Toplumda kadın rolü: Islam dinide : Kadınların tarihte görünür olmamasının bir diğer nedeni de geleneksel tarihin dönemleridir. Bu döneml
Toplumda kadın rolü:
Islam dinide :
Kadınların tarihte görünür olmamasının bir diğer nedeni de geleneksel
tarihin dönemleridir. Bu dönemlerden kadınların nasıl etkilendiğinden son
zamanlara kadar söz edilmemiştir.
Örneğin tarihsel bir dönem olan Rönesans,kadınları etkilemiş midir? Bir Rönesans tarihçisi Joan Kelly, kadınlar için (küçük
bir grup için olsa bile) Rönesans’ın çok önemli bir dönüm noktasıolmadığını
Savunmaktadır.
Çünkü bu dönemde “kadın haklarından”, “kadınınözgürleşmesinden” bahseden yoktur. Hümanist değerlerin birkaç düzine kadının
hayatını olumlu yönde etkilemesi, Rönesans’ın kadınları derindenetkilemesi
anlamına gelmemektedir.
Kadınları etkileyen bir Rönesans dönemi varsa, bu klasik tanımıyla geleneksel tarihin dönemlerinden biri olan Rönesans dönemi değildir: Kadınlar, tarihin öznesi olarak kabul edilmedikçe, bizler Tanzimat Dönemi’nde hangi kadınların nasıl yaşadıklarını ve bu dönemden etkilenip etkilenmediklerini bilebilme şansına sahip değiliz.
“Feminist Tarih Yazımı”
denen bu tarih yazım çeşidinin ne zaman başladığına gelince, kadınların geleneksel tarih yaklaşımına getirdikleri bu eleştirilerin kaynağı, kadınların geçmişte yaşadıkları deneyimlerini sorgulamaları olmuştur. Bu sorgulama,1960’ların sonu ile 70’lerin başından itibaren oluşan siyasal hareketlenme içindekadınların da yer alması ile başlamıştır.
KURAN’DA KADIN:
Tevrat’ta anlatılan yaratılış kıssasında cennetteki yasak meyveyi yemeküzere Hz. Havva’yı saptıran yılan, Hz. Adem’i Hz. Havva saptıran da Hz.Havva’dır. Oysa Kur’an’da anlatılan yaratılış kıssasında, insanı saptıran yılan.Kadın, aile ve toplum arasında bir köprü görevini görür. Kadının toplumlarda yerine getirdiği görevleri itibariyle, sosyal sistemin işleyişine katkısı büyüktür.
Toplumda kadın yeri :
Atatürk’ ün bu konuya ilişkin yaklaşımı dikkate değerdir. “Daha esenlikle, daha dürüst olarak yürüteceğimiz yol vardır. Bu yol, Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, ilmi, ahlaki, sosyal, ekonomik yaşamda erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve destekleyicisi yapmak yoludur.”
Geçttiğine göre neden Afganistan’da Kadın İntiharları Bu Sırada Çok Yaygın ?
“Artık yaşamak istemiyordum. Bu yüzden zehir içip kendimi öldürmeye çalıştım.”
Şiddet oranı %87:
AIHRC’den Hawa Alam Nuristani, Afgan kadınlarda intihar teşebbüsü vakalarının bu denli yüksek olmasını, farklı sebeplere bağlıyor. Akıl sağlığı sorunları, aile içi şiddet, zorla evlendirmeler ve kadınlar üzerinde artan sosyal baskılar, bu nedenlerden sadece birkaçı.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Afganistan’da 1 milyon fazla kişide depresif bozukluk görülüyor.
40 yıldır süren silahlı çatışmalar nedeniyle gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu da tahmin ediliyor.
Kadınlara yönelik şiddet de ülke çapında çok yaygın.
Her 3 kadından biri 18’inden önce evleniyor.Zehirli maddelere erişim:
WHO, intihar oranlarını zehirli maddelere erişimin kolay olması ile de açıklıyor.
BBC Afgan Servisi’ne konuşan Herat Hastanesi Sözcüsü Mohammed Rafık Şirazi, “Geçtiğimiz yıllarda insanlar ilaç ve diğer maddeleri daha kolay bulmaya başladı. Geçen yıl kurumlara tehlikeli maddelere erişimin sınırlanması için harekete geçmeleri çağrısında bulunduk” diyor.
Kadının toplumda yeri büyüktür.
COMMENTS