Türkiye siyasetinde 2019 senaryoları: Yerel seçim, ekonomi, yeni parti arayışları…

Türkiye siyasetinde 2019 senaryoları: Yerel seçim, ekonomi, yeni parti arayışları…

Türkiye'de 2018 yılına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'başkanlık' hayalini yaşama geçirmesi damgasını vurdu. 16 Nisan 2017'de referandumla kabul edilen

ŞEHiTLiK VE GAZiLiK EN KUTSAL ÜNVAN
Azez’de bombalı terör saldırısı: 14 ölü
Mahkemeden ‘Selahattin Demirtaş’ son kararı

Türkiye’de 2018 yılına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘başkanlık’ hayalini yaşama geçirmesi damgasını vurdu.

16 Nisan 2017’de referandumla kabul edilen Anayasa değişikliğine göre normalde 2019’da yapılması gereken cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri, AKP’nin ve MHP’nin talepleri, muhalefetin de “seçimden kaçamayız” tavrı nedeniyle 24 Haziran 2018’e çekildi.

Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, eski CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile cezaevinde olan eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 52’lik oyla Erdoğan kazandı ve Türkiye’nin başkanlık sistemine göre seçilen ilk “cumhurbaşkanı” oldu.

 


Türkiye, 2019’a ise yine bir ‘seçim’ hazırlığı ile giriyor. Sürekli ‘erkene’ çekilen seçimler ve sürpriz referandumlarla seçim atmosferinden bir türlü çıkamayan Türkiye, 31 Mart’ta ise uzun aradan sonra ilk kez ‘zamanında ve planlanmış’ bir takvimle sandık başına gidecek.

BBC Türkçe’de yer alan Ayşe Sayın’ın habere göre, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasından sonra yapılan ilk seçim olma özelliğini de taşıyacak 31 Mart seçimleri, iktidar açısından ‘başkanlık sisteminin ilk seçim sınavı’ ve dolayısıyla bir anlamda güvenoyu testi de olacak.

2019’da Türkiye siyasetinin alacağı yöne ilişkin dile getirilen beklenti ve senaryoların başında ekonomi geliyor.

Genel seçimlerin öne çekilmesinde, sürekli baskılanan ekonomideki ciddi kriz beklentisinin de etkili olduğu öne sürülüyordu.

Döviz krizinin ardından ekonomik önlemleri artıran iktidar yerel seçim öncesinde ise bir kez daha kesenin ağzını açtı.

Bazı mali aflar ve asgari ücrete yapılan yüzde 26’lık zam, beyaz eşya ve otomobilde ÖTV indirimi gibi önlemlerle ekonomi canlandırılmaya çalışılıyor.

 


Ancak artan işsizlik, iflaslar, yüksek enflasyon gibi etkenlerin iktidar partisinin oylarına olumsuz yansıyacağı tahmini yapılıyor. Geçmiş seçim deneyimleri, AKP seçmeninin iktidara uyarı görevini genel olarak “yerel seçimlerde yaptığı”nı gösteriyor.

Birçok yorumcuya göre ekonomik sıkıntılar nedeniyle, bir önceki seçimde Erdoğan’a güçlü destek veren AKP seçmeni, yerel seçimlerde ise ekonomik kriz nedeniyle “ihtar” verebilir ve genel seçimlerde partinin oyu, 24 Haziran’da aldığı yüzde 42’nin daha aşağısına inebilir.

AKP için artık “psikolojik eşik” olarak dile getirilen yüzde 40’ın altındaki bir oy oranı çıkması halinde, erken genel seçimin tekrar gündeme gelebileceği olasılık dahilinde değerlendirilse de Erdoğan’ın, cumhurbaşkanlığı süresinin bir dönem “kısalması” anlamına geleceği için AKP’nin MHP ile ittifak bozulmadıkça erken seçimi gündeme almayacağı da ifade ediliyor.


24 Haziran seçimlerinde partisinden neredeyse 10 puan fazla oy alarak cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın, AKP’ye daha mesafeli yaklaşan seçmenin desteğini sağlamak için seçimi bir anlamda kendisi için “güvenoyu”na çevirme stratejisi izlemesi bekleniyor. Erdoğan’ın özellikle kendisi için “prestij” niteliğindeki İstanbul ve Ankara’yı kazanmak için bütün ağırlığını koyacağı AKP kulislerinde konuşuluyor.

31 Mart seçimleri iktidar partisi kadar CHP ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açısından da önemli dönüm noktası olacak.

Siyasi kulislerde 2019’a dönük konuşulan bir başka senaryo ise 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni bir siyasi oluşumun başına geçeceği iddiası. İddiayı ilk kez Milliyet Yazarı Talat Atilla gündeme getirdi ve Gül’ün, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra yeni siyasi hareketin başına geçeceğini iddia etti. Atilla’ya göre Gül, AKP’nin de aralarında bulunduğu çeşitli siyasi partilerden ayrılacak 55 milletvekilinin de katılacağı siyasi partinin liderliğini üstlenecek.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0