Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez

Diyanet İşleri Başkanlığı ne zaman kurulmuştu?    Osmanlı Devleti'nde din işleri Meşihat Makamlığı'nca Şeyhülislam eliyle yürütülürdü. 1920 yılında

Bir Baraj Patlaması, Su altında Saklanmış Eski Bir Türk Köyünü Ortaya Çıkardı.
Kemal Kılıçdaroğlu Millet İçin Geliyoruz Ama Ne Oldu?
Arakanlı Müslümanlar

Diyanet İşleri Başkanlığı ne zaman kurulmuştu?

   Osmanlı Devleti’nde din işleri Meşihat Makamlığı’nca Şeyhülislam eliyle yürütülürdü. 1920 yılında Ankara’da kurulan Meclis Hükümetinde Meşihat, “Şer’iye ve Evkaf Vekâleti” adıyla “Bakanlık” olarak yer almış, 1924 ‘e kadar da bu statü aynen devam etmiştir.

   Din hizmetlerinin politikanın dışında ve üstünde tutulması gerçeğinden hareketle 3 Mart 1924 tarihinde Şer’iye ve Evkaf Vekâleti kaldırılarak yerine, 429 sayılı Kanunla, Başvekâlet bütçesine dahil ve Başvekâlete bağlı Diyanet İşleri Reisliği, bugünkü adıyla Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.

 

Bu başkanlığı neler vermiştir?

 

   Millî Mücadele yıllarında büyük hizmetler vermiş, idarî tecrübesi olan ve uzun zaman Ankara Müftülüğü görevinde bulunan Börekçizade Mehmet Rıfat Efendi, 1 Nisan 1924 tarihinde Diyanet İşleri Reisliğine getirilmiştir. En yüksek devlet memuru maaşı alan Diyanet İşleri Reisine, bakanlara verilen kırmızı plakalı bir makam aracı tahsis edilmiş ve protokoldeki yeri de bu özelliklere göre belirlenmiştir.

    Diyanet İşleri Reisliğinin merkez teşkilatı, kuruluşunun ilk yıllarında Heyeti Müşavere, Memurin ve Sicil Müdüriyeti, Müessesatı Diniye Müdüriyeti, Evrak Müdüriyeti ve Levazım Müdüriyeti birimlerinden oluşturulmuştur.

    1927 yılında Tetkiki Mesahif Reisliği ile Teberrukât Heyeti Reisliği birimleri kurulmuştur. 5 Temmuz 1939 tarihinde kabul edilen 3665 sayılı kanunla da Reis Muavini kadrosu ihdas edilmiştir.

 

Mehmet Görmez kimdir?

 2010 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı görevini yürüten ilahiyatçı. 17. Diyanet İşleri Başkanıdır.

 

 Mehmet Görmez, 1959 yılında Gaziantep’in Nizip ilçesinde doğmuştur. İlkokulu Nizip’te okudu, ortaokul ve liseyi Gaziantep İmam Hatip Lisesinde tamamladı.

  1983 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek öğrenime başladı. Bir yandan yüksek öğrenimini sürdürürken, diğer yandan Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak önce Kırıkkale’de Kur’an kursu öğreticiliği, ardından Ankara’nın değişik semtlerinde imam-hatiplik ve vaizlik görevlerinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez emekliye ayrıldı.

Edinilen bilgiye göre, Görmez’in “emekliye ayrılma” talebini içeren dilekçesi, Başbakanlık tarafından kabul edildi.

Görmez’in yerine Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Ekrem Keleş’in vekalet edeceği öğrenildi.ama neden؟

 

   Bir gazetecinin, “Konuşmanız sırasında ‘Son günlerim’ dediniz. Gerçekten Diyanet İşleri Başkanlığı görevini bırakıyor musunuz? Bıraktıktan sonra herhangi bir yerde göreve mi başlayacaksınız?” sorusu üzerine Görmez, şu açıklamaları yaptı: “Bütün görevler, makamlar, vazifeler sadece birer emanettir.

   O emanet, vakti, yeri ve zamanı geldiğinde teslim edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir makamdan sonra talip olduğum bir görev vardır, o da ilimdir. Hem aziz milletimizin hem de İslam dünyasının ilmi hayatına katkıda bulunmak için bir gayret içerisinde olacağım.” Mehmet Görmez, görevden ayrılacağı tarihe yönelik soruları ise yanıtsız bıraktı.

Görmez ikmalları…..

   Yayınlanmış birçok eseri bulunan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Hatice Kübra Görmez ile evli ve üç çocuk babası olup Arapça ve İngilizce bilmektedir.

  28 Kasım 2014 tarihinde Türkiye’ye gelen Katolik aleminin ruhani lideri aynı zamanda Vatikan Devlet Başkanı Papa I. Franciscus İlk ziyaretini Anıtkabir’e yaptıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ve Diyanet İşleri Başkanlığını da ziyaret ederek Başkan Mehmet Görmez ile görüştü.

  Yayınlanmış Eserleri : 2006 – Sünnet ve Hadisin Aktüel Değeri, Kitâbiyât Yayınları, Ankara. 2006 – Gazzâli’de Sünnet Hadis ve Yorum, Kitâbiyât Yayınları, Ankara. 1997 – Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu,Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara I. Baskı 1997, II. Baskı 2000. 1994 – Musa Carullah Bigiyef, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara.

.

  

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0