Geçmişten Günümüze Gazete

Geçmişten Günümüze Gazete

Gazete artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bir gazetenin yayımlanmasındaki temel amaç ise haber vermektir. Bunu herkes bilir. Nitekim gaz

Petrol küresel ekonomik yavaşlamayla düşüyor, ancak OPEC liderliğindeki kesintiler destek sağlıyor
Everything You Should Know About Free Online Slots
Sağlıkta Bir Sonraki Büyük Şey Sizin Expozomuzdur

Gazete artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bir gazetenin yayımlanmasındaki temel amaç ise haber vermektir. Bunu herkes bilir. Nitekim gazetenin en ilkel örneği de sadece haberleri duyumak amacına dayanıyordu. Tarihte ilk olarak yazılı haber vermeyi Roma İmparatoru Julius Caesar batlaşmıştır. Gelip geçen yolculardan ya da hükümet kaynaklarından haberler topluyor, çok basit bir ifadeyle büyük boy bir kağıda yazıyor ve herkesin okuması için belirli bir yerde duvara asıyorlardı. Yani kentte önemli haberleri halka bildiren duvar ilanları kurmuşlardı. Bu ilanları merkezden köylere haberleri iletmek için siyasi, ticari, ve sosyal haberleri içeren günlük mektuplar izlemiştir. MÖ 59 yılında 2.000 kopaya olarak çıkarmış ve imparatorluğun değişik köşelerine dağıtmışlardır. Bu mektuplar siyasi gelişmeler, toplumsal olaylar, gladyatör dövüşlerinin sonuçlarının içiyordu. Okuma bilen Roma vatandaşları yüksek sesle okuyarak diğerlerine duyururdu.

    Osmanlı-Venedik savaşı sırasında ise Venedik hükümetinin emriyle bazı mektuplar yazılmıştır. Bu mektuplar savaşın durumu hakkında bilgi veriyordu ve memleketin bazı yerlerinde halka bu mektupları okuyorlardı. Okuyan kişilere de en küçük Venedik parası olan “gazetta”yı veriyorlardı. İşte gazete kelimesinin ortaya çıkış öyküsü de bu şekildedir. Çin’de Tang hanedanı döneminde bir saray genelgesi de toplumsal ve siyasi konular hakkında bilgiler veriyordu. Bu bağlamda bu genelge de bu yönüyle bir gazete sayılabilir. Tabii ki bunları ilk gazete örnekleri sayabiliriz ancak gerçek anlamıyla gazete olarak kabul etmek doğru olmaz. Bildiğiniz gibi gazetede yer ve zaman kısıtlaması yoktur. Biz nereye gazete oraya.

 

    Bu açıdan bakınca, ilk gazetenin tarihi 1300 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Kağıdı ilk Çinliler yapmıştır, bunun hepimiz biliyoruz. İşin garip yönü ilk gazete de Çin’de yayımlanmıştır. Bu gazetenin adı “Başkent Haberleri” anlamına geliyordu. Söz konusu gazete sayesinde, hükümet halkı önemli gelişmelerden, herkesin duymasında, öğrenmesinde yarar olan büyük olaylardan haberdar ediyordu. Eski Roma’da da halk arasında “Günlük Olaylar” adı altında bir gazete dağıtıyorlardı. Kısacası tarihteki en eski ilk gazeteler Roma ve Çin’dedir.