başlangıçtan :Savaş ve Savaşın Çocuklar Üzerindeki Etkileri….. İnsan hakları ihlallerinin en temel sebeplerinden biri olan savaş durumu, literatü
başlangıçtan :Savaş ve Savaşın Çocuklar Üzerindeki Etkileri…..
İnsan hakları ihlallerinin en temel sebeplerinden biri olan savaş durumu, literatürde, devlet veya ulus içerisindeki rakip siyasi güçler arasında gerçekleşen ve hasım gücün iradesini kırmak için açıkça ilan edilmiş silahlı şiddet tekeli olarak tanımlanmıştır.
Bu tanım ilk kez Soğuk Savaş’la birlikte değişmeye başlamış ve bu başkalaşım Sovyet Rusya’nın 1990 yılında yıkılmasıyla ortadan kalkan iki kutuplu dünya düzeniyle devam etmiştir. Sovyet rejiminin yıkılmasına müteakip ortaya çıkan yeni sistemde güvenlik ve tehdit algıları farklılaşmış, algıdaki ayrışma hasebiyle de etnik ve dinî kökenli yeni çatışmalar meydana gelmiştir.
Bahse konu farklılaşmalar neticesinde vuku bulan çatışmalar, ilkel nefreti doğurmuş; akabinde yaygınlaşan şiddet, transnasyonal silahlı gruplarının türemesine sebep olmuştur. Bununla birlikte modern dönemde gerçekleşen savaşlar, yalıtılmış yahut uzak muharebe meydanlarında ya da muhalif ülkeler arasında değil, belirli bir coğrafyada ve vekâlet savaşları şeklinde gerçekleşmeye başlamıştır.
Binlerce hatta milyonlarca insanın hayatını kaybettiği bu süreçte, savaşın dönüşen biçimi daha çok sivilin çatışmalar ortasında kalmasına ve rutin hedefler haline gelmesine yol açmıştır.
Savaş çocuklar için felakettir.
Putin ve turmp kuvvetleri:
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesini değerlendiren uzmanlar, bu buluşmanın, tarafların terörizmle mücadele, silahsızlanma ve Suriye gibi konularda harekete geçeceğinin ve iki ülkenin belirli konularda ortak alanlar yakaladıklarında iş birliği yapacağının işareti olduğu görüşünü dile getirdi.
“Lanetli zirvesi mutlaka tarihe geçecek”
Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Helsinki zirvesinin mutlaka tarihe geçecek diplomatik olaylardan biri olduğunu belirterek, “Tarihin bu zirveyi barış ve iş birliği adına büyük bir adım olarak mı yoksa içi boş bir diplomatik tiyatro olarak mı yazacağını hep birlikte göreceğiz.” dedi.
Almanlar Trump’ı nasıli görüyor?
Almanlar en önemli müttefiklerinden birinin liderini, Rusya Devlet Başkanı’ndan daha tehlikeli buluyor. Almanya’nın siyasi öncelikleri açısından sonuç hiç de şaşırtıcı değil.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleşecek zirvenin hemen öncesinde yayımlanan bir ankete göre, Trump’ın dünya barışı için Putin’den daha tehlikeli olduğunu düşünen Almanların oranı yüzde 64’ü buluyor.
Suriye konusunda Rusyanın şartları nelerdir?
Kommersant ise “Barış anlaşmazlıkları” başlığıyla yayımladığı analiz haberinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın zirve sonrasında ortak bildiri yayımlamadığına işaret etti. Rus tarafının ortak bildiriden yana olduğu kaydedilen analizde, Suriye konusunda Rusya’nın ABD’den farklı olarak kendi şartları bulunduğu aktarıldı.
Rusya Allah için hiç bir şey yapmaz….
ABD’nin İran ve Çin konusunda Rusya’yı yanına çekmeye çalıştığını öne süren Nezavisimaya Gazeta ise uzmanların, Trump’ın Putin’i “ticaret savaşında” yanında görmek istediğine dair yorumlar yaptığını okuyucularına duyurdu.
İzvestiya gazetesi yazarı Eduard Lozanskiy, hiç kimsenin bu temasta önemli bir atılım beklemediği halde zirvenin başarılı olarak nitelendirilebileceğini ifade etti. Lozanskiy, zirvede pek çok önemli somut konularda yol alındığı görüşünü de savundu.
Putin’le görüşen Trump’a, senato yorumları nedir.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile düzenlediği basın toplantısında Amerikan istihbaratının, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine karıştığı iddialarına inanmadığını söylemesi Washington’da büyük tepkiyle karşılandı.
Trump’ın açıklaması ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü ve Kongre’deki bazı isimlerin tepkisini çekti.Ulusal İstihbarat Direktörü Dean Coats, yaptığı yazılı açıklamada, istihbarat kurumlarının rolünün başkan ve politika yapıcılarına mümkün olduğunca gerçeklere ve bilgiye dayalı değerlendirme sunmak olduğunu belirtti.
COMMENTS