Alternatif ucuz köprüler gece yarısında dahi büyük araçlara yasaktır

Türkiye'de iki yıl önce hizmete açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, maliyetiyle gündem olmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ya

Makinistler sinyalizasyon eksikliği nedeniyle atlattıkları faciaları raporlamış
Yemen’de El Kaide ile karşı karşıya kalan terörle mücadele etmeye kararlıyız: Anwar Gargash
400 milyon dolarlık lüks yolcu uçağı papaz Andrew Brunson’u serbest bırakmak için bir rüşvet mi?

Türkiye’de iki yıl önce hizmete açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, maliyetiyle gündem olmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yaptığı açıklamada 2017 yılında geçen araçlardan 733 milyon lira tahsil edildiğini, ayrıca Hazine garantisi kapsamında da 1 milyar 743 milyon lira şirkete ödeme yapıldığını açıkladı.

Yani köprüden geçmeyenler için de devlet şirketlere 1 milyar 743 milyon TL ödedi. Hazine garantili yap-işlet-devret modeliyle yapılan köprü için Karar yazarı İbrahim Kahveci, yazısında Bakan Turhan’ın, “Diyorsunuz ki bunlar niye pahalı? Vatandaşa ücretsiz yol hizmetim var. Zorla buraya kimseyi davet etmiyorum. Burayı kullanan kendi menfaatini düşünerek zamandan, akaryakıttan sağladığı tasarruf karşılığında bu parayı veriyor.” açıklamasına yer veriyor.

Ardından Kahveci, “Sayın Bakan kimseyi pahalı köprülere mecbur etmedik diyor. Bu yolları kullananlar kendi menfaatlerini düşünerek, zamandan, akaryakıttan sağladığı tasarruf karşılığında bu parayı veriyor diyor. Bir de vatandaşa ücretsiz yol hizmetim var diyor.” diye ekliyor.

Karar yazarı, İstanbul’da büyük araçlara tek mecburi istikametin yüksek fiyatlı özel sektör yolu olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolu olduğunu belirterek, “Alternatif ucuz köprüler gece yarısında dahi büyük araçlara yasaktır.

Ucuz otoban da büyük araçlara doğal olarak yasaktır. Bedava alternatif yol ve köprü ise hiç yoktur. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yukarıdaki açıklamayı yaparken sanırım alternatif ve bedava yol olarak uzay yolunu tarif etmiş olabilir.” diyor.

Kahveci’nin iddiasına göre yakında İstanbul’da boğaz köprüleri çift taraflı ücretlendirilmeye başlayacak:

“İstanbul’da boğaz köprüleri çok uzun sürmeyecek bir zaman diliminde çift taraflı ücretlendirilecektir.

YSS Köprüsü çift taraflı ücrete tabi. Avrasya Tüneli aynı şekilde çift taraflı ücrete tabi. Zaten bu iki köprü+tünel geçişi ve Osmangazi Köprüsüne Hazinden yapılan garanti ödemeleri nedeniyle Demirel ve Özal’ın yaptırdığı köprülere de fahiş zam yapıldı.

Son iki yılda Demirel’in ve Özal’ın devletin kaynakları ile ucuza yaptırdığı köprülerin geçiş fiyatı 3,40 TL’den 8,75 TL’ye artırıldı. Sadece iki yılda nerede ise hiçbir gideri olmayan bu iki köprüye neden yüzde 157 zam yapılır?”