Kanser Hastaları İle Yapay Yumurtalıklarla Çocuk Sahibi Olabilmektir Ne İlakası?

Kanser Hastaları İle Yapay Yumurtalıklarla Çocuk Sahibi Olabilmektir Ne İlakası?

Dünyada kansar hastasının oranı : Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 4 Şubat Dünya Kanser Günü için paylaştığı rapora göre, 2015 yılında küresel çapta 8.8

Responsible Gambling online Casino Poker Player Must Be Aware Of Their Ledge
sri Lanka’da 8 patlama! En az 185 ölü 500’den Fazla Yaralı
Türkiye, Suriye için özel temsilci atadı

Dünyada kansar hastasının oranı :

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 4 Şubat Dünya Kanser Günü için paylaştığı rapora göre, 2015 yılında küresel çapta 8.8 milyon kişinin ölüm nedeni kanserdi.

WHO’nun raporuna göre, dünyada yaklaşık olarak altı kişiden biri kanser nedeniyle hayatını kaybederken, bu kayıpların yüzde 70’i düşük gelirli ve orta gelirli ülkelerdendi.

Örgütün raporuna göre, düşük ve orta gelirli olan beş ülkeden sadece birinde kanserle mücadele politikaları için gereken verilere ulaşılabiliyor.

Kanserle mücadelenin başlıca yolu ise, erken teşhis mekanizmalarının geliştirilmesi olarak tanımlanıyor.

Türkiye’de kanser oranı:

Örgütün Türkiye’de kanser konusunda paylaştığı son veriler, 2014 yılına ait.

WHO’nun 2014’te paylaştığı rapora göre, Türkiye’de erkeklerde kansere bağlı ölümlerin sayısı 58 bin 400, kadınlarda ise 32 bin 500’dü. 

Örgütün Türkiye’de kanser konusunda paylaştığı son veriler, 2014 yılına ait.

WHO’nun 2014’te paylaştığı rapora göre, Türkiye’de erkeklerde kansere bağlı ölümlerin sayısı 58 bin 400, kadınlarda ise 32 bin 500’dü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2017 verilerine göreyse, Türkiye’de her 5 ölümden 1’i kanserden.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2017 verilerine göreyse, Türkiye’de her 5 ölümden 1’i kanserden.


Dünya Sağlık İstatistikleri kanserin en yaygın olduğu ülkeleri açıkladı, peki Türkiye kaçıncı?

Dünya Sağlık İstatistikleri (World Health Rankings) isimli kuruluş tarafından her yıl sunulan kanser oranlarının 2015 istatistikleri yayınlandı. 172 ülkenin bulunduğu listede Türkiye en çok kanser hastasına sahip 40. ülke konumunda bulunuyor.

Listede Ermenistan en çok kanser hastasına sahip birinci ülke konumundayken, bu ülkeyi Zimbabve ve Macaristan takip ediyor.
Ayrıca, listede gelişmiş ülke konumunda bulunan Danimarka en çok kanser hastasına sahip 9. ülke konumunda. Listede Almanya, Türkiye’den hemen sonra 41. sırada yer alırken, ABD 43. sırada yer alıyor.

Dünyada en az kanser hastasına sahip ülke ise Gabon olarak açıklandı.

Ama Kanser Hastaları İle Yapay Yumurtalıklarla Çocuk Sahibi Olabilmektir Ne İlakası?

Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Topluluğu’nda tanıtılan araştırmada Danimarkalı doktorlar, yumurtalıklardan aldıkları parçaların yapılarını, daha sonra gebe kalmak isteyen kadınlara nakledilecek şekilde değiştirdi.

Ama bu nasil oluyor?

Kanser tedavilerinde başvurulan kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri genellikle kadınların yumurtalıklarına zarar verip, kısırlığa neden olabiliyor.

Kadınlar, yumurtalık dokusu nakliyle de gebe kalabiliyor. Bu yöntemde yumurtalığın bir kısmı alınıyor ve zarar görmeden donduruluyor, gebe kalınmak istendiğinde kullanılıyor.

Ama kanser hastalarından alınan yumurtalık dokusunda da kanser hücreleri bulunabilir, bu da nakil yaptıktan sonra hastalığın yeniden nüksetmesi riskini artırır.

Her ne kadar “düşük” bir risk olsa da, lösemi ve rahim ağzı kanseri gibi rahatsızlıkları olanlara yumurtalık nakli genelde önerilmiyor.

‘Doku iskeleti’ yöntemi :

Kopenhag Rigshospitalet’teki doktorlar bu riski en aza indirmek için kanser tedavisi görecek hastalardan yumurtalık foliküllerini ve yumurtalık dokularını aldı.

Daha sonra yumurtalık dokularından kanserli hücreleri temizledi ve geride yalnızca protein ile kolajenden yapılan “doku iskeletini” bıraktı.

Farelerde yumurtalık hücreleri kurtarıldı ve büyüdü:
Midlands Üreme Hizmetleri Kliniği’nden Dr. Gillian Lockwood, yumurtalık dokusu naklinin bir diğer avantajının da, kadınların bedenlerine zarar veren tedaviler sonrası yeniden regl dönemine dönebilmeleri ve böylece hormon replasman tedavisine ihtiyaç duymaları olduğunu söyledi.

 






COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0