Huawei krizi ABD ile Çin’in soğuk savaşı mı?

Huawei krizi ABD ile Çin’in soğuk savaşı mı?

ABD ile Çin arasında Huawei üzerinden süren mücadele, teknolojik gelişmelerin etkilerine ilişkin tartışmaları yoğunlaştırdı. 'Teknolojik soğuk

İBB veri kopyalama işlemini durdurdu
Hakan Atilla Türkiye’ye geldi. Bakan Berat Albayrak karşıladı.
Erdoğan:Doğu Akdeniz’deki rahatsız edici sesler yolumuzdan alıkoyamayacak

ABD ile Çin arasında Huawei üzerinden süren mücadele, teknolojik gelişmelerin etkilerine ilişkin tartışmaları yoğunlaştırdı.

ABD ile Çin’in soğuk savaşı

Teknolojik soğuk savaş mı ?!

Birçok gözlemci, Trump döneminde, ABD’nin Çin’e karşı uygulamaya koyduğu, Çin’in de cevap vermeye başladığı ‘korumacılık’ önlemlerine bakarak yeni bir küresel resesyona yol açabilecek ticaret savaşları riskinden söz ediyor.

Ancak özellikle geçen Aralık ayında, Trump yönetiminin talebi üzerine, Kanada hükümeti Huawei’nin mali işler CEO’su Meng Wanzhou’yu tutuklayınca su yüzüne çıkan çelişkiler, atılan adımlar, Financial Times gazetesinde Philip Stevens’in vurguladığı gibi, bir ticaret savaşından öte, daha yeni başlayan bir küresel egemenlik mücadelesi sürecine işaret ediyor .

başkan trump huawie genel müdürüyle

Tim Culpan’ın, Bloomberg’deki ilginç yazısının başlığı da “Teknolojik soğuk savaş başladı” idi.

New York Times gazetesinden Li Yuan ise konuya, “Huawei Google’ı kaybetti, ABD- Çin teknolojik soğuk savaşının da bir demir perdesi oluştu” başlığıyla yaklaşıyordu.

Bu sırada, Çin Devlet Başkanı Şi’nin, telekomünikasyon ve silah sanayindeki yüksek teknoloji alanında kullanılan ender mineralleri işleyen JL Mag Rare-Earth şirketine yaptığı yüksel profilli ziyaret, Çin’in bu minerallerin tedarik zincirleri üzerindeki dünya çapında ağırlığını Batı’ya anımsatıyordu.

İngiltere’den Rus istihbaratına siber saldırı suçlaması

İzleme/gözetleme kapitalizmi

Harvard’dan Profesör Shoshana Zuboff’un tanımladığı, bu kapitalizmde sermaye tüketiciyi aynı zamanda, veri kaynağı olarak kullanıyor. Bu verileri, ticari ya da siyasi amaçlar için kullanmak isteyenlere satarak birikim yapıyor.

Bu kapitalizmde amaç, bireylerin, Google gibi arama motorlarında, Facebook, Twitter gibi sosyal medya, Amazon gibi mal satış platformlarında dolaşırken arkalarında bıraktıkları dijital izlerin adeta ‘artık-veri’ olarak değerlendirilmesi, alınıp satılan mala dönüştürülmesidir.

Bu süreçte söz konusu olan, yüz milyonlarca tüketici ve kullanıcının veri üreten emeği olduğundan, ortaya devasa bir veri birikimi çıkıyor. Hiçbir fiyat/ücret ödemeden elde edilen, çoğu kez gizli olduğundan el konulan diyebileceğimiz bu birikim, veri madenciliği ile işlenmek üzere satılıyor. Bu o kadar karlı bir iş ki, ilk başlatan Google, 2001-2004 arasında gelirlerini yüzde 3590 arttırmıştı.

Bu kapitalizmde üç süreç birlikte çalışıyor. Veriler onları üreten bireylerden karşılığı ödenmeden, bedavaya ve çoğu kez izinsiz, gizlice alınıyor.

kaynak : bbc türk .

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0