Internet Vasıtasıyla Delincilik

İnternet dolandırıcılığı Yaşadığımız çağda internet dolandırıcılığı ve bilişim dolandırıcılığı ile internet üzerinden kredi kartı dolandırıcılıkları

Türkiye Kızdırmak İçin Mi? ABD, 3 PKK’lı teröristin başına 12 milyon dolar
96 yıl önce bugün Milli Mücadele zafer tacını taktı
Erdoğan, YPG’nin Suriye’deki Münbiç’le ilgili uyarısını yineledi

İnternet dolandırıcılığı

Yaşadığımız çağda internet dolandırıcılığı ve bilişim dolandırıcılığı ile internet üzerinden kredi kartı dolandırıcılıkları bir hayli yaygınlaşıyor. İnternet üzerinden yapılan işlemler eskiden çok uzun zamanımızı alan işlerin birkaç dakikada yapılmasına olanak vererek, işlerimizi kolaylaştırıyor.

Fakat bununla birlikte bazı olumsuzluklar da gündeme geliyor. Kötü niyetli internet kullanıcılarının, internet üzerinde yapılan işlemlerin bıraktığı elektronik izleri takip etmesi ve bu bilgileri dolandırıcılık eylemlerinde kullanması, günümüzün en çok sorgulanan hukuki meselesi olmuş durumda.

Gerek internet bankacılığı işlemlerinde gerekse internet üzerinden kredi kartları ve kişisel bilgiler girilerek yapılan her harcamada, elektronik ortamda bir iz bırakılır. Kötü niyetli bir kişi/hacker bu izi takip ederek, kişilerin banka bilgilerini ele geçirebilir. Elde edilen bu bilgiler, internet üzerinden dolandırıcılık yapmanın temelini oluşturur. Günümüzde internet siteleri her ne kadar sıkı önlemler alıyor olsalar da hacker adı verilen kişiler, bu alınan önlemleri aşmanın bir yöntemini buluyorlar. Böylelikle internette yapılan dolandırıcılık eylemleri her geçen gün daha da artıyor.

fishing adı

Son zamanlarda fishing adı verilen internet dolandırıcılığı yöntemi gündeme gelmektedir. Buna göre internet bankacılığı kullanan kimselerin açıklarını çok kolayca değerlendiren hackerlar, internet üzerinden yapılan fatura ödemelerinde ve alışverişlerde iş başına geçiyorlar. Bu eylemi gerçekleştiren hacker, kartıyla ödeme yapmak isteyen kimse ile aynı anda hareket ederek, kişinin kart limitini anında doldurabiliyor. Bu dolandırıcılık eylemleri yaygınlaştıkça kanunlar da bunlar için çeşitli önlemler alıyor.

İnternet Dolandırıcılığınınbüyük Felaketir..kanuna göre nasıl cezalandırıyor?

İnternet dolandırıcılığı Türk Ceza Kanununa göre suç olarak değerlendiriliyor ve birtakım cezai yaptırımları içeriyor. Bilişim hukuku kapsamında değerlendirilen bu suçlar, Türk Ceza Kanununda 157. ve 158. maddelerde değerlendirilmektedir. Buna göre internet dolandırıcılığı suçu, nitelikli suçlar kapsamında yer almaktadır.

İnternet dolandırıcılığı suçları arasında, yalnızca kişilerin banka ve kredi kartı hesap bilgilerini çalmak yoktur. Kişilerin sosyal medya hesaplarını çalarak, bu hesapları suç teşkil edecek şekilde kullanmak da bulunmaktadır. Ancak bu suçlar, çalınan internet hesaplarının ne maksatla kullanıldığına göre, farklı niteliklerle değerlendirilmektedir. Örneğin, çalınan hesaptan bir terör örgütüne ilişkin propoganda yapılmakta ise bu, basit bir dolandırıcılık eyleminden çok daha ağır bir suçtur. Bu durumda bunu yapan kişi yakalandığında, dolandırıcılıkla birlikte terör suçuyla da yargılanacaktır.

İnternet Dolandırıcılığının Cezası var mı?peki nedir?ağır mı yada hafif mı?

İnternet dolandırıcılığı, diğer bir adıyla fishing eyleminde bulunan kimselerin yakalanması, ayrı bir sorun teşkil etmektedir. Bu kimseler kullandıkları programlar ile IP adreslerini ve onlara ulaşılmayı sağlayacak her türlü bilgiyi gizledikleri için yakalanmaları biraz zaman almaktadır.

Bu kimselerin alacakları cezalar, yaptıkları eyleme göre değerlendirilmektedir. Ancak kanunlar uyarınca alacakları ceza, en basit haline göre 3 yıl hapis cezasından daha az olmayacaktır. Bu ceza işledikleri eylemin boyutlarına göre 7 yıla kadar varmaktadır. Ancak ağırlaştırıcı sebepler varsa fishing eylemlerinin cezası 7 yıldan daha fazla olabilmektedir.

Çoğunlukla e-posta (e-mail) yoluyla yapılıyor ama nasıl?

İnternette dolandırıcılık çoğunlukla e-posta (e-mail) yoluyla yapılıyor. William’ın aldığı e-posta, bir “phishing e-postası” olarak adlandırılır. Yemleme olarak da bilinen bu e-postalar, bir balığın oltaya takılmasını sağlayan yem gibi e-postayı alan kişiyi kandırarak, aslı gibi görünen sahte bir siteye şifresini, kredi kartı numarasını veya banka hesap bilgilerini girmesini sağlar. Dolandırıcılar adresinizi bir e-mail toplama programı yoluyla elde ederek size phishing e-postaları gönderebilir.

Bazı phishing e-postaları, herhangi bir bilgi girmeseniz bile hedefine ulaşabilir. Bu mesajları açtığınız anda bilgisayarınıza casus yazılım yüklenir. Bu programlar bilgisayarınızda yaptıklarınızı kaydeder. Bazıları bastığınız her tuşu hafızasına alarak şifrelerinizi ve kişisel bilgilerinizi çalar. Bazıları da sizi sahte sitelere yönlendirir. Peki mağdur olmamak için yapabileceğiniz şeyler var mı?

Şüpheli linkler

Şüpheli linkler içeren e-postalara karşı dikkatli olun. Truva atı adı verilen programlar bilgisayarınıza yüklenirse güvenlik önlemlerinizi etkisiz hale getirebilirler, böylece dolandırıcılar sizin haberiniz olmadan bilgisayarınıza girip kişisel bilgilerinizi çalabilir.

Forumlar, sosyal paylaşım siteleri, cinsel içerikli siteler ve kaynağı belli olmayan bilgisayar programları sunan web sayfaları, sahtekârların değerli bilgilerinizi elde etmeye ve bilgisayarınıza casus yazılımlar yüklemeye çalışabileceği yerlerdir. Ayrıca gerçekçi olmayan cazip tekliflerde bulunan e-postaları cevaplamaktan kaçınmanız iyi olur.

Herhalde ara sıra şöyle mesajlarla karşılaşmışsınızdır: “Bilgisayarınız risk altında! Korunmak için hemen buraya tıklayın”, “Bedava ekran koruyucuları için tıklayın.” Fakat bu linklere tıkladığınızda bilgisayarınıza casus yazılım yüklenebilir.

İnternette iş arıyorsanız yine dikkatli olmanız gerekir. Dolandırıcılar sahte iş bulma sitelerini kullanarak insanlardan “kayıt ücreti” adı altında para topluyor, hatta banka hesap bilgilerini elde ediyorlar.

Gitgide ustalaşan hırsızlar artık şirket ve bankaların veritabanlarına uzaktan erişip içindeki bilgileri çalabiliyor. Ocak 2007’de hacker’lar (bilgisayar korsanları) ABD’deki bir mağazalar zincirinin bilgisayar sistemine sızarak milyonlarca müşterinin kayıtlarıyla birlikte kredi kartı bilgilerini elde etti. Nijerya’da dolandırıcılar birçok bankanın veritabanına girerek, bankamatiklerden para çekebilmek için 1,5 milyon kartın şifresini (PIN kodu) çaldı. Sahtekâr banka çalışanlarının ve hacker’ların, insanların kredi kartı detaylarını ve hatta tüm kimlik bilgilerini sattığı sanal karaborsa büyük rağbet görüyor.