Nuriye Gülmen Gözaltına Alındı

Nuriye Gülmen Gözaltına Alındı

Nuriye Gülmen Bodrum’da sınıf öğretmenliği yaparken 29 ekim 2016 tarihli KHK ile görevinden ihraç edilen 8 eğitim-sen üyesinden biri olan Bodrum diren

Petrol küresel ekonomik yavaşlamayla düşüyor, ancak OPEC liderliğindeki kesintiler destek sağlıyor
Atatürk’ün Büyük Nutuk’unun Doğum Günü
96 yıl önce bugün Milli Mücadele zafer tacını taktı

Nuriye Gülmen
Bodrum’da sınıf öğretmenliği yaparken 29 ekim 2016 tarihli KHK ile görevinden ihraç edilen 8 eğitim-sen üyesinden biri olan Bodrum direnişçisi Engin Karataş‘ın yapmak istediği “uçurtma uçurma” etkinliğine katılmak isteyen Yüksel direnişçileri Nuriye Gülmen ve Mehmet Dersulu gözaltına alındı.

Nuriye Gülmen’i etkinliğe gitmek isterken çevresini saran polis’in çok iyi tanımasına rağmen GBT bahanesiyle GBT’ye zorladığını, Gülmen’in ise bu haksız tutum karşısında direndiğini, bunun üzerine araya giren ve polisin haksız tutumunu teşhir eden Mehmet Dersulu ve Nuriye Gülmen’e yoğun işkence ederek gözaltına aldıkları bildirildi.

Engin Karataş ve duyarlı insanlar karakolun önünde bekliyorlar.

22:10: Polise mukavemet iddiasıyla gözaltına aldıkları Gülmen ve Dersulu, yarın sabah savcılığa çıkarılacaklar. Bu gece Bodrum emniyetinde gözaltına tutulacakları öğrenildi..

Nuriye Gülmen kimdir?
Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında kadrosu Konya Selçuk Üniversitesi’nde bulunan Gülmen, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nd görevlendirilmişti.Burada Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde araştırma görevlisi olarak görev yapmaktaydı.Sözleşmesinin yenilenmemesi dolayısıyla açtığı davayı kazanarak, Selçuk Üniversitesi’nde göreve başladı.

üniversiteden FETÖ/PDY üyesi olduğu iddia edilerek ihraç edildi.
Göreve başlamasından bir gün sonra, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkartılan 679 sayılı kanun hükmünde kararname ile çalıştığı üniversiteden FETÖ/PDY üyesi olduğu iddia edilerek ihraç edildi.

Kaybettiği işine geri dönmek üzere Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 9 Kasım 2016’da ‘İşimi Geri İstiyorum’ diyerek bir eylem başlattı. Eylem sürecinde onlarca kez gözaltına alınan Gülmen, son olarak birlikte eylem yaptığı öğretmen Semih Özakça ile birlikte açlık grevine başladı.

Bu süreçte 59 kilodan 34 kiloya düşen Gülmen, KHK ihracına ilişkin itirazını değerlendiren OHAL Komisyonu’nun ret kararı vermesinin ardından 26 Ocak 2018’de açlık grevine son verdi.

CNN International, Nuriye Gülmen’i 2016’nın önde gelen sekiz kadını arasında gösterdi.
22 Haziran 2017’de Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, açlık grevi nedeniyle sağlık sorunları yaşadıkları iddiası ile haklarında uygulanan tutukluluk kararının kaldırılarak tedbiren tahliyele edilmeleri isteğiyle Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi 28 Haziran’da Gülmen ve Özakça’nın yaptığı başvuruyu oybirliğiyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi 28 Haziran’da Gülmen ve Özakça’nın yaptığı başvuruyu oybirliğiyle reddetti. Mahkeme gerekçeli kararında; “başvurucuların ceza infaz kurumunda tutulmalarının yaşamlarına, maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik bir tehlike oluşturduğuna dair derhal tedbir kararı verilmesini gerektirir bir durum bulunmadığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca, Gülmen ve Özakça’nın cezaevine getirildikleri günden beri sağlık durumlarının takip edildiği, kontrol amacıyla hastaneye sevk teşebbüslerinin Gülmen ve Özakça tarafından reddedildiği, acil durumlar için tedbirlerin alındığı ve cezaevi içinde bir hastanenin bulunduğu belirtildi.

Suçu nedir?”silahlı terör örgütüne üye olmak”
Nuriye Gülmen, davanın altıncı duruşmasında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan altı yıl üç ay ceza almış ve ardından da cezaevinden tahliye edilmiştir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne başvurdu nedir?
Gülmen, Semih Özakça ile birlikte 29 Haziran 2017 tarihinde açlık grevi sonucu sağlık sorunları yaşadıkları ve tutukluluk koşullarının sağlık durumlarını daha da kötüleştirdiği iddiasıyla tahliye edilmeleri talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne başvurdu.

2 Ağustos 2017’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gülmen ve Özakça’nın avukatları aracılığıyla yaptıkları tedbiren tahliye başvurusunu reddetti. AİHM ret kararında, “mahkemeye sunulan sağlık raporları ve diğer bilgiler ışığında, Özakça ve Gülmen’in Sincan Devlet Hastanesinde tutuklu bulunmalarının, başvuranların hayatı açısından gerçek ve yakın bir tehlike oluşturmadığını” belirtti. Mahkeme ayrıca Gülmen ve Özakça’yı açlık grevine son vermeye davet etti.

15 Temmuz Darbe
Nuriye Gülmen, göreve başlamasından bir gün sonra, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkartılan 679 sayılı kanun hükmünde kararname ile açığa alındıktan sonra Ankara’da Yüksel Caddesi’nde İnsan Hakları Anıtı önünde başladığı eylemlerinin gerekçelerini şu şekilde açıklıyor:

OHAL kaldırılsın.
İşten atılan ve açığa alınan devrimci demokrat kamu emekçileri işe iade edilsin.
Keyfi ve hukuksuz işten atmalara son verilsin.
13 bin ÖYP’li araştırma görevlisinin kadro güvencesi geri verilsin.
İş güvencesi olmadan bilim yapılamaz, tüm eğitim ve bilim emekçileri için iş güvencesi istiyoruz.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0