Alternatif Var

Alternatif Var

Faiz bir fiyattır. Para azalınca bu fiyat yükselir, çoğalınca azalır. Faize fiyat dışında siyasi veya ekonomik manalar yüklemek kör ideoloji ve dini r

Ver Papazı, Al Papaz
BAE, Yemen’de El Kaide’yi kırdI
Sağlık Bilgisi

Faiz bir fiyattır. Para azalınca bu fiyat yükselir, çoğalınca azalır. Faize fiyat dışında siyasi veya ekonomik manalar yüklemek kör ideoloji ve dini rant çabasıdır.

Dolar bütün dünyanın kullandığı para birimidir. Ruble, yen, Euro, yuan veya TL’in onun yerini aldığı bir dünya alternatif evrendeki Wuuki Gezegeninde bulunur, Star Wars filmlerinde bile ciddiye alınmaz, son editte filmden çıkarılır.

Türkiye, Rusya ve İran sırf keyif ya da birbirlerinin tipini beğenmedikleri için yüzyıllar boyu savaş vermemişlerdir. Bu üç dev aynı minibüse tıkışan 3 file benzer. Bir hareket ettiğinde ötekilerin yaşam alanı daralır. Rusya, Türkiye ve İran’ın müttefik olduğu bir dünyada ceylanlar aslanları kovalar ve çiğ çiğ yerler.

Başkanlık sistemi bir sistem değil, tek adam sultasıdır. Tek amacı da başkan kimse, onun, keyfine göre ülkeyi babasının çiftliği gibi yönetmesidir. Ülke içinde yapar, ama Türkiye fil değil, ceylandır, fillerle tepişmeye başladığında, başkanlık sistemi biter.

Zaman zaman iş dünyasından sorunlarını aktaran firmaların sorunlarını sütunumdan duyururum. Bugünde 61 yıldır üretim alanında olan, iki yıl önce euro kredisi alarak yaptıkları yatırımla ilgili Maliye’nin kur artışının suçlusu gibi ek vergi tahsil etmesinden şikayetini ve talebini duyurmak isteyen firmanın yakınmalarını aktardım.

1957 yılından buyana üretim yapan bir firma yöneticisi, Maliye’ye duyurmamız ricasıyla, “Döviz artışndan büyük zarara uğramışken Maliye de sanki kur artışının suçlusu bizmişiz gibi, buna ek olarak vergi tahsil ediyor” diyerek şikayetlerini dile getiriyor.

Ne olduğunu anlamakta zorlananlar varsa hiç kendilerini yormasınlar. Bakış açılarında derin bir ayrılık var. Olayı tetikleyen etkenlerin ekonomik mi yoksa siyasi mi?

Aşırı dolarize olmuş, sıcak paranın toplamı milli gelirin yüzde 25’le tarihi zirvesinde olan, yılda 240 milyar dolar dış kaynak bulması gereken bir ekonomide, niyeti kötü olan yabancılar bunu istismar etmez mi? Kendi lehine kullanmaz mı?

Orta ve uzun vadeli politikalarını bunun üzerine kurmaz mı? Osmanlı kapitülasyonlar ve aşırı dış borçlar yüzünden ne hallere geldi bilmiyor muyuz?

Döviz piyasaları genel bir saldırı altındayken savunma tarafı eksikti.

Önceki yazımızda kurdaki yükselişte tamam mı devam mı sorusunu irdelemiştik. Geçen hafta sonuna kadar döviz piyasaları genel bir saldırı altındayken savunma tarafı eksikti.

Bu nedenle de kurdaki yükseliş çok sertti ve ekonomik temellerden de yoksundu. Normalde saldırının başladığı tarih 26 Temmuz’dan beri kur her gün TL karşısında arttı.

Faizler de yükseldi. Borsa ise son günlerde kadar dirençliydi ama iş ne zaman bankalara bağlanmaya başladı, borsa da çözüldü.

Bu hafta başından itibaren devreye Türkiye’nin toplu savunma mekanizması girdi. İlk pozitif etkilerini de görmeye başladık.

Tek taraflı sert yükseliş eğilimi yerini büyük sert dalgalanmalara bıraktı. Belki günün sonu yine yükselişle bitecek. Ama düşüş yönünde bitme ihtimali de ortaya çıktı.

Newer Post
Older Post

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0