Türkiye, 17 ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları imzaladı

Türkiye, 17 ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları imzaladı

Türkiye, güçlü iş diplomasisi çabalarıyla, 20'den fazla ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları imzaladı. Bu anlaşmalar, geçtiğimiz yıl toplam 168,1 milya

How to Save Money on Academic Essay Authors
Estonyalılar bir kurt olduğunu düşünerek buzdan vahşi kurt kurtardılar
Dünya Köpek Günü

Türkiye, güçlü iş diplomasisi çabalarıyla, 20’den fazla ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları imzaladı. Bu anlaşmalar, geçtiğimiz yıl toplam 168,1 milyar dolar olan Türkiye’nin sürekli artan ihracatını önemli ölçüde artırdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na göre, ülke şu anda Ekvador, Ukrayna, Japonya, Tayland ve Endonezya dahil olmak üzere diğer 17 ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları müzakere ediyor. Dış ticaretin ticaretin arttırılmasındaki rolünü ele aldığı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) toplantısında konuşuyordu. Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin önümüzdeki günlerde Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması imzalaması muhtemel olsa da, bunun Haziran ayında Japonya ile yapılan bir anlaşmaya imza attığını söyledi. Bakan Çavuşoğlu, Türk ürünlerinin tüm dünyaya ihraç edildiğini ve serbest ticaret anlaşmalarıyla ürünlere yönelik engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

“20’den fazla ülkeyle olan serbest ticaret anlaşmalarımız sorunsuz çalışıyor. Bazı ülkelerde, ticarette kendi lehimize veya bizim lehimize bir dengesizlik var. Ticaretteki kalemleri çeşitlendirerek veya yatırım sayısını artırarak da telafi etmeye çalışıyoruz.” Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu kaydetti.

Türkiye’nin G20 Zirvesi’nden önce Haziran ayında Japonya ile serbest ticaret anlaşması imzalayacağına ve konuyu ülkeye yaptığı ziyarette Japon meslektaşlarıyla onayladıklarına dikkat çekti. “Pakistan ile olan anlaşmamızı neredeyse tamamladık. Tekstil dahil bazı ürünleri korumak istiyorlar. Bazı ürünleri de korumayı umuyoruz” dedi. Sürecin tercihli bir ticaret anlaşmasıyla destekleneceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, “Bazen Özbekistan ve Azerbaycan gibi bazı ülkelerle tercihli ticaret anlaşmaları müzakere ediyoruz” dedi. “Belirli ürünleri en baştan koruma konusunda hemfikiriz. O zamanlar tam bir serbest ticaret anlaşmasına dönüşmüyor, ancak bu ürünleri bir kenara bırakıp diğerlerine yönelik tarifeleri kaldırıyoruz. Tayland ve Endonezya ile serbest ticaret anlaşması görüşmeleri devam ediyor.”

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından belirlenen ikili ticaret hacminde 75 milyar dolar hedefine işaret eden ABD de dahil olmak üzere sekiz ülke ile yapılan serbest ticaret anlaşmaları müzakerelerini başlatmayı kabul ettiklerini belirtti. Bu serbest ticaret anlaşması en kısa zamanda müzakere edildiği sürece her iki ülkenin potansiyeli nedeniyle hedef.

Her iki ülkeden gelen ekonomik personelin Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak ziyaretlerde bulunacağını belirten Çavuşoğlu, ayrıca Kanada, Hindistan, Vietnam gibi ülkelerle olduğu gibi ülkelerle de serbest ticaret anlaşmaları müzakereleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Orta Amerika, Afrika, Karayipler.

“Bölgesel ekonomik kuruluşlarla bunu yapmak kolay değil, ancak bunun bir avantajı var. Bu kuruluşa kaydolduğunuzda, tüm üye ülkelerle olan ticaretiniz serbestçe devam edebilir” dedi. Türkiye, 1996 yılında AB ile birleşme anlaşması imzaladı; bu da Türkiye’nin ihracatını blok haline getirdi ve geçen yıl 84 milyar dolara ulaştı. Gümrük birliğine ek olarak, Türkiye Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ve Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi (EFTA dahil olmak üzere Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) ile bölgesel serbest ticaret anlaşmalarının bir parçasıdır. ) İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre dahil. EFTA 1960 yılında kuruldu ve üye devletlerin ve ticaret ortaklarının hükümetlerarası bir kuruluş olarak yararına ücretsiz ticaret ve ekonomik entegrasyon sağladı.

 

EFTA, 1991 yılında imzalanan ve endüstriyel ürünler, balık ve deniz ürünleri ticaretini ve Türkiye ile EFTA ülkeleri arasındaki işlenmiş tarım ürünlerini kapsayan ilk serbest ticaret anlaşmasıdır. 2018 Haziran’ında, Türkiye ve EFTA ülkeleri mevcut serbest ticaret anlaşmalarını genişletmek için bir anlaşma imzaladılar. Türkiye’nin ayrıca Arnavutluk, Bosna Hersek, Şili, Hırvatistan, Mısır, Gürcistan, İsrail, Ürdün, Makedonya, Malezya, Mauritius, Moldova, Karadağ, Fas, Filistin, Sırbistan, Güney Kore ve Tunus ile ikili ticaret anlaşmaları bulunuyor. Haziran 2018’de Katar ile imzalanan serbest ticaret anlaşması, onay sürecinin ardından yürürlüğe girecek.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0