Temizlik Kalmak Demektir

Temizlik Kalmak Demektir

Dünyanın birçok farklı ülkesinden yüz binlerce gönüllü 15 Eylül Dünya Temizlik Günü'nde sokaklara inerek etrafa atılan tonlarca çöpü temizlemeye başla

Etiyopya’da yolcu uçağ’nın düşmesi
Türk dışişleri bakanı Suriye için BM elçisi ile görüştü
Erbil’de şehit edilen diplomatın katili yakalandı

Dünyanın birçok farklı ülkesinden yüz binlerce gönüllü 15 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde sokaklara inerek etrafa atılan tonlarca çöpü temizlemeye başladı. Etkinlikte bir günde en fazla çöp toplama rekoru kırılmaya çalışılacak.

Organizasyona 120 farklı ülkeden 20 milyonu aşkın kişi, sivil toplum örgütlerinin sosyal medya hesaplarından katılacağını bildirdi. Etkinlikte sadece sokaklardaki çöpler değil sahillerde, nehirlerde ve ormanlarda bırakılan ve uzun süre doğada kalan çöpleri temizlemek için çalışmalar yapılıyor.

Binlerce gönüllü topladığı çöplerin fotoğraflarını paylaşmaya ve etkinlikle ilgili bilgi vermek için sosyal medyada #WorldCleanUpDay, #LetsDoit ve #suituptocleanup hastaglarini kullanıyor.

Türkiye’de çöp toplamak için New York’tan geleceğim. Tam 4 yıdır her yaz en az bir hafta köşemde çöp üzerine yazı yazdım. Bu konuda deneyler yaptım, veriler paylaştım. Ama sanırım derdimi ancak bu sene anlatabildim. …

Prof. Dr. Selçuk Şirin, 15 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde Türkiye’de çöp toplama etkiliği için çağrı yaptı. Selçuk Şirin’in çağrısına Türkiye’nin dört bir yanından destek yağdı. Şirin #Milli Çöp…

Türkiye’de ise bu işin öncüsü New York Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin. Şirin, 26 Ağustos’ta kaleme aldığı köşe yazısında, bir günde ülkenin temizlendiği Slovenya örneğini göstererek, Türkiye için genel temizlik çağrısı yapmıştı.

Kampanya çerçevesinde Türkiye’nin dört bir yanından gönüllü gruplar, sivil toplum örgütleri kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra belediyeler de Selçuk Şirin’in bu çağrısına kulak verdi. Türkiye’de yürütülen kampanyaya Şebnem-Celal Çapa, Mine Kalpakçıoğlu, Zeynep Üstünel ve Işın Görmüş gibi tanınmış isimler de büyük destek verdi.

Dünyanın birçok ülkesi de benzer kampanyalara imza atıyor. Bu kampanyaları düzenleyenler ise “Trash Hero (Çöp Kahramanları)” sivil hareketi. Dünyanın farklı ülkelerinden bağımsız gruplar kendilerini ‘çöp kahramanları’ olarak niteleyerek aynı çatı birleşiyor.

Bazı kurumlar neden Dünya Temizlik Günü’ne katılmıyor?

Zero Waste adlı sivil toplum örgütünün Fransa şubesi atıklarla mücadele konusunda fazla ileri gitmemek için Dünya Temizlik Günü etkinliğine katılmama kararı aldı. Zero Waste yaptığı açıklamada üzerinde durulması gereken asıl sorunun çöp toplamaktan ziyade mümkün olduğu kadar az çöp üretmek olduğunu söyledi.

Fransız kamu televizyonu son günlerde hazırladığı raporunda çok çöp üreten dev firmalarla bazı çevre dostu sivil toplum örgütleri arasında bağlantı olduğunu bildirdi.Televizyon kanalı yayınlanan belgeselde lobilerin bu tarz çevre dostu ve çevre temizliğiyle alakalı örgütler kurarak üzerlerindeki suçluluk duygusundan arınmaya çalıştığını ifade etti.

Programda ayrıca Brüksel’de paket üreticisi firmaları savunan bir lobi üyesinin Avrupa’yı temizlemeyi amaçlayan bir örgütün başkan yardımcılığını yaptığı belirtildi.

Neden Dünya Temizlik Günü’ne katılmalıyız?

‘Let’s Do It’ hareketi İspanya lideri Johnny Azpilicueta Dünya Temizlik Günü’ne katılmanın önemine değinerek gezegenimize gelişigüzel saçılan çöplerden artık arınmamız gerektiğini belirtiyor. Azpilicueta yılın geri kalan 364 günü bu konu üzerinde kafa yormamız gerektiğini ifade ederek, her 15 Eylül’de bir araya gelinmesi gerektiğini söylüyor.

Azpilicueta, Let’s Do It! hareketinin dünyayı sıradan insanların değiştirebileceğine inandığını belirtiyor ve ekliyor; “Endüstrinin yarattığı sorunlar ortada. Ancak satın aldığımız ürünleri etrafa atmak ya da atmamak bizim elimizde.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0