Göçmenler, refakatsiz göçmen küçüklerin yaşam koşullarına ve 11 Ocak'ta Marsilya'daki belediye meclis binasının dışında kalacak yer bulunmadığına dair
Göçmenler, refakatsiz göçmen küçüklerin yaşam koşullarına ve 11 Ocak’ta Marsilya’daki belediye meclis binasının dışında kalacak yer bulunmadığına dair gösterdikleri için “tehlikedeki küçüklere yardım edememe” başlıklı bir pankart okuyorlar. (Gerard Julien / AFP )
2015 yılından bu yana AB ülkelerinde kayıp olan mülteci çocuk sayısı 96.000’in üzerinde ve nerede oldukları bilinmiyor. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) insan hakları başkan yardımcısı Leyla Şahin Usta gazetecilere verdiği demeçte.
“Sadece Almanya’da, 10.000 çocuk kayıp. 2016 yılında, eşlik etmeden Avrupa’ya seyahat eden mülteci çocuk sayısı 63.000’in üzerindedir. Bu çocukların nerede oldukları bilinmiyor, ”dedi. Rakamlarla AKP’nin“ Irkçılık, göçmen düşmanlığı ve çocuk hakları ”adlı bir çalışmaya dayandırılması.
AKP genel başkan yardımcısı, eşliğinde Avrupa’da yaşayan refakatçi sayısının 170 bin olduğunu ve bu çocukların cinsel saldırıya, tecavüze, insan kaçakçılığına, şiddete, köleliğe ve yasadışı insan ticaretine maruz kaldığını söyledi.
“Fransa’da [resmi olarak] kayıtlı ancak onlardan haber almadığımız yaklaşık 1000 çocuk var” dedi.
“Avrupa’nın bir adım atması gerekiyor. Bunu çözemezsek, ne kadar güvenlik önlemi alırsak alınsın, bu çocuklar gelecekte terör örgütlerinin üyeleri olarak ortaya çıkabilir ”dedi.
Usta ayrıca, dünya çapında “ırkçılığın artması” endişelerini dile getirdi ve “sağcı partilerin“ ırkçı politikaları ve ayrımcı söylemleri ”ile yükselişe geçtiğini söyledi.
Aşırı sağcı partilerin İsviçre’deki oyların yüzde 29’unu, Avustralya’daki yüzde 26’sını ve Danimarka’daki yüzde 21’ini aldığını belirtti.
Usta, Avrupa’daki İslamofobyanın “Avrupa siyasetinin ayırt edici söylemleri” nedeniyle kritik rakamlara ulaştığını vurguladı.
“İngiltere’de 2017’de 2.000’den fazla İslamofobik saldırı oldu” dedi ve bu rakamın ABD’de 2,599, Almanya’da 950, Polonya’da 664 oldu.
“Birçok Avrupa ülkesi göçmenleri tehdit olarak görüyor. Avusturya’nın yüzde 78’i, Norveç’in yüzde 68’i ve Macaristan, Portekiz ve Belçika’nın yüzde 66’sı göçmenleri tehdit olarak görüyor ”dedi.
COMMENTS