Eylemciler sığınaktaki kadınların oy kullanmasına izin vermek için düzenleme çağrısı yapıyor

Eylemciler sığınaktaki kadınların oy kullanmasına izin vermek için düzenleme çağrısı yapıyor

Kadın hakları örgütleri, Türk hükümetine, sığınakta ikamet eden kadınların kimlikleri açıklanmadan oy kullanabilmeleri için yasal bir düzenleme yapmay

Odds of Winning Slot Machines
Ürdün, Suudi Arabistan ile elektrik bağlantısını hızlandıracak
Temizlik Kalmak Demektir

Kadın hakları örgütleri, Türk hükümetine, sığınakta ikamet eden kadınların kimlikleri açıklanmadan oy kullanabilmeleri için yasal bir düzenleme yapmaya çağırıyor.

Aile içi şiddete maruz kalan binlerce kadın, istismarcılarının bulunması korkusuyla sığınağa sığınmaktadır. Bu, yetkilileri bilgilerini adres tabanlı kayıt sisteminden saklamaya yönlendirmiştir. Ancak bu, istismarcılarının onları bulmasını zorlaştırsa da, seçim yasası nedeniyle bir vatandaşın, seçmen olarak uygun bir seçmen olarak nitelendirilebilmesi için, bir vatandaşın adli sicil dairesine adresini bildirmesini zorunlu kılan kadınlar, oylarını kullanma hakkından mahrum.

Mesele, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden önce öne çıkmıştı. Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bu konuyu meclise çözmek için yasama önerisi sunmuştu, ancak o zamanki Aile Bakanı Fatma Şahin, “sığınaktaki kadınların] oylama sistemine girmelerinin yerleri ortaya çıkacağı anlamına geleceğini söyledi. Maalesef onları oylama merkezlerine kaydedemiyoruz ”dedi.

Kadın hakları aktivistleri, önümüzdeki 30 Mart seçimleri öncesinde tekrar buna dikkat çekti. Kadın hakları örgütlerinden memurlar, Aile Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), kadınların yerleri açıklanmadan yasal düzenlemeler yapabileceği kanısındadır.

“[Sistemdeki] kimlikleri gizlenmiş kadınların, [kimlik koruma] ile ilgili kararın alındığı ilde oy kullanabileceğine dair bir karar var. Ancak bu, [bazı] kadınların şiddetin yaşandığı yere geri dönmesine neden olurken, pes eden ve oy kullanmayanların vatandaşlık haklarından mahrum kaldıklarını ”, Türkiye Kadınlar Örgütü Federasyonu Başkanı Canan Güllü söyledi.

Güllü, “yaşama hakkı için mücadele ederken vatandaşlık hakkından yoksun bırakma”, kişinin, “şiddetin faili gibi, devletin beni görmezden geldiğini” düşünmesine neden oluyor ”dedi.

“Sorun Durduralım Kadın Hastalıkları Platformunun kurucu üyesi Gülsüm Kav,“ Sorun, güvenli bir şekilde yaşama hakkı ihlal edilmiş, şiddete maruz kalan kadınların haklarının ikinci kez ihlal edilmesidir ”dedi.

“Kadın barınakları, YSK tarafından“ oy sandığı bölge ”olarak görülmüyor ve devlet bunun açıklanmasının güvenlik nedenlerine dayanarak açıklıyor. Ancak, gündeme çok doğru bir şekilde gündeme getirilen bu sorun, elbette kadınları tehlikeye atmadan ele alınabilir ”dedi.

“Çözüm çok basit ve bu adım atılmıyor. Kadınların kaldığı barınakların adresinin verilmemesi gerekmekte; Bu sığınakların her birinin belirli bir devlet kurumu [Aile Bakanlığı] tarafından yönetilmesinden dolayı, bu kadınların [oylama] sicil sisteminde bu kurumun adresi aracılığıyla gösterilmesi mümkündür. Yapılması gereken, tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi, ilgili kurumların bir eylemde bulunup işlerini yapmalarıdır ”dedi.

Kadınların ve erkeklerin yaşamın her alanında eşit temsilini savunan bir kadın örgütü olan KADER Başkanı, hükümeti “barınaklardaki kadınların da seçmen olduğunu unutmamak” için ısrar etti.

“Mor Çatı verilerine göre Türkiye’de 144 kadın sığınağı var. Eşitlik ve adalet ilkesine aykırı olarak, bu sığınakta kalan binlerce kadının en temel haklarından mahrum bırakıldığını görüyoruz ”dedi.

Mor Çatı, kadınları küfürlü eşlerden, ortaklardan ve erkek akrabalardan korumak için çalışan en eski yardım kuruluşlarından biridir.

“Kadınların önündeki engellerin [sığınaklarda] oy haklarını kullanmalarının, karar vericilerin isteğiyle kolayca kaldırılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0