Türk bilim insanı Antarktika’dan 3 meteor getirdi

Türk bilim insanı Antarktika’dan 3 meteor getirdi

Antarktika'nın donmuş topraklarında bulunan üç göktaşı, kayaları toplayan Türk bilim adamına göre güneş sistemi hakkındaki bilgimizi ilerletmeli. “

Main Article Points to Why People Gave Up on Gambling
Muğla’daki orman yangını için İki köy boşaltıldı
How do you find the best casino bonuses

Antarktika’nın donmuş topraklarında bulunan üç göktaşı, kayaları toplayan Türk bilim adamına göre güneş sistemi hakkındaki bilgimizi ilerletmeli.

“Bu keşif gezisi sırasında Doğu Antarktika’da yaptığım çalışmaların yanı sıra, ülkemize döndüm platodaki araştırmam sırasında bulduğum üç göktaşı almaktan mutluluk ve gurur duyuyorum” Mehmet Yeşiltaş Türkiye’nin kuzeybatısındaki Kırklareli Üniversitesi, devlet tarafından işletilen Anadolu Ajansı’na bilgi verdi.

Seçilmiş birkaç kişiden biri olan Yeşiltaş, dünyanın dibindeki Belçika araştırma istasyonuna yardım eden, Türkiye’nin Üçüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin bir parçasıydı.

Sefer sırasında, ikili işbirliğinin bir parçası olarak, Türk üniversitelerinden sekiz bilim adamı Şili, Belçika, Güney Kore ve Kolombiya gibi ülkelere ait Antarktika üslerinde araştırma yaptı.

Yeşiltaş, “Belçika Prensesi Elisabeth İstasyonu’ndan yaklaşık beş saat boyunca göktaşı araştırması yapmak üzere Antarktika platosuna ulaşmak için seyahat ettik” dedi.

Antarktika’nın soğuk ısırmasıyla sahada sadece bir saat geçirebildiler, ama neyse ki bu onlara değerli uzay taşlarını almak için yeterli zaman verdi.

Meteoritler, daha büyük asteroitlerin ve hatta gezegenlerin parçalarıdır, Yeşiltaş anlattı ve yapılarının incelenmesi bize güneş sistemi hakkında daha fazla şey öğretti.

“Meteorlardan öğrendiğimiz bilgiler şüphesiz uzay bilimine katkıda bulunacak ve alandaki gizemlere ışık tutacaktır” dedi.

Yeşiltaş, numunelerin NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) araştırmacılarla birlikte çalışılacağını açıkladı.

“Antarktika’dan topladığımız örnekleri çalışmalarımda eklemek beni mutlu ediyor” dedi, daha önce diğer göktaşı araştırmalarıyla ilgili yazılar yayınladığını ekledi.

Antarktika’daki meteorları toplamak ve incelemek, Türkiye’yi ilk kez uluslararası uzay bilimleri kulübünün bir üyesi yaptı.

Nisan 2016’da, ilk kez Türk araştırmacılar ekibi – yedi üniversiteden doktorlar, botanikçiler, jeologlar ve okyanus yazarları dahil – iklim değişikliğinin etkisini incelemek için Antarktika’ya gitti.

1959 tarihli bir anlaşmanın imzalanmasından bu yana, dünyanın en soğuk kıtası olan Antarktika, bilimsel bir araştırma bölgesi olarak hizmet etti.

Türkiye şu anda gözlemci statüsündedir, ancak bunun danışma statüsünde olduğunu görmeyi umuyor.

1983 yılında Antartika’da kaydedilen en düşük sıcaklık -89 santigrat derece (-128 Fahrenheit) idi.

Bununla birlikte, yaz aylarında kıtadaki cıva, ılık bir -15 derece santigrat (5 Fahrenheit) kadar yükseğe tırmanabilir.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0