Netflix’in ilk Türkiye yapımı dizisi ‘Hakan: Muhafız’ dizi dünyasının gündeminde

ABD merkezli internetten dizi, film ve belgesel izleme platformu olan Netflix'te yayımlanan farklı ülkelerden diziler, dünyanın dört bir yanındaki izl

Camilerde para biriktiriliyor yürekler değil
Strategies For Buying Research Papers For Sale
24 Temmuz Basın Bayramı

ABD merkezli internetten dizi, film ve belgesel izleme platformu olan Netflix’te yayımlanan farklı ülkelerden diziler, dünyanın dört bir yanındaki izleyiciyle buluşma şansına sahip oluyor.

Dünya çapında en az 130 milyon abonesi olan Netflix’te, 14 Aralık’ta başrolünde Çağatay Ulusoy’un yer aldığı “Hakan: Muhafız” dizi de  yayınlandı.

Bu dizi, Netflix’in ilk Türk yapımı dizisi olduğu için nasıl bir performans kaydedeceği bu yüzden merakla bekleniyor.

Her ne kadar bugüne kadar Netflix bünyesinde başka Türkiye dizileri ve filmleri yer almış olsa da ‘Hakan: Muhafız’ Netflix’in ilk orijinal Türkiye yapımı olmasıyla öne çıkıyor.

Dünyada kullanımda olan internet trafiğinin yüzde 15’ini tüketen Netflix, kurumsal olarak büyüme stratejisi açısından kendi yapımlarına öncelik veriyor.

Özellikle Türkiye’den dizilerin ihracatında son yıllarda kaydedilen büyük ivme göz önünde bulundurulursa bu yapımın başarı kaydetmesi, platformda başka Türkiye yapımı Netflix dizilerinin çoğalmasını sağlayabilir. Dizinin şimdiden ikinci sezonunun çekileceğinin açıklamış olması ise ilgi görmüş olduğunun habercisi.

10 bölümü aynı anda yayına giren ve başrolünde yer alan Çağatay Ulusoy’un Hakan adlı bir karakteri canlandırdığı dizi, İstanbul’da yaşayan ve olağanüstü güçlerinin farkına varan genç bir adamın hikayesini anlatıyor.

Kapalıçarşı’da babasının dükkanında çalışan Hakan, gizli, tarihi ve İstanbul’u korumakla görevli bir grubun üyesi olduğunu öğrenince yaşadığı modern hayattan başka bir dünyaya adım atar.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, New York Times, Slate, Salon, Vanity Fair ve Playboy gibi yayınlar için televizyon eleştirileri yazan Keller, Decider isimli internet sitesinde yayımlanan makalesinde dizinin izlenmesi gerektiği yönünde görüş belirtiyor:

“Dizinin ilk bölümü sizi içine çekiyor, modern İstanbul’da geçen tarihi bir savaş fikri bizim için çok ilgi çekici” diyen Keller, “Hakan: Muhafız, gizemli etmenleri, modern dünyanın iş rekabetini ve sıradan bir adamın rüyalarını bir araya getirerek şaşırtıcı bir şekilde çekici bir dizi ortaya çıkarıyor” diyor.

 

Keller’a göre bunun sebeplerinden biri, Netflix’in popüler dizilerinden olan Narcos’un yapımcılarından Jason George ve Oscar ödüllü Amerikan filmi Argo’nun yapımcılarından Alex Sutherland’ın dizi ekibinin içinde yer alması.

Keller, dizinin ilk bölümünün son yıllarda izlediği çoğu dizinin aksine hikayenin makul bir şekilde ilerlemesini sağlayan bir hızda başladığını vurguluyor.

İspanyolca yayın yapan haber kuruluşlarının ise Türkiye yapımı diziye büyük bir ilgisi var. Latin Amerika başta olmak üzere İspanyolca konuşan ülkelerde Türkiye dizileri son yıllarda çok fazla izleniyor.

İspanya’nın günlük gazetelerinde olan La Vanguardia, dizinin yayına girmesini “Yılın en çok beklenen yapımlarından biri sonunda başladı” diyerek duyurdu.

Yine İspanya’nın bir diğer günlük gazetelerinden olan Público’da diziyle ilgili bir eleştiri yayımlayan gazeteci María José Arias, dizinin senaryosunun yüzde yüz orijinal olmadığını ve diğer süper kahraman hikayeleriyle benzerlikler taşıdığını söylüyor.

Ancak Arias’a göre buna rağmen dizinin hikayesi, karakterlerin aldığı farklı dönemeçler ve karizmatik bir karakter olan Hakan sayesinde izlemesi ilginç bir hal alıyor.

Sinema ve televizyon filmleri, film oyuncuları ve diziler hakkında bilgiler barındıran ve dünyanın en büyük online sinema veri tabanlarından olan IMDb’de (Internet Movie Database) Hakan: Muhafız’ın puanı, gösterime girdiği ilk hafta sonunun ardından 10 üzerinden 8,3.

Dizi şimdiye kadar bu platformda 10 bine yakın oylama aldı.

 

Sitede popülaritesi yükselen diziyle ilgili yapılan en olumsuz eleştiriler, dizinin konusunun klişe olduğuna yönelik. Kurguyu ve senaryoyu eleştiren kullanıcılar olduğu gibi özel efektlerin iyi olmadığına yönelik de olumsuz görüşler yer alıyor.