AB bütçesinde Türkiye kesintisi: İnsan hakları, demokrasi ve hukuk alanında gerileme var

AB bütçesinde Türkiye kesintisi: İnsan hakları, demokrasi ve hukuk alanında gerileme var

Avrupa Birliği'nin 2019 bütçesinde Türki ye için kesintiye gidildi. Kesintinin gerekçesi ise Türkiye'de demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ala

Writing an Essay
Moda Seviyor Musun ?

Avrupa Birliği’nin 2019 bütçesinde Türki

ye için kesintiye gidildi. Kesintinin gerekçesi ise Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında “gerileme” olması.

DW Türkçe’nin haberine göre AB’nin 2019 bütçesi onaylandı. Türkiye’ye yapılacak mali yardımlarda yaklaşık 147 milyon euroluk kesintiye gidilirken Türkiye’deki Suriyelileri desteklemeye yönelik programlara 1 milyar 450 milyon euro aktarılacak.

 

 

AB’nin Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında “gerileme” olduğu gerekçesiyle Ankara’ya katılım öncesi mali yardım fonlarında uygulama kararı aldığı kesinti bütçeye de yansıdı.

Aday ülkelere katılım sürecinde verilen ve kısaca IPA fonları olarak adlandırılan fonların 2019 için Türkiye’ye ayrılmış bölümünden 146 milyon 700 euro kesiliyor.

Türkiye’ye yönelik mali yardımların kesilmesi fikri ilk olarak iki yıl önce Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından gündeme getirilmişti.

AP bünyesindeki siyasi grupların tamamı Türkiye’ye yönelik fonlarda kesinti fikrini destekliyor. AP, bütçe tartışmaları sırasında kesinti miktarının 200 milyon euro üzerinde olmasını talep etmiş, ancak üye devletlerle 4 Aralık 2018 tarihinde sonuçlanan müzakerelerde 146 milyon 700 bin euro üzerinde mutabık kalınmıştı.     

AB buna karşılık, 2019 bütçesinden Türkiye’deki Suriyelileri desteklemeye yönelik programlara 1 milyar 450 milyon euro kaynak aktaracak.

Habere göre AB’nin 2019 bütçesinin taahhütler bölümü 2018 bütçesine nazaran yüzde 3,2’lik artışla 165 milyar 800 milyon, ödemeler bölümü ise yüzde 2,4’lük artışla 148 milyar 200 milyon euro olarak kesinleşti.

Bütçede en önemli payı, 80 milyar euro tutarında taahhüde tekabül eden ekonomik büyümenin desteklenmesine yönelik fonlar oluşturuyor. Çiftçiler ve tarım sektörü için 59 milyar euro, Ar-Ge programı Horizon 2020 için 12 milyar 200 milyon euro, öğrenci değişim ve eğitim programı Erasmus+ için ise 2 milyar 800 milyon euro tahsis edilecek.

AB’nin 2019 bütçesi, Birleşik Krallık ile yapılan müzakere gereği, bu ülkenin 2020 sonuna kadar AB bütçesine katkı sağlayacağı hesap edilerek hazırlandı.

 

 

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Türkiye’de bugün bir grup akademisyen, iş insanı ve hak savunucularının gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi.

Jagland konu ile ilgili Euronews’e yaptığı açıklamada, “Aralarında Hakan Altınay’ın da bulunduğu bir grup akademisyenin gözaltına alınmasından büyük endişe duyuyorum. Bu alarm verici gelişmeyi acil bir konu olarak Türk hükümetinin gündemine getireceğim” ifadesini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı’nın da aralarında bulunduğu bazı akademisyenler, iş insanları ve gazeteciler bu sabah 06.00’da evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün açıklamasına göre 20 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında 1 yıldan uzun süredir tutuklu bulunan ve iddianamesi hâlâ hazırlanmayan Osman Kavala’nın yöneticisi olduğu Anadolu Kültür’den Meltem Aslan, Yiğit Ekmekçi, Çiğdem Mater, Asena Günal da var.

Avukat Aslı Kazan, Tarhanlı için üç gün gözaltı kararı olduğunu yazdı.

Prof. Dr. Betül Tanbay’ın avukatı Bahri Belen, Evrensel’e verdiği bilgide soruşturma numarasının 2014 tarihli olduğunu aktardı. Belen, “Bize verilen bir bilgi yok henüz ama öyle sanıyorum ki Gezi ve onunla bağlantılı olaylar nedeniyle yapılmış bir operasyon. Anadolu Kültür’e yönelik olduğu bilgisi de var ama henüz netleşmiş bir durum yok” dedi.

Kavala geçen sene “hükümet ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklanmıştı.