Ali Saydam: Sıfır ‘elektonik’ atık

Ali Saydam: Sıfır ‘elektonik’ atık

Elektronik atıkların toplanmasıyla ilgili Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) bir kampanya başla

YPG/PKK mortar attack injures 3 civilians in SE Turkey
Israel rounds up 19 Palestinians in West Bank raids
Atatürk Havalimanı'nda bırakılan 16 uçağın sahibi çıkmadı

Elektronik atıkların toplanmasıyla ilgili Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) bir kampanya başlatmış. Arızalı veya kullanılmayan cep telefonu, bilgisayar, bilgisayar parçaları ve çevre birimleri, elektrikli ev eşyası, adaptör ve kabloları “bize gönderin” diyorlar.

Neden mi?

Çevreye verilen zararın azaltılması, geri dönüşümle verimliliğin artırılması ve çocukların eğitimine katkı sağlanması amaçlanıyor…

Bir taşla üç kuş yani…

Bu iş için PTT de kendilerine destek vermiş… ‘Atık Elekronik Eşyaları Atma Bağışla’ kampanyası için TEGV’e gönderilmek istenen eşyaları ücretsiz taşıyorlarmış…

Elektronik atıklar kanserojen özellikler taşıdıkları için çok ciddi bir sorun. Dahası tehlikeliler…

Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği’nin (EAGD) internet sitesinde konu detaylıca anlatılıyor. Klorlu solventler, bromlu alev geciktiriciler, PVC, ağır metaller, plastik ve gazlar elektronik ürünler ve parçalar yapmada, yarı iletken yongalar üretmede, devreler ve disk sürücüler imalinde de 1000’den fazla malzemede kullanılıyormuş…

Bunlarla da bitmiyor… Dünyadaki en zehirli madde olan civadan küçük bir miktar bile vücuda girse alzheimer, epilepsi, parkinson, kronik yorgunluk, yapısı bozulmuş telomer (DNA’yı koruyan parça), bağışıklık sisteminin ters çalışması durumu gibi hastalıklara yol açabiliyormuş…

Sürekli maruz kalınırsa kurşun, beyin ödemi, öğrenme güçlüğü, davranış bozukluğu, sindirim problemleri, baş ağrısı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, kalp ritminde bozukluk, kısa boy gibi sorunlara neden olabiliyormuş…

Böbreklere ve fetusun gelişimine bile etki edebiliyormuş… Daha birçok maddenin doğaya ve insana sayısız zararı var. Özellikle de çocuklara…

Bu tür atıkların mutlaka güvenilir aracı kurumlarla geri dönüşümünün sağlanması gerekir.

Sadece doğa ve insana olan zararlarından ötürü değil, aynı zamanda içerlerinde pek çok kişisel veriyi de sakladıkları için… Hassas verilerin kaybı, kimlik hırsızlığı, veri ihlalleri günümüzde aklımızdan hiç çıkmaması gereken konular…

EAGD de bu atıkları toplayarak kullanılabilir olanları çalışır duruma getirip, mesela okullara bilgisayar desteği sağlıyormuş…

Kısa bir araştırmayla kullanılmayan telefondan beyaz eşyaya kadar tüm elektronik eşyaları gönderebileceğiniz bir yer bulmanız mümkün…

Çocuklarımızı ve geleceği, kendimizi ve doğayı koruma boynumuzun borcu. Her yıl tüm dünyada 48 milyon, Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği’nin geçen sene açıkladığı veriye göre Türkiye’de 503 bin ton e-atık nedeni biz insanlarsak, çözümü için de elimizi taşın altına koymalı, bu çağrılara kulak vermeliyiz.

Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde başlatılan ve yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında çok önemli bir çağrısı vardı: “Ben merkezli anlayıştan, insan merkezli anlayışa geçmezsek her şey için çok geç olacak. İşte bu nedenle, sizleri çevre sorunlarının çözümünde rol almaya davet ediyorum.”

Davete icabet gerekir.