Orta Doğu’da barış ihtimalini tehdit eden su krizi

Orta Doğu’da barış ihtimalini tehdit eden su krizi

Gazze yazının yoğunluğundan kısa bir mola vererek sahile hızlı bir şekilde gidilmesinin morgda biteceği konusunda hiçbir fikri yoktu. Kalınlaşma sı

CHP’nin seçim gündemi: Ekonomik kriz
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Erzurum Kongresi mesajı
Bir Baraj Patlaması, Su altında Saklanmış Eski Bir Türk Köyünü Ortaya Çıkardı.

Gazze yazının yoğunluğundan kısa bir mola vererek sahile hızlı bir şekilde gidilmesinin morgda biteceği konusunda hiçbir fikri yoktu.

Kalınlaşma sıcağından rahatsız olan çocukları gün boyu oyun oynuyordu ve beşinci annesi 27 yaşındaki Noha Sais sabrını yitirmişti.

Son iki yaz boyunca Gazanlar, fanları güçlendirmek ve 40 derecelik bir sıcaklığı yakmak için günde sadece dört saatten fazla elektrik harcadılar.

Saldırgan grup Hamas tarafından yönetilen ve sakat İsrailli ve Mısır ablukası altındaki küçük yerleşim bölgesinde hapsolmuşlardı; ailenin kirli deniz kıyısına gitmekten başka bir şey yapamayacağını hissediyordu.

O akşam, 2017 yazında, Noha’nın çocuklarının her biri aniden hastalandı, kontrol edilemez bir şekilde kustu ve yakında hastaneye kaldırıldı. Gazze’nin kirli Akdeniz suları onları zehirlemişti.

Normalde sağlıklı ve ateşli beş yaşındaki en küçük olan Mohamed, denizden bilinmeyen bir virüsü kaptı, bedeni ve beynini ele geçirdi. Geziden üç gün sonra komaya girdi. Bundan bir hafta sonra öldü.

 

“Doktorlar, enfeksiyonun kaynağının kirli deniz suyundan gelen bir mikrop olduğunu söyledi, ancak tam olarak ne olduğunu çözemediler” diyor annesi, yerdeki bir yere sabitlenmiş gözleriyle.

“Sadece bana oğlum iyileşse bile, asla aynı olmayacağını söyledi – o bir sebze olurdu.”

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, Gazze, temel ilaçlar listesinin neredeyse yarısından yoksun ve hastanelerde mevcut ilk yardım teçhizatıyla, sağlık görevlileri bu kadar karmaşık bir olayı idare edemedi.

O sırada, İsrail ve Mısır ile sınır geçişleri kapatıldı ve aileden 25 mil uzunluğundaki şeridi terk etme istekleri göz ardı edildi.

“Enfeksiyon her şeyin kontrolünü kaybedene kadar beynini devraldı. Onu azar azar tüketmeye devam ediyordu ”diye ekliyor, sesi alçaltıyor.

“Hamoud her zaman en parlak ışıktı, herkesin sevdiği oldu” diyor oğlu için bir evcil hayvan ismi kullanıyordu. “Hala anlamadım. Tek oğlumu kaybettim çünkü sahile gittik? ”

Aile, Gazze’nin merkezindeki yerel hastanelerinde, ikisi de öldüğü gibi, beş benzer zehirlenme vakası bulunduğunu iddia etti. Gazze sağlık bakanlığı yetkilileri, Independent’e, hastalıkların nedenini kontrol etmek için gerekli ekipman ve olanaklardan mahrum olduklarını söyledi.

Ancak Mohamed’in ölümü, Gazze’deki yıkıcı insan yapımı bir felaketin kısa bir süre önce çözülmezse, geri dönüşü olmayacağına dair bir uyarı.

 

 

Birleşmiş Milletler ve Filistinli yetkililer, kanalizasyon ve su krizi sabit olmazsa, yerleşim bölgesinin gelecek yıl yaşanamaz olacağını söylediler.

Tek doğal su kaynağının kronik tükenmesi nedeniyle Gazze’nin yeraltı sularının yüzde 97’si şaşırtıcı derecede kırılmaz. Eğer akiferin şarj olmasına izin verilmezse, gelecek yıl tamamen çökeceği ve Gazze’yi hiçbir doğal su kaynağı olmadan bırakacağı tahmin ediliyor.

Bu arada, Gazze’nin onu tedavi etme kapasitesine sahip olmadığı için her gün denize 130.000 metreküpten fazla kanalizasyon suyu pompalanıyor. Kısmen İsrail ablukalarının neden olduğu kronik elektrik kesintileri ve ilk olarak 2017 yılında Batı Şeria merkezli Filistin Otoritesi tarafından getirilen kısıtlamaları cezalandırarak atık su tesislerinin durmadığını gördük.

Bu kirlilik, akiferlere, karaya ve denize geri sızıyor: Hamoud’un ziyaret ettiği gibi plajların dörtte üçü kirleniyor.

DSÖ yetkilileri, Independent’e yalnızca tek bir kolera vakasının bile salgına yol açabileceğini, çünkü bunu içeremeyeceğini söyledi. Kirlilik aynı zamanda sahili İsrail’e yaymakta, İsrail yeraltı suyunu kirletmekte ve Ashkelon tuzdan arındırma tesisinin aralıklı olarak kapanmasına yol açmaktadır

Doğal bir temiz su kaynağı olmadan ve sadece 25 millik bir arazide karara bağlanırsa, Gazze’nin iki milyonluk nüfusunun tek çözümü dışarı çıkmak olacak. Uluslararası hak grupları, her iki tarafın zaten başka bir savaşın eşiğine geldiği bir dönemde Gazze ve İsrail’de daha önce hiç görülmemiş bir güvenlik krizine yol açacağından korkuyor.

“İnsanlar patlayacak, durum tamamen çözülemez. İsrail’in bakış açısından bu daha büyük bir güvenlik tehdidine yol açacaktır ”diyor. Ortadoğu’da barış için bir dayanak noktası olabileceğini iddia eden İsrail, Filistin ve Ürdün merkezli bir kuruluş olan Eco Peace’in Filistin direktörü Nada Majdalani .

“İsrail’in bir numaralı hedefi vatandaşlarını güvende ve güvende tutmaksa, Gazze’deki insani krizle güvende olmayacaklar. Hasar İsrail kıyılarına çoktan ulaştı ”dedi.

Filistinlilerin, BM’nin günde 100 litre günlük tavsiye ettiği günlük su ödeneğinin altıda birinden daha azına erişebildiği Batı Şeria’da da ayrı ve farklı bir insan yapımı su krizi yaşanıyor.

 

Hak grupları, İsrail ile 25 yıllık, eski su anlaşmalarının etkin bir şekilde görüldüğünü ve Filistin su altyapısının kurulmasını engellerken, su kaynaklarını kendi kurumlarına kapattığını söylüyor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0