Bizim Bir Şey Yapmanın Ötesinde Kıyameti Koparmamız Lazım Eğitimde

Bizim Bir Şey Yapmanın Ötesinde Kıyameti Koparmamız Lazım Eğitimde

Öğretmenlerimizle 2023´e Projesi kapsamında öğretmenlerimizin, mesleki yeterliklerini, bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmek, yayımlanan öğreti

Boykot Çağrısı
Suggestions on How to Write Your Essay Next Day
Karabük’te muhtarlık kavgası: 1 yaralı

Öğretmenlerimizle 2023´e Projesi kapsamında öğretmenlerimizin, mesleki yeterliklerini, bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmek, yayımlanan öğretim programlarının etkili ve verimli bir şekilde aktarımını sağlayabilmek amaçlanmaktadır.

Bu bağlamda, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen ve Teknoloji, İlköğretim Matematik, Matematik, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Sınıf, Sosyal Bilgiler, Tarih, Coğrafya, Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Bilişim Teknolojileri, Felsefe, Müzik, Okul Öncesi Öğretmenliği, Teknoloji ve Tasarım alanlarından öğretmenlerimizin, etkili öğretim yöntem ve tekniklerini, öğrenci merkezli ve aktif öğrenme anlayışıyla sınıf içi uygulamalarda hayata geçirebilmeleri için;

Bilgilerini tazeleyebilmeleri,

Becerilerini geliştirmeleri,

Tutum ve davranışlarıyla rol model olabilmeleri

hedeflenmektedir.

Bu kapsamda öğretim programları, Öğretmen Strateji Belgesi ve Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri dikkate alınarak;

Tanışma (buz kırma) etkinliklerini,

Öğretim programında dikkat edilmesi gereken noktaları,

Örnek ders sunumlarını,

Örnek ders içi etkinliklerini (Nasıl hazırlanır? Dikkat edilmesi gereken noktalar neler? vb.),

Kazanımlar ile etkinliklerin ilişkilendirilmesini, Ölçme değerlendirme sürecini kapsayan eğitim içerikleri hazırlanmıştır.

Hazırlanan eğitim içeriklerinin öğretmenlerimize en etkili şekilde aktarılması amacıyla eğitici eğitimleri gerçekleştirilecektir. Eğitici eğitimlerine katılacak öğretmenlerimiz hazırlanan eğitim içeriklerini aktif öğrenme anlayışı çerçevesinde görev yaptıkları illerdeki öğretmenlere aktaracaklardır.

Bu kapsamda gerçekleştirilecek eğitici eğitimlerine katılmak isteyen öğretmenlerimizin ve akademisyenlerimizin aşağıdaki linkten giriş yaparak alanları ve gerçekleştirdikleri çalışmalar ile ilgili kısımları doldurmaları gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dünya üzerindeki teknolojinin gelişimi ve rekabete dikkati çekerek, “Bizim bir şey yapmanın ötesinde kıyameti koparmamız lazım eğitimde.

2023’e Doğru Türkiye Eğitim Sistemi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dünya üzerindeki teknolojinin gelişimi ve rekabete dikkati çekerek, “Bizim bir şey yapmanın ötesinde kıyameti koparmamız lazım eğitimde. Bunu gerçekten yapabiliriz. Çok çok farklı bir çağ geliyor. Dijitalin, biyolojik olanın birlikte olduğu bir tekillik çağı geliyor. Bizim bu çağa hazırlanmamız lazım.” dedi.

2023’e Doğru Türkiye Eğitim Sistemi “Bulma Konferansı”nda Selçuk, dünyadaki büyük ülkelere ve eğitim reformunda başarılı olan ülkelere bakıldığında büyük liderliklerle eğitim projelerinin başarılı olduğunu anlattı.

Açılışta, yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu’nun yaptığı Bal filmindeki Yusuf’un okuldaki öğrenme sahnelerinin yer aldığı bölüm izletilen konferansta Bakan Selçuk, salonda bulunan Kaplanoğlu’na teşekkür ederek konuşmasında Yusuf karakterine atıflarda bulundu.

Kendisinin görevi kabul etmesinin nedeninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği olduğunu ifade eden Selçuk, “Eğer böyle bir liderlik olmasa gerçekten bir bakanın böyle bir işin altından kalkması -kim olursa olsun- çok zor görünüyor. Bir öğretmen lokomotif olmayı kabul ettiğinde bütün öğrenciler arkasından çuf çuf diye vagon olmayı hemen kabul ederler. Bu okul müdürleri için de böyledir, ilçe milli eğitim müdürleri için de söz konusudur.” diye konuştu.

Selçuk, liderliğin izinde meseleye sahip çıkılması halinde karamsarlık ve eksikliklere rağmen Türkiye için çok güzel bir ufuk gördüğünü dile getirerek, “Türkiye’nin şimdiye kadar ortaya koyduğu birçok başarıyı eğitimle taçlandırmasının zamanı geldi” dedi.

Ziya Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu toplantının adına biz ‘bulma konferansı’ dedik. Bunu asimetrik bir düşünce ya da farklı bir şey olsun diye yapmadık. Bu toplum Katip Çelebi’den beri, 1610’dan beri arıyor. Artık bulalım. Tanzimattan beri arıyor. Artık bulalım. Bulduğumuz şey aslında aslında olduğumuz şey.
Dolayısıyla bulmakla olmak arasındaki ilişkiyi biz kurduğumuzda zaten meselenin çok büyük bir kısmı çözülmüş olacak. Biz bulmak için buradayız ama bir taraftan da ezberi ve taklidi bırakıp tahkike geçmek için de buradayız. Yaptığımız işe bir sual sorduğumuzda, ‘yaptığımız iş daha çok taklitle mi, ezberle mi yoksa tahkikle mi ilgili?’ Bunun yanıtı ortaya konduğunda zaten bizim fotoğrafımız da çıkmış olacak.”

Salonda çok farklı meslek gruplarından insanların bulunduğunu hatırlatan Selçuk, “Biz biraz araştırma için, sorgulama için, akıl için, kalp için buradayız. İyi ki buradasınız. Eğitim sadece eğitim değildir. Çünkü eğitim antropolojidir, nörobilimdir, biyolojidir, ilahiyattır, felsefedir.” dedi.

“Kıyameti koparmamız lazım eğitimde”

Salonda bulunanların iltifata ihtiyacı olmadığını, gruba bir isim verilmesi gerekirse “Bir şey yapma grubu” denileceğini dile getiren Selçuk, şunları kaydetti:

“Bizim bir şey yapmamız lazım. Dahi, üstün zekalı insan sayısı bizim ülkemizin nüfusu kadar olan ülkeler var dünyada. Başka bir rekabet var, başka bir anlayış, başka bir yarış, başka bir bilim ve teknoloji var. Bizim bir şey yapmanın ötesinde kıyameti koparmamız lazım eğitimde. Bunu gerçekten yapabiliriz. Çok çok farklı bir çağ geliyor. Dijitalin, biyolojik olanın birlikte olduğu bir tekillik çağı geliyor. Bizim bu çağa hazırlanmamız lazım.

Sadece gelecek için değil şimdi için bir şey yapmamız lazım. Eğitim çocukları geleceğe hazırlamak değildir. Eğitim çocukları şimdiye uyandırmaktır. Eğer şimdiye uyanmazsanız gelecek tasavvurunuz olmaz. Bizim şimdiye uyanmamız lazım. Çocukları uyandırmamız lazım.”

“Sivri akıllara ihtiyacımız var”

Bakan Selçuk, Türkiye’nin problemlerinin büyük olduğunu bu sebeple sorunların çözümü için “sivri akıllara” ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

“Ortak akıldan uzaklaşıp ezberleri bozmamız lazım” diyen Selçuk, “20 kişinin 18’inin ortak karar kıldığı bir ortak akıl bizim problemimizin çözümü değildir. Bizim problemimiz öyle devasa ki bizim sivri akıllara ihtiyacımız. Orta akıl ortalama akla götürür ortalama problemler söz konusuysa… Bizim sivri akıllara ihtiyacımız var.

Çünkü bizim derdimiz büyük. ‘Biz’ olmak istemiyoruz. Eğer ‘siz, biz’ derseniz bu zımni olarak ‘onlar’ demektir. ‘Biz’ diyen birisi varsa ‘onlar’ diyordur. ‘Biz’ olmayı aşıp hepimiz olmak durumundayız.” değerlendirmesini yaptı.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 20