Türkiye, Hollandalı gazeteciyi ‘terörle bağlantısı’ şüphesiyle sınırdışı etti

Hollanda’nın en büyük mali gazetesi için çalışan bir gazeteci, Türkiye’den, basın özgürlüğünü boğmakla suçlanan ülkeden en son çıkarılacak olan "terör

Pakistan ve Hindistan arasındaki askeri tırmanma olaylarının sırası
Suudi taç prensi Pakistan’ı ziyaret edecek, 15 milyon dolarlık mürekkep anlaşması yapacak
Denizli’de 5,5 büyüklüğünde deprem

Hollanda’nın en büyük mali gazetesi için çalışan bir gazeteci, Türkiye’den, basın özgürlüğünü boğmakla suçlanan ülkeden en son çıkarılacak olan “terörle bağlantı” şüphesiyle sınır dışı edildi.

Het Financieele Dagblad ve diğer haber kuruluşlarında çalışan Johanna “Ans” Boersma, Türk ikamet iznini uzatmak için bir göçmenlik bürosunda belgeler sunarken gözaltına alındığını söyledi.

31 yaşındaki çocuğa, “güvenlik nedenleriyle” ülkeyi terk etmesi söylendiğini ve eşyalarını toplamak için İstanbul’daki evine geri dönmesine izin verilmediği bildirildi.

Boersma, “Dün tutuklandım (Çarşamba) bu sabah sınır dışı edildi. Şimdi uçuyor” dedi.

Het Financieele Dagblad’ın editörü Jan Bonjer, kovulduğu sırada “derinden sarsıldığını” söyledi. “Ans işini makul ve sorumlu bir şekilde yaptı. Bu önlem basın özgürlüğünün somut bir ihlalidir ”dedi.

 

Bir Türk hükümet yetkilisi Boersma ‘nın sınır dışı edilmesini onayladı, ancak “gazetecilik faaliyetleri ya da Türkiye’den raporları” ile ilgili olmadığını söyledi.

“Türk makamları yakın zamanda Hollanda polisi’nden Bayan Boersma’nın belirlenmiş bir terör örgütü ve Türkiye içindeki ve dışındaki hareketleri hakkında bilgi talebinde bulunduğuna dair istihbarat aldı” dedi. başkanlığı.

Altun tarafından daha sonra gönderilen bir tweette, Hollandalı yetkililerin Türkiye Boersma’nın, Suriye’de El-Kaide’ye Hayat Tahrir’i yeniden bağlamadan önce, El-Kaide’ye bağlanan bir isyancı grubu olan Jabhat el-Nusra ile bağlantısı olduğu iddiasıyla Türkiye’den geçen bağlantıların istihbaratının geçtiğini iddia etti. al-Sham.

Grup, Suriye sınırındaki kuzeydeki İdlib ilinin bazı bölgelerini Türkiye sınırında kontrol ediyor.

2016 darbesinden bu yana Türkiye, gazeteciler, akademisyenler ve insan hakları aktivistleri dahil binlerce kişiyi hapse attı..

İnsan hakları savunucuları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de ifade özgürlüğü konusundaki sıkıntılarını artırırken endişelerini dile getirdiler.

Türkiye, 2018 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde Sınırsız Muhabirlerde 180 ülkeden 157. sırada yer almaktadır.

Aralık ayında bir Türk mahkemesi, bir terör grubuna üye olmakla suçlanan Avusturyalı bir öğrenci ve gazetecinin hapishanesinden tahliye edilmesini emretti.

Sol-sol Alman dergi Re: volt için yazan Max Zirngast, Eylül ayında bir Ankara mahkemesi tarafından resmen tutuklandı.

Sınır dışı edilme, Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkileri ancak son zamanlarda ard arda toplanan ilişkileri de zorlayacak.

Hollanda’nın bozulduğu iki Nato müttefiki arasındaki bağlar, Türk siyasetçilerin, Nisan 2016’da yapılacak anayasa referandumu öncesinde Türk toplumu için kampanyalar düzenlemesini engelledi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0