Muhteşem Yüzyıl Dizisindeki Olan Gerçekler ve Uydurmalar

Muhteşem Yüzyıl, harika bir dizi ve onundaki oyuncular çok emek vermişler bu da belli ama her tarihi dizi gibi bu dizimizde birtakım tarihi hatalara r

CHP’nin seçim gündemi: Ekonomik kriz
Boykot Çağrısı
Son araştırma: Ölüm riskini düşüren ideal uyku süresi

Muhteşem Yüzyıl, harika bir dizi ve onundaki oyuncular çok emek vermişler bu da belli
ama her tarihi dizi gibi bu dizimizde birtakım tarihi hatalara rastladık.

Tarihçiler Muhteşem Yüzyıl dizindeki yanlışları tek tek tespit etti

1) Kanuni, Kur’an’ın “iki kişi arasında dahi olsa adaleti sağlayın” dediğini söylüyor, Kur’an’da böyle bir ayet yok.

2) Dizide Yavuz’un 200 kalyonluk donanma hazırlattığı söyleniyor, oysa donanma için ilk kalyon 17.yüzyılın ortasında yapılmıştır ve tarihte hiç bir ordu bırakın 200’ü, 100 kalyona yaklaşacak bir donanma kurmamıştır.

3) Hünkâr sofası Kanuni tarafından kullanılmış değildir.

4) Hürrem Sultan, Kanuni’nin tahta çıkışından bir kaç yıl önce saraya girmiştir.

5) 26 yaşındaki Kanuni’nin 41 ve 14 yaşındaki Hürrem’in 28 yaşında birer kişi tarafından oynanması garip durmaktadır.

6) Kanuni tahta çıktığında Harem, Topkapı Sarayında değil Eski Saray’da idi.

7) Hareme gelen bir kız 3-4 yıl eğitimden geçmeden padişahın karşısına çıkarılmazdı. Hürrem’in, padişahın adını “Sülüman” diye telaffuz ederken, gelir gelmez huzuruna çıkarılması yanlıştır.

8) Dizide ismi gecen cellât Kara Ali, o tarihlerden 150 yıl sonra yaşamış bir kişidir.

9) Kanuni tahta çıktıktan sonra babasının nedimi Hasan Can’la görüşüyor. Hasan Can 60 küsur yaşında biri olarak görünüyor, oysa tarihi bilgilerimiz bize Hasan Can’ın Kanuni tahta çıktığında en fazla 30’ların başında olabileceğini göstermektedir.

10) Valide Sultan saraya yeni gelen Hürrem Sultan’la Rusça konuşuyor, bir kaç sahne sonra Hürrem Sultan birine “dilimizi nasıl biliyor” diye sorunca “Kırım Hanı’nın kızıdır da ondan” cevabını alıyor. O sıralarda Kırım Tatarları 250 yıl daha Rus egemenliğine girmeyecek bir topluluktur, Kırım’da Rus etkisi söz konusu değildir.

11) Bir vezir, padişahın İbrahim Paşa’yı has odabaşı yapması üzerine “bu dönmeyi nasıl has odabaşı yapar” diye sızlanıyor. Has Oda ve hatta Enderun’un tamamı zaten devşirmelerden oluşur.

12) Bir sahnede askerler “cülus bahşişimiz verilecek” diye seviniyorlar, askerlere bakıyoruz en genci 45-50 yaşında, hepsi hımbıl adamlar. O yaşta kimse orduda kalmaz.

13) Kanuni’nin ilk işi divan toplantısına katılıp bazı kararlarını aktarmak oluyor. Fatih döneminden beri padişahlar divan toplantısına katılmaz ve belki kafes arkasından dinlerlerdi.

14) Kanuni Venedik elcisiyle konuşurken “Venedik dükü” lafzini kullanıyor, bu kelimenin doğrusu “Doge”dur ve dilimize “Doc” diye geçmiştir, Kanuni’nin “Venedik Doc’u” demesi gerekirdi. Doge’un İngilizcesi Duke’tür ama anlamları tamamen ayrıdır.

15) Padişah dizinin pek çok yerinde ve Has odabaşı İbrahim Paşa, dizinin hemen her sahnesinde başı açık geziyor. Bu da doğru değildir. Kavuğu çıkarsalar bile takke giymeleri gerekirdi, Osmanlı âdeti budur.”

… Ve daha birçok hata. Bu hataları bulmak için de tarihçi olmaya gerek yok ayrıca.