Türkiye Dışişleri Bakanlığı, işçilerinin Japonya tarafından yeni bir vize sistemi kapsamında kabul edilmeyeceği ülkeler arasında yer almasının “Türkiy
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, işçilerinin Japonya tarafından yeni bir vize sistemi kapsamında kabul edilmeyeceği ülkeler arasında yer almasının “Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını” söyledi.
Dışişleri Bakanı Hami Aksoy 31 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin çalışanları Japonya’nın kabul etmeyeceği ülkeler arasında olması hayal kırıklığına neden oldu” dedi.
Aksoy, “Bu durum, köklü stratejik ortaklığın ruhunu ve ülkemizin dostane ilişkilerini yansıtmıyor” dedi. “Bu kararın en kısa zamanda gözden geçirilip düzeltileceğine inanıyoruz” dedi.
Ayrıca, Türkiye’nin bu konudaki rahatsızlığının, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi olarak ifade edildiğini belirtti.
Japonya’nın parlamentosu, gelecek beş yıl boyunca 300.000’den fazla yabancı işçiyi çekmeyi planlayan Kasım 2018’de tartışmalı bir taslak tasarıyı kabul etmişti.
Tasarı, Japonya’nın hızla küçülen ve yaşlanan işgücü nedeniyle şu anda sıkıntı yaşayan pazarların işgücü taleplerini karşılamayı amaçlıyor.
İnşaattan turizme birçok sektörde “yarı vasıflı işçiler” çekmeyi amaçlıyor.
Yeni vize sistemi, yabancı işçiler için iki ikamet durumu türü yaratacak.
İlk grubun vizesi beş yıla kadar yenilenebilir olsa da, bu gruptaki işçilerin ailelerini Japonya’ya getirmelerine izin verilmeyecek.
İkinci gruptaki yabancı işçilerin vizesi süresiz olarak yenilenebilir olacak ve ilk ailelerini getirmelerine izin verilecek.
Tasarıda belirtilen bir diğer koşul, yabancılara gerçek vatandaşlardan daha fazla ödeme yapılmasını engellemek için yabancı işçilere Japon meslektaşları kadar ödeme yapmak.
Japon hükümetinin Vietnam, Filipinler, Endonezya, Kamboçya, Tayland, Myanmar ve Çin dahil olmak üzere birçok Asya ülkesi olan yabancı işçilerle ikili anlaşmalar yapması bekleniyor.
Japonya’nın yeni vize sistemi bu yılın nisan ayında yürürlüğe girecek
COMMENTS