Dünya Gıda Günü İçin Türkiye’de Hangi Etkinlikler Düzenlenecek?

Kısacası asıl sorun yeterli gıda olmaması değildir. Çünkü dünyada her insanın yeterli, dengeli, doğru beslenmesini sağlayacak; böylelikle sağlıklı ve

Okullar Bilim Evleri….kapılarda
Türk askeri heyeti, Rusya’daki görüşmeleri tamamladı
Malatya’da, sandık başında kavga: 2 ölü

Kısacası asıl sorun yeterli gıda olmaması değildir. Çünkü dünyada her insanın yeterli, dengeli, doğru beslenmesini sağlayacak; böylelikle sağlıklı ve üretken bir yaşam sürdürmesine yetecek kadar gıda üretim potansiyeli bulunmaktadır.

Yani dünyada, gıda talebi yetersizliğinden kaynaklanan bir açlık sorunu yoktur. Küresel açlık sorununun en önemli nedeni; gıda üretiminin kutuplaşması, adaletsiz dağıtım ve tüketim sistemidir. Yaşanan küresel krizler var olan yetersiz ve dengesiz beslenme sorununu daha da derinleştirmektedir. Yani açlığın nedeni adaletsiz bölüşüm ve yoksulluktur.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Örgüt 2018 yılı temasını #ZeroHunger (#AçlığaSon) olarak belirledi. 2018 Dünya Gıda Günü için hangi etkinlikler düzenleniyor?

2018 teması yeni değil

Bu tema, 2030 yılına kadar tamamlanması hedeflenen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden de bir tanesi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından başlatılan ve her yıl tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması “2030’da #SıfırAçlık olan bir dünya mümkün”.

‘Eylemlerimiz Geleceğimizdir’ sloganı ile düzenlenen etkinlikler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 2’ncisi olan Sıfır Açlık konusunda dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir broşür yayınladı. Bu yılki temasında farkındalığın artırılmasına dikkat çekmek üzere “hashtag” kullanan FAO, ilgili görsellerinde “Eylemlerimiz Geleceğimizdir” sloganını kullandı. “2030’da #SıfırAçlık olan bir dünya mümkün” (A #ZeroHunger world by 2030 is possible) temalı gün ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2018 Dünya Günü için hazırladığı video…

Dünya Gıda Günü nedir?

BM’nin belirlediği tema ile iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkisi, günümüzde yaşanan ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağı öngörülen besin yetersizliğine dikkat çekilmesi hedefleniyor.

Neden düzenleniyor?

Dünya Gıda Günü kapsamında her yıl açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların paylaşımı gündeme getiriliyor. İnsanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için zaruri ihtiyaçlarından olan gıda için tarımsal üretimin önemine dikkat çekiliyor.

 

Düzenlenen etkinlikler kapsamında, dünyadaki açlık problemlerine işaret edilerek, adaletsiz gıda paylaşımı, ülkeler ve gıda üretimi – tüketimi, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi konuşuluyor.

Ne zamandan beri düzenleniyor?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1945’te kurulduğu tarih olan 16 Ekim’i her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutluyor. FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde; gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak bugün de büyük önem arz eden açlık ve gıda israfı konularına dikkat çekilmeye çalışılıyor.

Dünya Gıda Günü’nde; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi-tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanıyor.

Gıda güvenliği insan sağlığı için kritik öneme sahip

Gıda güvenliği ile yeterli ve dengeli beslenme konusu gün geçtikçe Türkiye’de de önemini artırıyor. Bu noktada, çiftlikten sofraya kadar ürünün her süreçte kontrol ve denetiminin insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığı sıkça vurgulanıyor.

Uzmanlar her öğünde sofralarda dört ana besin grubundan süt, et-yumurta, ekmek-tahıl, sebze-meyve bulunmasına özen gösterilmesi gerektiğine işaret ediliyor.

Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve üreticilerin üretime devam etmesi gerekliliğine dikkat çekilen bu günde, topluma güvenli gıda sunmanın da son derece önemli olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, dünyada giderek azalan su kaynaklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında da bilgi paylaşımı yapılıyor.

2018 Dünya Gıda Günü etkinlikleri

Her yıl Dünya Gıda Günü’nü kutlamak amacıyla dünya genelindeki 130’a yakın ülkede çok sayıda etkinlik düzenlenmektedir. Bunlar arasında maratonlar, açlık yürüyüşü, sergiler, kültürel performanslar, yarışmalar ve konserler yer almaktadır.

Üstelik buna yalnız devletler değil; işletmeler, sivil toplum kuruluşları, gazeteciler, medya ajansları, belediyeler de iştirak etmektedir.2018 Dünya Gıda Günü etkinlikleri
FAO, bu yıl yapılacak etkinlikleri gösteren bir harita hazırlad. Haritayı FAO internet sitesinden interaktif olarak da inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de hangi etkinlikler düzenlenecek?

16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında 13-20 Ekim tarihleri arasındaTMMOB Gıda Mühendisleri Odasışubeleri ve temsilcikleri etkinlikler düzenleyecek.

Detaylar için odanın hazırladığı takvimi inceleyebilirsiniz.

2018 Dünya Gıda Günü etkinlikleri

Tekirdağ’da “İklim ve Gıda” paneli düzenlenecek
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla günümüzde büyük önem arz eden gıda üretimi, tüketimi, güvenliği ve israfı ile açlık konularına dikkat çekmek amacıyla ‘İklim ve Gıda’ konulu panel düzenliyor.

Panelde Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu’nun başkanlığında gerçekleşecek olan ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilal Bilgin ve Prof. Dr. Fatih Konukçu ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Daire Başkanı Zir. Yük. Müh. Hacı Aslan’ın konuşmacı olarak yer alacak.

Sonuç olarak belirtmek gerekirse; Türkiye tarım ve gıdada yeni sömürge olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu sarmaldan kurtulabilmenin tek yolu; kendi insanımızın ihtiyaçlarına ve ülkemizin özgül ekolojik koşullarına uygun, emek ve üretim odaklı bir program uygulamasına bağlıdır.