Pentagon-AB ve Türkiye arasında psikolojik harp mi?

Pentagon-AB ve Türkiye arasında psikolojik harp mi?

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Trump’ın daveti üzerine Washington’da iki ül

​Van'da öldürülen iki teröristten biri 'Gri Liste'den çıktı
'So-called modern world quickly forgot baby Aylan'
شرطة هونغ كونغ تحاصر عشرات المحتجين داخل جامعة

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Trump’ın daveti üzerine Washington’da iki ülke arasındaki kritik bazı konuları görüşmek üzere dün ABD’ye gitti. Erdoğan, Trump ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunacak. Bilindiği gibi Erdoğan bu görüşmeye Trump ile yaptığı son telefon görüşmesinden sonra katılma kararı almıştı. Bazı analizlere göre Erdoğan’ın Trump ile görüşmesinde bazı kritik konularda Trump’ın pozitif bir yaklaşım sergilemesi nedeniyle davete katılma kararı alınmıştı. Başkan Erdoğan ABD ziyaretinden önce Macaristan’a giderken önemli açıklamalar yapmıştı.

“Amerika ve Rusya ile yapılan Ankara ve Soçi mutabakatlarına rağmen YPG/PKK’lı teröristler güvenli bölge kurulacak sınırlarımızın büyük bölümünden çekilmemişlerdi. ABD-Rusya ve Türkiye arasında imzalanan mutabakatlar gereği YPG terör örgütünün sınırlarımızdan çekilmesinin bir an önce sağlanması konusu Türkiye’nin en önemli önceliğiydi. Zira Türkiye’de sayıları 4 milyonu bulan sığınmacıların bir an önce ‘Güvenli Bölge’ kurulacak sınır bölgelerimize dönmesi Türkiye için elzemdi. YPG/PKK ve FETÖ birer terör örgütüydü. Bu nedenle mutabakata imza koyan ülkeler teröre destek ve prim veren davranışlarından bir an önce vazgeçmeli YPG ve FETÖ terör örgütü elebaşları Mazlum Kobani ve Fethullah Gülen Türkiye’ye teslim edilmeliydiler. Türkiye’ye karşı Temsilciler Meclisi’nde alınan yaptırım kararları Trump tarafından engellenmeli veya veto edilmeliydi.”

Türkiye’nin Trump ile baş başa ve heyetler arasındaki görüşmelerde öne süreceği veya ABD ile müzakere edilmesi gereken konular ana hatlarıyla bu şekildedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinde Türkiye’nin elini güçlendirecek en önemli açıklaması geçen haftalar içinde şüpheli bir operasyonla DEAŞ lideri Bağdadi’nin ABD özel kuvvetleri tarafından Türkiye sınırına 5 km mesafede öldürülmesi iddiasına karşı olmuştu. Türkiye, Bağdadi’nin en yakınındaki 13 aile ferdini son 18 aylık süre içinde çeşitli tarihlerde sağ olarak ele geçirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tıpkı Kaşıkçı cinayetinde olduğu gibi Bağdadi’nin yakınlarının sorgulanması ile devam eden soruşturma sürecinde olayın genişlediği ve derinleştiği ve ciddi boyutlara ulaştığı açıklaması şüphesiz bize CIA ve bazı Batı istihbarat örgütlerinin kontrolündeki Bağdadi’nin kirli ilişkilerinin tüm detaylarıyla Türk istihbarat birimleri tarafından deşifre edildiğine işaret etmektedir. Bu konuda 13 Kasım’da Türkiye’nin Trump’a Bağdadi’nin kanlı ve kirli ilişkilerini açıklayan bir dosyayı vermesi kaçınılmaz görünmektedir. Türkiye’nin bu hamlesine karşı Londra merkezli Middle East Eye isimli internet sitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD ziyareti öncesinde yeni bir mektup gönderildiğini öne sürdü. Erdoğan’ın bu hafta gerçekleşmesi planlanan ABD ziyareti öncesinde yazıldığı öne sürülen mektupta, Türkiye’ye S-400 savunma sistemi dolayısıyla yaptırım uygulanabileceği belirtildi. Bu kez ABD ile birlikte organize bir şekilde hareket eden Avrupa Birliği (AB) Konseyi, AB Dışişleri Bakanlarının Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardığını duyurması Pentagon –AB ve Türkiye arasında istihbarat birimlerince sürdürülen psikolojik harp faaliyetlerini ve ya savaşını gözler önüne serdi.

TRUMP ZOR DURUMDA MI?

Trump kendisini hedef alan hem siyasi hem de derin devlet kaynaklı girişimler karşısında ve azledilme tehlikesiyle karşı karşıya iken Türkiye ile ABD arasındaki süregelen ilişkiler krizini çözmek için ciddi çaba harcayacağını düşündüğümüz bir konjonktürde, Türkiye’ye S-400 konusunda Kongre’nin yaptırım uygulayabileceği açıklaması doğrusu Trump’ın zorda olduğunun bir işareti mi? Yoksa Türkiye’nin elini görüşmelerde zayıflatma amaçlı bir strateji mi? Bekleyip görelim.