Çektiği provokatif ve küfür içerikli videolar ile tanınan ve milyonlarca takipçisi bulunan Youtuber Enes Batur'un, amcası ve eşine ağır hakare
Çektiği provokatif ve küfür içerikli videolar ile tanınan ve milyonlarca takipçisi bulunan Youtuber Enes Batur’un, amcası ve eşine ağır hakaretler ettiği video eleştiri oklarının da hedefi haline geldi.
Sabah Gazetesi yazarı Mevlüt Tezel’in ‘çocuklarınızı uzak tutun’ uyarısı yaptığı Batur, gizli çekilmiş olan paylaştığı son videosunda, amcasına, “Sen adam olsan, bir işe yarasan, en azından eşin güzel olur. Sen adam mısın?
Adana’da hiç kimsenin takmadığı bir adamdın.
Şimdi iki-üç kişi, fotoğraf çektiriyorlar diye… Adın bile yok. Neydin, ne oldun?” gibi hayli ağır sözler sarf etti.
Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz
Tezel, Batur’un bu video yayınlandıktan sonra büyük tepki aldığını ve ardından da ‘hatamı anladım, özür dilerim’ temalı bir video çekmek zorunda kaldığını belirtti.
Özürü samimi bulmadığını belirten Tezel, “Elbette herkes hata yapabilir ama Batur’un yaptığı hatayı anlayıp pişman olacağı konusunda şüphelerim var. Batur’un bir-iki videosunu izleyince onun daha çok izlenmek için pek çok şeyi yapacak tipte biri olduğunu anlıyorsunuz” yorumunu yaptı.
Batur’un limitleri zorlayan, rahatsız edici, provokatif bir tarzı olduğunu ifade eden Tezel, sözkonusu Youtuber’ın tepkilerden beklendiğini ve ‘ne çekersem izlenirim’ mantığı ile hareket ettiğini kaydetti.
8 milyondan fazla takipçili Batur’un her videosunda yeni bir ‘rezillik’ yaptığını dile getiren Tezel, “Normalde Adanalı bir amca, ‘Eşin çirkin, sen adam mısın?’ hakaretini duyduğu anda Batur’u feci şekilde döver.
Ben söz konusu videoda amcanın da rol yaptığını düşünüyorum!
Bir videosundaki şiddet ve istismarı teşvik edici sözlerinden dolayı Batur’dan, Altın Kelebek ödülünün geri alındığını da unutmayalım!” görüşünü dillendirdi.
Genç ve çocukların Batur’u izlemesinin ‘üzücü’ olduğuna değinen Tezel, Batur’un çocukların gelişim ve ahlakına zarar verdiğini savundu ve ailelere çocuklarını Batur’dan uzak tutma çağrısında bulundu.
kalabalık çok fazla olduğu için, o günkü etkinlik Batur daha gelmeden iptal edildi.
Çocuklar Enes Batur’u neden bu kadar çok izliyorlar?
Araştırmamızda 12 ila 17 yaş aralığında çocuklarla görüşerek bu konudaki düşüncelerini aldık. Onlara Enes Batur’u neden izlediklerini, onun videolarında ne bulduklarını sorduk. Görüşme yaptığımız çocuklardan 15 yaşındaki S.O.
“Gündelik konuları komikleştirdiğini düşünüyorum” derken, 16 yaşındaki D.G. “Videolarında samimi ve doğal davranıyor” yanıtını verdi. 17 yaşındaki C.P. “Mizah anlayışımı geliştirdiğini düşünüyorum”, 12 yaşındaki T.Y. de “Videolarında oyunlarla ilgili stratejik bilgiler alıyorum” dediler.
14 yaşındaki E.G. ise “Kız arkadaşı ile çektiği videolar çok eğlenceli. Aynı zamanda kendisini çok yakışıklı buluyorum” şeklinde konuştu.
Çocukların Enes Batur videolarını izlemelerinin altında yatan belli başlı sebepler bulunuyor. Videolarında samimi ve gündelik bir dil kullanması, izler kitleye hitap eden türde bir mizah anlayışına sahip olması, sadece oyun videoları hakkında ipuçları vermekle kalmayıp aynı zamanda günlük yaşamını da izleyicilerle paylaşması gibi etkenler, Batur’u çocuk ve ergenlerin gözünde cazip bir figüre dönüştürüyor.
Enes Batur ebeveynleri neden endişelendiriyor?
Batur’u küçük yaştaki izleyicilerinin gözünde ilgi çekici kılan pek çok etken, ebeveynler içinse birer endişe kaynağı haline gelebiliyor. Videolarını çekerken kullandığı dil, bu endişeler arasında en başta geleni.
Çevrimiçi oyunlara ve günlük yaşamından kesitlere yer verdiği içeriklerinde argoya sıklıkla başvuran Batur, bu yönüyle kimi ebeveynlerin tepkisini çekiyor. İsmini vermek istemeyen bir ebeveyn, “Evde çocuğumdan, hayatımda duymadığım cümleleri, anlamsız kelimeleri ve küfürleri duyuyorum” diyerek videolarda kullanılan dilden şikâyet ediyor.
Bu durumda ebeveynler ne yapmalı?
Çocuk ve ebeveynlere yönelik pedagojik ve psikolojik danışmanlık yapan Sibel Tonga’ya bu soruyu sorduk. Tonga, yasak koymamaları konusunda ebeveynleri uyarıyor: “Yasaklar her zaman çocuklara daha cezbedici gelir. İzledikleri içeriklerden dolayı yasak koymak yerine, çocuklarını ebeveyn kontrolü altında daha kaliteli ve sağlıklı içeriklere yönlendirmeliler.”
“Önceden araştırılmış doğru içeriklerle ve belirlenen süre içerisinde çocuklar dijital medyadan faydalanabilir”
Sibel Tonga, ebeveynlerin çocukları için uygun gördükleri içerikleri önceden araştırıp incelemeleri gerektiğine vurgu yapıyor. Bunun yanı sıra, ebeveynlerin dijital medyaya ayrılacak süreyi çocukları ile birlikte belirlemelerinin sağlıklı bir çözüm yolu olacağını belirtiyor.
Dijital dünyadaki içerik üreticileri, ebeveynleri istese de istemese de, çocukların gündelik yaşamlarının birer parçası olarak onların kişisel gelişimine etki ediyorlar. Bu durum bir endişe kaynağı gibi görünmekle birlikte, olumsuz etkileri en aza indirmek ebeveynlerin elinde.
Çocuğunuzla dijital ortamda izlediği içerikler hakkında konuşun, ona sorular yöneltin. Karşılaştığı içeriklere gömülü iletiler hakkında kafa karışıklığını giderecek, açıklayıcı bilgiler verin. Kötü örneklerin neden “kötü” olduğunu anlatın.
Çocuğunuzun bir başkası hakkında kırıcı ve/veya küfürlü konuştuğuna tanık olursanız, aynı sözlere kendisi maruz kaldığı takdirde neler hissedeceğini sorun. Yaşına uygun içeriklerle buluşabilmesi için ona farklı seçenekler sunun.
Unutmayın: Olumsuz etkilerden korunmanın yolu, çocuğunuzu dünyadan yalıtarak değil, dünyanın her haline karşı ona direnç ve bağışıklık kazandırarak yetiştirmektir.