Türkiye Uzay Ajansı

Türkiye Uzay Ajansı

Türkiye’nin ilk uzay merkezi TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ziyaret eden BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Türkiye’nin uza

Benefits of Using Academic Paper Software
Strategies For Finding the Best College Essay Writing Help
Hepimiz Erdoğanız

Türkiye’nin ilk uzay merkezi
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ziyaret eden BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) inşaatını Ağustos ayı içerisinde tamamlayacaklarını söyledi.

Cüneyt Şener “Zeplin görünümüne sahip olan merkezimiz, tamamlandığında Avrupa’nın en iyi uzay temalı eğitim merkezi olacak” diye konuştu.

Ağustos ayı

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katıldığı temel atma töreninde BTSO olarak merkezin inşaatını ağustos ayında bitirmeyi taahhüt ettiklerini söyleyen Cüneyt Şener, inşaat çalışmalarında sona yaklaştıklarını belirterek merkezin 13 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteceğini belirtti.

Türkiye Uzay Ajansı kurulacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bakanlık Müsteşarı Feridun Bilgin, müsteşar yardımcıları ve bürokratlardan oluşan heyetle Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’yi (TUSAŞ-TAI)) ziyaret etti.

Ziyarette TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı’dan bilgi alan Bakan Elvan, daha sonra uçak, ATAK helikopteri ve uydu çalışmalarının yürütüldüğü birimleri gezdi.

TUSAŞ’ın helikopter ve uçak tasarımından üretimine kadar oldukça etkin altyapıya sahip olduğunu ifade eden Elvan, şu ana kadar burada üretilen 5 ATAK helikopterinin Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiğini anımsattı.

Yıl sonuna kadar 4 ATAK helikopterinin daha Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edileceğini belirten Elvan, ilerleyen dönemde toplamda bu sayının 50’ye yükseleceğini kaydetti. Bakan Elvan, insansız hava aracına yönelik çalışmaların da son derece etkileyici olduğunu dile getirdi.

Türkiye Uzay Ajansı için çalışmalar tamamlandı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını belirterek, “Türkiye Uzay Ajansı Kanun Taslağını yeni yasama yılında Meclis’e sevk edilecek.” dedi.

Bakan Arslan, Türkiye Uzay Ajansının kurulması yönünde ciddi bir irade olduğuna dikkati çekti.
Başbakan Binali Yıldırım’ın da bakanlığı döneminde eylem planında yer almasını sağladığı konunun, 65. Hükümet’in eylem planında da bulunduğunu vurgulayan Arslan, Türkiye Uzay Ajansının kurulması görevinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verildiğini anımsattı. Arslan, bakanlık olarak bu konuda her türlü hazırlığın yapıldığını söyledi.

Bakanlığına bağlı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğünce çalışmaların tamamlandığını dile getiren Arslan, “Türkiye Uzay Ajansının kurulması ve uzaya yönelik faaliyetlerin düzenlenmesi hakkında Kanun Tasarısı Taslağı tamamlanarak, Bakanlıkların ve çeşitli kurum ve kuruluşların görüşleri alındı. Meclis’e sevk edilecek aşamaya getirdik.” diye konuştu.

“Yeni yasama yılında Meclis’e sevk edilecek”
Uzay konusunda uluslararası iş birliklerine de çok önem verdiklerine dikkati çeken Arslan, Bakanlığının koordine ettiği bir heyetle mayıs ayı içinde Alman Uzay Ajansı ile iş birliğini geliştirme yönünde görüşmeler yapıldığını, Japon Uzay ve Havacılık Ajansı ile de çok yararlı iş birliği programlarını geliştirdiklerini söyledi.

“Ar-Ge destek sürecini başlattık”
Bakan Arslan, Bakanlığı bünyesinde havacılık ve uzay teknolojileri ve elektronik haberleşme alanlarında Ar-Ge destek sürecini başlattıklarını ve yıl sonuna kadar değerlendirmeleri tamamlamayı hedeflediklerini ifade ederek, “Ar-Ge destek uygulamasıyla havacılık ve uzay teknolojileri konusunda çok önemli atılımlara imza atacağız.

Söz konusu destek programı çerçevesinde sektör ve üniversitelerle işbirliği içinde milli uçak motoru geliştirme projeleri dahil olmak üzere havacılık ve uzay teknolojilerinde büyük atılım başlatacak çalışmalar için destek sürecini başlatıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0