Libya, Beyrut’taki Arap zirvesini boykot edecek

Libya, Beyrut’taki Arap zirvesini boykot edecek

Libya’nın Ulusal Anlaşma Hükümeti (GNA), bu Pazar günü Beyrut’taki Arap Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Zirvesi’ni boykot edeceğini açıkladı.  

Türkiye Kültür Bakanı Ahmet Taner Kışlalı
Why You Need to Think about Casino Free Slots
En iyi Romantik Komedi Olan Tarık Akan

Libya’nın Ulusal Anlaşma Hükümeti (GNA), bu Pazar günü Beyrut’taki Arap Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Zirvesi’ni boykot edeceğini açıkladı.

 

Libya Başbakanı Fayez Al-Sarraj, boykotun “ev sahibi ülke Lübnan tarafından yapılan olumsuz eylemlere” yanıt verdiğini belirtti.

GNA, “ev sahibi ülkenin bu tür zirvelerin yükümlülükleri, gelenekleri ve gelenekleri doğrultusunda uygun iklimi sağlamadığı ortaya çıktıktan sonra zirveyi boykot etmeye karar verdi” dedi.

Lübnanlı Amal Hareketi’nin destekçileri, zirveye katılan heyetleri karşılamak için havaalanına giden yolda direklerde yükselen diğer bayraklar arasında Libya bayrağını yırttı.

Bir Lübnan-İran filozofu ve Şii dini lideri olan İmam Musa El Sadr’ın Libya’sında ve 1987’de iki yoldaşını kaçırmayı protesto etmek için Amal bayrağı ile değiştirdiler.

Libya bayrağını yıkıp değiştiren Amal üyelerinin fotoğrafları sosyal medyada yayıldı.

Bu, Libyalı protestoculara Libya başkentindeki Lübnan Büyükelçiliği işaretini kaldırmaları ve ülkelerinin büyükelçiliğinin ana demir kapısında bayraklarını yükseltmelerini sağladı.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı’na (NNA) “Lübnan, Beyrut ve Trablus’ta olanların ne Libya halkına ne de Lübnan halkına yönelik olmadığına inanıyor” dedi.

 

“Lübnan ile Libya halkı arasında iyi bir ilişki kurmanın doğru, adil ve belki de tek yaklaşımının, Libya’daki yetkili makamların İmam Musa El Sadr’ı ve yoldaşlarını serbest bırakmasına yardımcı olduğuna inanıyoruz” dedi.

 

Lübnan’ın bekçisi Dışişleri Bakanı Gebran Bassil, Libya’lı mevkidaşı Mohamed Siala’ya bir mektup göndererek Libya’nın zirveye katılmayacağına üzüldüğünü belirtti.

Bassil, “Lübnan’da Libya’ya karşı yürütülen eylemler ve Beyrut Zirvesi’ne katılımını” reddettiğini de, tutumunu veya ülkesini yansıtmadığını söyledi.

Bu arada, Lübnan’da Suriye’yi davet etme konusundaki bir tartışma, zirveyi düzenleyen üst kurul tarafından çözüldü ve “Suriye’nin davetiyesi Arap Birliği Konseyi’nin kararıyla ilgili ve Lübnan’ın kararı değil” dedi.

 

Zivenin yapıldığı salonun salonlarında, Pazartesi günü Suriye ve Libya da dahil olmak üzere tüm Arap Birliği üye devletlerinin bayrakları kalktı.

Zirvenin medya sözcüsü Rafic Chlala, “Zirveye geri sayım başladı” dedi.

“Suriye’nin yeniden inşası zirvenin gündeminde değil, ancak Arap liderlerin toplantısında bu konuda kararlar olabilir” dedi. “Şimdiye kadar bu konu tartışılmayacak.”

Komite başkanı Antoine Choucair, 24 maddenin gündemde olduğunu söyledi ve Lübnan etkinliği “Barış İçin Refah” başlığı altında yapmak istiyor.

 

Cumhurbaşkanı, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un bu başlıktan ilham alan bir girişim olduğunu düşündüğünü ve zirvede başlatacağını belirtti.

 

Lübnan Cumhuriyet Muhafızlarının komutanı Brig. Orgeneral Salim Feghali, güvenlik hizmetlerinin geri kalanıyla işbirliği yaparak zirvenin güvenliğinden sorumlu olacağını söyledi.

“500 subay ve 7.000 asker, zirvenin yerini, havaalanına ve heyetlerin konaklama yerlerine giden yolu güvence altına almaya katılacak” diye ekledi.

Feghali Arab News’e “Güvenlik güçleri Pazar günü yapılacak protestoları zirvenin güvenliğini sağlayacak şekilde ele alacak” dedi.

Brik. Orgeneral Joseph Al-Nahhas: “Güvenli alan Perşembe gece yarısından itibaren kapalı olacak” dedi.

O, “Yüksek komite, geçici Başbakan Saad Hariri’ye Cuma günü bir gün izin vermesini önerdi” dedi. El-Nahhas, Hariri’nin önerisine itiraz etmediğini söyledi.

Öte yandan, Beyrut’taki BM karargahının ev sahipliği yaptığı Sivil Toplum Örgütleri Forumu, zirveye sunulacak öneriler getirdi.

Forumun organizatörleri önerilerin “hükümetler ve sivil toplum arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi ve sivil toplum için uzmanların gelişim sürecine katılmasına ve katkıda bulunmalarına katkıda bulunmaları için bağımsız bir platform sağlamayı” amaçladıklarını söyledi.

Oxfam’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın politika ve kampanya yöneticisi Manal Warde, forumun, birçok Arap ülkesinin demokrasi ve ekonomik reformlar için kamuoyu talepleriyle karşı karşıya kaldığı bir zamanda zirveyi etkilemeyi hedeflediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), zirvenin “(BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için mekanizmalar geliştirme fırsatı sunmasını” beklediğini belirtti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0