Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın daveti üzerine gittiği Budapeşte
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın daveti üzerine gittiği Budapeşte’de resmi törenle karşılandı.
Macaristan Başbakanlık Ofisi’ndeki resmi törende, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tören kıtasını selamladı.
Resmi törenin ardından tokalaşarak gazetecilere görüntü veren Erdoğan ve Orban, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşme öncesinde Viktor Orban, Başbakanlık Ofisi’nin terasından Recep Tayyip Erdoğan’a Tuna Nehri’ni ve Budapeşte’deki bazı simgesel yapıları gösterdi.
Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik etti. Görüşme sonrasında Erdoğan ve Orban, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katıldı.
Görüşmelerin arından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Budapeşte’de ortak açıklama yapıyor. Orban’ın açıklamalarında öne çıkan noktalar şöyle:
Türkiye NATO’nun en büyük ikinci askeri gücü.
Türkiye sadece stratejik ortağımız değil, enerji alanında da ortağımız. enerjide bağımsız kalmak istiyorsak Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye kendisine düşen görevi yaptı, biz de üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’den Avrupa’ya gaz gelebilir. En geç 2021 sonuna kadar bu kanaldan Macaristan’a gaz gelebilir.
ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI
Erdoğan’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:
6 milyarlık ekonomik hedef
Bugün yaptığımız görüşmelerin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. 10 maddelik anlaşmanın her iki ülkeye hayırlı olmasını diliyorum. Gerek bakan arkadaşlarımızın yaptığı görüşmeler gerekse bizim dar çerçevede yaptığımız görüşmeler gelecek için çok ciddi neticeler vereceğine inanıyorum. Ekonomik, ticari askeri, kültürel ve göç alanında neler yapılabilir üzerinde dikkatle durduk. 2018 yılında 2,6 milyar dolar olan ticaret hacmini 6 milyar dolar seviyesine çıkarmak için bir irade birliği var. Macaristan ve Türkiye bunu gerçekleştirmeye muktedirdir.
Ülkemizde 4 milyon mülteci var. Bunlardan ciddi sayıda mültecinin özellikle Avrupa’ya göç etmesi mümkün. Güvenli bölge ihdasıyla atmak istediğimiz adım, bizdeki mültecilerin kendi evlerine kendi topraklarına dönmesini sağlamaya yöneliktir.
AB’nin tutumuna eleştiri
AB’nin son dönemde ülkemize karşı tutumu yapıcı olmaktan uzaktır. Birkaç üye ülkenin ikili meselesi, Türkiye-AB ilişkilerini rehin almamalı
NATO üyesi ülkelerin teröristlerle görüşmesi affedilir değildir
Macaristan’ın terörle mücadelede gösterdiği ortak dayanışma stratejik ortaklığımızın ne kadar derin olduğunu göstermektedir. Bazı stratejik ortakların terör liderleri ile yaptığı görüşmeler vardır. Bunlar bizi ciddi anlamda üzmüştür.
Uluslararası teröre karşı mücadele edeceksek, NATO üyesi ülkelerin teröristlerle görüşmesi affedilir değildir
1150 DEAŞ’lı cezaevinde
İlk etapta sadece El Bab’da 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirerek derdest ettik. Şu anda cezaevlerimizde 1150’yi aşkın DEAŞ’lı var.
Baktık ki bu iş olmuyor kapıları açmak zorunda kalırız. Kapılar açılınca nereye gidecekleri malumdur. Macaristan’a uğramadan gideceklerdir. Bunu onlar da biliyor.