İhanet Ve Övgü Arasındaki Olan Adalet ve Kalkınma Partisi

İhanet Ve Övgü Arasındaki Olan Adalet ve Kalkınma Partisi

Adalet ve Kalkınma Parti ne zaman kuruldu? Adalet ve Kalkınma Partisi (kısaca AK Parti veya AKP, 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan, esasen sosyal muh

O sadece Chanel’in kurtarıcısı değildi. Karl Lagerfeld modayı yeniden tanımladı
Help Write My Winning Scholarship Essay!
Son Cheescake

Adalet ve Kalkınma Parti ne zaman kuruldu?

Adalet ve Kalkınma Partisi (kısaca AK Parti veya AKP, 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan, esasen sosyal muhafazakâr bir Türk siyasî partisi. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması “AK Parti”, simgesi turuncu ve siyah renklerden oluşan ampuldür.Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 317 milletvekili sayısı ile çoğunluğa sahiptir. Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise cumhurbaşkanıdır.

Türkiye’nin 39. partisi kuruldu. Kısa adı AK olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin amblemi, ışık saçan ampul olarak belirlendi. Recep Tayyip Erdoğan da kurucular arasında yer aldı.

Ak Parti 14 Ağustos 2001 tarihinde İçişleri Bakanlığına verilen dilekçe ile resmen kuruldu.

3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde en yüksek oyu alarak Abdullah Gül başkanlığında 58.Hükümet kuruldu.

Siyaset yasağı nedeniyle kabine ve TBMM’de yer alamayan genel başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın yasağı bir anayasa değişikliği ile kaldırıldı ve 8 Mart 2003 tarihinde Siirt’te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçildi.

Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükümetin 11 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den hükûmeti kurma görevini alan Recep Tayyip Erdoğan, 15 Mart 2003 tarihinde 59.Hükümeti kurdu.

2007 yılında yapılan genel seçimlerde %46.58’lik bir oy oranı ile Türkiye tarihinde hükûmette bulunan bir parti olarak girmiş olduğu seçimlerde oy oranını arttıran birkaç partiden biri oldu.

2009 yerel seçimlerinde 15.513.554 seçmenin oyunu aldı. Yüzde 38.8 ile oy oranı düşse de Türkiye genelinde birinci parti konumunu korudu. İstanbul ve Ankara gibi 10 büyükşehir belediyesi ile beraber toplamda da 1442 belediye kazandı.

2011 genel seçimlerinde ise %50 oranında ve yaklaşık 21 buçuk milyon oy alarak 326 milletvekili çıkardı.

Erdoğan, cumhuriyetin cumhurbaşkanı olmasına kadar, Türkiye tarihinin en yüksek zirvesine kadar partiye ulaştı.

adalet ve kalkınma partisi türkiye için ne yaptı ?

Yaklaşık 15 yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), bugün 16’ncı kuruluş yıldönümünü kutluyor. AKP’nin siyasi yolculuğuna yakından tanık olmuş birçok isim, partinin çıktığı noktadan uzaklaştığı görüşünde.

“Bugün Türk siyaset hayatına lider oligarşisinin çöktüğü gün olarak, tekelci bir anlayışa dayanan liderlik anlayışının yerine kolektif aklın temsilcisi olan bir anlayışın yerleştiği gün olarak geçecek.”

Türkiye siyasetinin son 16 yılına damgasını vuracak olan parti, siyaset sahnesine adımını o gün atıyordu.

“İdealler peşinde Türkiye’yi düze çıkaracaktık”

14 Ağustos 2001 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na AKP’nin kuruluş dilekçesini veren heyete eski büyükelçi Yaşar Yakış başkanlık ediyordu.

İlk AKP hükümetinde dışişleri bakanlığı yapan Yakış, partinin kuruluşundaki siyasal atmosferi, “Herkes son derece önemli bir yolculuğa çıkmanın arifesinde, idealler peşinde Türkiye’yi düze çıkaracak bir seferberliğin, hazırlığın içinde görüyordu, hepimiz öyle hissediyorduk” sözleriyle anlatıyor.

Ancak kendisini o tarihlerde motive eden ideallerin hiçbirini şimdi göremediğini de sözlerine ekliyor ve şunları kaydediyor:

adalet ve kalkınma partisi Avantajları nelerdir?

AK Parti’nin parlak siyasî başarısının sırrı, sadece geniş halk kitlelerinin gönlünü kazanmayı bilmesi değildir. Seçmenle kurduğu sevgi bağının arkasında, halkın beklentilerine uygun şekilde gerçekleştirdiği reform mahiyetindeki icraatının ve bunun neticesinde meydana gelen değişimin rolü vardır.

 

AK Parti’nin 10 yıllık icraatını saymaya kalksak, köşe yazısı değil kitap yazmamız gerekir. Ancak, önemli konularda gerçekleştirdiği reformları ve değişimi özetle işaret etmekle yetinelim:

 

Demokratikleşme: AK Parti, militarist, jüristokratik ve bürokratik vesayet altında bir ülke olan Türkiye’yi, gerçekten millet iradesinin hâkim olduğu ‘demokratik’ bir ülke haline getirmiş ve rejimini değiştirmiştir. 27 Mayıs’tan beri yarım asırdır devam eden ‘Darbeler Dönemi’, cesur lideri Erdoğan’ın yönetimindeki AK Parti iktidarı tarafından sona erdirilmiştir. 27 Nisan 2007 Muhtırası’na karşı koyan AK Parti İktidarı döneminde 2010 ve 2011 Yüksek Askerî Şûraları’nda taşlar yerine oturtulmuş ve militarist vesayet tasfiye edilmiştir. Bunda, AK Parti İktidarı’nın adalete bağlılığından cesaret alarak çetecilerin ve darbecilerin üzerine giden yargının da müspet tesiri olmuştur.

Dış Politika: AK Parti’nin altın döneminde, dış politikada bütün zamanların en başarılı süreci yaşanmıştır. Dokuz sene önce, kendi hâlinde bir bölge ülkesi olan Türkiye, kısa sürede dünyanın çok önemli bir siyasî aktörü ve bir ‘küresel güç’ hâline gelmiştir. Bu dönemde Türkiye, kendi dış politika eksenini oluşturmuş ve dünyanın en itibarlı ülkelerinden biri olmuştur.

Ancak eleştirenler onu eleştiriyor.adalet ve kalkınma partisi Popülerliğini sürdürmeye devam edecek mi?

Yaklaşan seçimler en iyi kanıttır.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0