‘Az’dan az, ‘çok’tan çok devri başlıyor

‘Az’dan az, ‘çok’tan çok devri başlıyor

TÜSNisan ayında yürürlüğe girmesi planlanan Yeni Vergi Paketi’nin detaylarını AK Parti Grup Başkan

TSK'dan Münbiç hazırlığı: Bordo Bereliler sınırda emir bekliyor
Locals become chess masters in eastern Turkey
Yolcu otobüsü kamyona arkadan çarptı: 10 yaralı

TÜSNisan ayında yürürlüğe girmesi planlanan Yeni Vergi Paketi’nin detaylarını AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş açıkladı.

45 maddelik Kanun Teklifi, eğer hazırlandığı hâliyle onaylanırsa, yeni düzenlemelerle “çok kazanandan daha çok vergi, az kazanandan daha az vergi” alınacak…

Fena mı?!

Otel, tatil köyü, pansiyon, kamping gibi tesislerdeki hizmetlerden, bir yıl yüzde 1, sonrasında yüzde 2 ‘konaklama vergisi’ alınacakmış. Öğrenci ve kamu misafirhaneleri yeni düzenlemeden muaf tutuluyormuş.

“Yeni vergiler geliyor” diye diye negatif algı oluşturmak isteyenler malumunuz. Doğrudur, yeni bir vergi tipi olan ‘değerli konut vergisi’ Teklif’te yer alıyor. Evinin değeri, 5 milyon TL ile 7.5 milyon TL arasında olanlar binde 3, 7.5 milyon-10 milyon arasında olanlar binde 6, 10 milyonun üzerinde olanlar yüzde 1 vergi ödeyecekler…

5 milyon TL’lik eviniz yoksa, konu sizi pek ilgilendirmiyor. Fakat, bugüne kadar hiç vergi ödemeden yalılarda oturanların huzuru kaçmışsa şimdiden geçmiş olsun…

Şirketler, bundan böyle otomobil kiralarının 5500 TL’lik kısmını gider olarak gösterebilecekmiş. Nedenini Mehmet Muş, çok güzel özetlemiş. Bazı şirket sahipleri, şahsi kullanım için kiraladıkları otomobillerin işlemlerini şirket üzerinden yapıyormuş. Bunu önlemek için de işte bu limit getirilmiş. Yani vergi ödememek için yürünen dolambaçlı yolların önü kesilmiş. Kesilmese miydi?

Spor hakemlerinin gelirleri vergilendirilecek, en üst liglerdeki sporculara ücretlerden yapılan tevkifat oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarılacakmış. Türkiye futbolcular için vergi cennetiydi. Henüz, “zaten zor geçiniyoruz” diye ağlayan futbolcu da duymadık… Bundan sonra da duymayız herhâlde…

Yine yeni paketle, kambiyo muamelelerine ilişkin vergilerin oranı binde 1’den binde 2’ye çıkacak. Spekülatif amaçlı döviz alım satımının önlenmesi için Cumhurbaşkanı’na verilen yetkiler artırılacak.

26 Eylül tarihli yazımızda, ‘13 Ağustos 2018 finansal darbe girişimi’nin arka planını yazmıştık. Piyasada 130-150 milyar TL varken Londra’da elinde 250-300 milyar TL’yi tutanlar, 13 Ağustos’ta bir gece operasyonuyla 100 milyar TL’yi açığa satmışlardı. Amaç, TL’ye değer kaybettirmekti. Ellerindeki dövizi bozduracak, daha değersiz TL ile açık pozisyonlarını rahatça kapatacaklardı.

Onların oyununu Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın SWAP’te işlem hacmini kısıtlamayı da içeren bir dizi hamlesi bozmuştu. Dolar da şeamet tellallarının arzu ettiği 10 TL’yi bulmamıştı.

13 Ağustos’u unuttuysanız, Mart ayındaki yerel seçimlerden hemen önce yapılan finansal kriz yaratma girişimlerini, onu da unuttuysanız şundan 15 gün öncesini, Barış Pınarı Harekâtı’nın başladığı 9 Ekim’in ertesi gününü hatırlayın. 10 Ekim Cuma günü yurt dışından başlatılan spekülasyon kaynaklı finansal hamlelerle dolar 5,80 TL’den 5,90 TL’ye yükselmişti.

Kurun daha da yükselmesi için kademeli TL satış talimatları verildiği konuşuluyor. Ağustos ve Mart saldırılarına verilen cevabın benzeri bir kez daha verilince bu kez Londra’da TL’nin faizi yüzde 20’nin üzerine çıktı. 14 Ekim Pazartesi gününe kadar süreci devam ettirdiler. Pazartesi günü TL SWAP faizlerinin yukarı yönlü hareketini daha fazla taşıyamadılar ve 6 lira seviyelerindeki satış talimatlarını bozarak, aldıkları 5,90 seviyesinin de altında dolar bozdurdular ve başlattıkları operasyondan zarar ederek ayrıldılar.

Şimdi, spekülatif amaçlı döviz alım satımının önlenmesi için tedbir alınmasına itiraz edenlere bir sözümüz var: “Hayırdır, bu finansal saldırıları ne çabuk unuttunuz! Yoksa unutmadınız da planlarınız mı bozuldu?”

Ayağına basılmış olacak ki TÜSİAD da Yeni Vergi Paketi daha yasalaşmadan açıklama yapmış… Kanun aceleye gelmesin, bizim de görüşlerimizi alın demiş…

Anlaşılan yeni vergi düzenlemeleri bazı zenginlerin canını sıktı, sıkacak da. Onların sesi çok çıkar, çok duyulur, medyayla ‘ilişkileri’ de iyidir… İtirazlar, Kanun Teklifi’nin içeriğini çarpıtarak algı oluşturma çabaları olacaktır. TBMM’nin internet sitesine tüm Kanun Teklifleri yükleniyor. Açın, okuyun; duyduğunuza değil, gördüğünüze inanın. Bazı zenginlerin gerçeğini değil, hakikati öğrenin.