Nobel Ekonomi Ödülü

Alfred Nobel'in Anısına Ekonomi Bilimlerinde The Sveriges Riksbank Ödülü (İsveçce: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels m

Türkiye Bir Devlet Uzay Ajansı Geliştiriyor
College Paper Writing Service
Dünya Kupası

Alfred Nobel’in Anısına Ekonomi Bilimlerinde The Sveriges Riksbank Ödülü

(İsveçce: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne) veya sıklıkla söylendiği şekilde Nobel Ekonomi Ödülü, ekonomi alanında yapılan önemli katkılara verilen bir ödül. Genel olarak, dünyanın en prestijli bilim ödüllerinden biri olarak kabul edilir.

1895’te Alfred Nobel’in vasiyetiyle kurulan Nobel Ödülleri’nden biri değildir ama sıklıkla onlarla özdeşleşmiştir. Ekonomi Ödülü, Nobel Vakfı’nca refere edilip, İsveç’in merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından bankanın 300. yıldönümü olan 1968 yılında, Alfred Nobel’in 1895’teki vasiyetinin anısına, kurulmuş ve finanse edilmiştir.

Nobel Kimya ve Fizik Ödülü sahipleri gibi, Ekonomi Ödülü sahipleri de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından seçilir ve Nobel Komitelerine benzer olarak bir Ödül Komitesi vardır.Ödül ilk kez, 1969’da Hollandalı ve Norveçli ekonomistler Jan Tinbergen ve Ragnar Frisch’e “ekonomik süreçlerin analizi için, dinamik modeller geliştirip uyguladıkları” gerekçesiyle verildi.

Ödülün finansmanı nasıl ödetirmektedir?

Sveriges Riksbank tarafından “daimi olarak” bağış ile Nobel Vakfı’nın ödül ile ilişkili idari masrafları ve ödülün parasal kısmı finanse edilir. 2001’den beri, Ekonomi Ödülü’nün para ödülü toplamda 10 milyon İsveç kronudur (Ocak 2008 sırasında yaklaşık 1,6 milyon Amerikan doları; 1,1 milyon Euro). Bu miktar, Nobel Ödülleri’nin kendilerinde verilen miktara eşittir.

2006’dan beri Sveriges Riksbank’ın, Nobel Vakfı’na bu ödül ile ilişkili idari masrafları ve bunun yanı sıra Nobel Vakfı’nın internet sayfasında bu ödül hakkında bilgi içermesi için 1 milyon İsveç kronu (2008’in sonuna kadar) ödemesiyle, toplamda yıllık hibesi 6,5 milyon İsveç kronudur (Ocak 2008’de yaklaşık 1 milyon Amerikan doları; 0,7 milyon Euro).

Nobel Ekonomi Ödülü sahibini buldu

Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yılki sahipleri, Amerikalı ekonomistler William D. Nordhaus ve Paul M. Romer oldu.

Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu. Ödülü bu yıl ABD’li ekonomistler William D. Nordhaus ve Paul M. Romer kazandı.

Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, Nordhaus’un iklim ekonomisi ve Romer’in endojen büyüme teorisi çalışmaları sayesinde ödülü kazandıkları duyuruldu.

Nordhaus’un iklim ekonomisi çalışması, iklim değişikliği sebebiyle ortaya çıkan zararı, Romer’in endojen büyüme teorisi ise ekonomistlerin sağlıklı ekonomi büyüme oranını nasıl elde edeceklerini konu alıyor.

Norhdaus ve Romer’in oluşturduğu modellerin, iklim değişikliği ile mücadele ve ekonomik büyümenin gelişimi konularında yardımcı kaynak görevi gördüğü belirtildi.

Makroekonomiyi küresel ölçekte ele alan ikilinin dünyanın en büyük sorunlarından biri ile mücadele etmeye çabaladıkları vurgulandı.

2018 Nobel Ekonomi Ödülüne William Nordhaus ve Paul Romer layık görüldü.