezir var. Bu gördüğünüz satranç tahtası üzerinde karşı taraftaki düşmanla savaşacaksınız!

O zaman bu oyun krallığı oynudur…

2018 Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonası:

   2018 Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonası, 10 Temmuz 2018 tarihinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde başladı.

    39 il ve KKTC’den 61 takım ve 852 sporcunun 9 tur boyunca hamle yapacağı şampiyonanın açılış töreni; Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Şube Müdürleri Ali Kanber ve Ali Eroğlu, TSF Başkan Vekilleri Prof. Dr. Yusuf Doğruer ve Aşkın Keleş, Asbaşkan Halil Hilmi Darı, Yönetim Kurulu Üyeleri Özgür Solakoğlu, Ahmet Arda Kılıç, Mustafa İmamoğlu ve Ali Ümit Şifaver, Temsilcilikler Koordinasyon Kurulu Başkanı Mustafa Eroğlu, Teknik Kurul Başkanı Aykut İlker Mete, Kulüpler Koordinasyon Kurulu Üyeleri ve bölge-il temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti.

      Şampiyonanın açılış töreninde katılımcılara seslenen TSF Başkanı Tulay, kulüpler şampiyonasının satranç camiasına yakışır bir salonda gerçekleşmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.

      Şampiyona süresince kulüp temsilcileri ile bir araya geleceklerini belirten Tulay, yaşadıkları sorunları, çözüm önerilerini, projelerini görüşeceklerini ve aile bağlarına güç katmaya devam edeceklerini dile getirdi. Tulay, tüm kulüplere ve sporculara başarılar dileyerek konuşmasını tamamladı.

Krallığı oyunu oyunabilir misin?




 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0