Türkiye’de Biliminsan Olmak İçin Tehlike Mi?

Türkiye'de binlerce akademisyen 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararnameler ile ihraç edildi, pasaportları iptal edildi. Çok sayıda a

KENDİNİZE VE YAŞAM HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 10 ŞEY…
Hadımköy’de fabrika yangını
‘Dolar da basarız, nedir yani?’ Yıldız Tilbe

Türkiye’de binlerce akademisyen 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararnameler ile ihraç edildi, pasaportları iptal edildi. Çok sayıda akademisyen tutuklu.

Geçtiğimiz hafta Osman Kavala operasyonunun ikinci dalgası denilerek aralarında akademisyenlerin de olduğu çok sayıda isim gözaltına alındı.

Türkiye’de akademisyenler büyük baskı altında. Dünyada 39 ülkede örgütlü Amerika merkezli bir akademik kurumlar ağı olan “Scholars at Risk” (SAR), Türkiye’de son yıllarda hak ihlalleri, gözaltılar ve hapis cezalarına maruz kalan bilimadamlarının çok büyük riskler altında görevlerini sürdürdüklerini belirtti.

Amerikanın Sesi sitesinden Can Kamiloğlu’nun haberine göre biliminsanlarının akademik özgürlüklerini ve haklarını savunan SAR, 20 yıldır ABD de dahil dünya ülkelerinde bilimadamlarına yönelik baskı, ayrımcılık ve hak ihlallerine karşı örgütlü olarak mücadele ediyor.

Amaçları biliminsanlarının akademik özgürlüklerini koruyarak, eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin bağımsız ve özgür akademisyenler tarafından eğitilmesi.

Kuruluş, dünyada birlikte çalıştıkları 400’den fazla uluslararası eğitim kurumlarıyla birlikte üniversitelerin, akademisyenlerin ve öğrencilerin hakları için mücadele veriyor.

SAR’ın Program Direktörü Daniel Munier VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, son gözaltı ve tutuklamaların hükümet tarafından bilinçli olarak yapıldığını öne sürdü.

Munier, hükümetin bu şekilde Türk biliminsanlarını korkutmayı ve sindirmeyi amaçladığını, bunun “çizgilerini aşmaları halinde başlarına gelebilecekleri gösteren” bir tehdit yöntemi olduğunu söyledi.

Son yıllarda Türk biliminsanlarına yönelik baskı, hak ihlalleri ve haklarında başlatılan adli süreçler konusunda çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Munier, oluşan bu olumsuz şartların görevde olan akademisyenler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını savundu.

Munier şunları söylüyor:

“Türkiye’de 2016 yılında yaşanan darbe girişimi sonrası birçok akademisyenin KHK ile görevden alınmasıyla başlayan biliminsanı kıyımı sadece barış çağrısı yaptıkları için ve bildiriye imza atan akademisyenlerle devam etti. Bu akademisyenler görevlerinden alındı, haklarında adli soruşturmalar başlatıldı. Türkiye’de son yıllarda biliminsanlarına yönelik baskılar ve hak ihlallerinin boyutları giderek arttı. Geçtiğimiz haftada çok sayıda bilimadamı gözaltına alındı. Türkiye’deki baskılar yüzünden akademisyenler çok zor şartlar altında çalışıyor. Artık Türkiye’de biliminsanı olmak çok riskli.”