Un İhracatına Getirilen Sınırlandırma Fabrikaları Vurdu. 32 Fabrika şalter İndirdi

Un ihracatına getirilen sınırlandırma fabrikaları vurdu. 32 fabrika şalter indirdi, iki milyon ton buğday depolarda bekliyor. Ticaret Bakanlığı'nın u

Alman politikacıların kişisel verileri online ortamda sızdırıldı
How To Locate Casino Bonuses – Enhance Your Gaming Success!

Karizma Demek Atatürk Demektir

Un ihracatına getirilen sınırlandırma fabrikaları vurdu. 32 fabrika şalter indirdi, iki milyon ton buğday depolarda bekliyor.

Ticaret Bakanlığı’nın un ihracatına sınırlama getirmesine yönelik aldığı karar un üreticilerine olumsuz yansıdı. Bakanlık, İhracat Rejimi Kararı’nda değişiklik yaparak yerli buğdayın ihracat yapılmasını yasaklamıştı.

Bu sınırlama Diyarbakır, Batman ve Mardin’deki un fabrikalarını vurdu.

Artı Gerçek’te yer alan Remzi Budancir’in haberine göre, yerli ürün ihracatı yapamayan fabrikaların depoları yerli buğdayla dolu. Depolarında tonlarca buğday bekleyen fabrikaların çoğu şalter indirerek üretimi durdurdu. Bu fabrikalarda çalışan yüzlerce kişi işsiz kaldı.

Dicle Un Üreticileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, Ticaret Bakanlığı’nın bu kararının üreticileri mağdur ettiğini söyledi. Sıkıntının, bakanlığın un ihracatına yönelik rejim değişikliğine gitmesinden dolayı yaşandığına dikkat çeken Duyan, “Bu karar, arz azlığı ve yurt içinde buğday sıkıntısı var gerekçesi ile alınıyor. Bu tamamen yanlış bir uygulama. Türkiye’de rekolte olarak buğday sıkıntısı yok. Güneydoğu’daki buğdayları ancak ihracatla tüketebiliriz” uyarısında bulundu.

Yerli buğdayın ihracat edilmesinin yasak olmasından dolayı bölgedeki un sektörünün sıkıntıya düştüğünü anlatan Dayan, devam etti:

“Güneydoğu Anadolu bölgesinde iki milyon ton buğday var şu anda. Çiftçide, esnafta, fabrikada ve stokçuda bu buğday bekliyor. Bu buğday elde kaldı, kullanılamıyor. Bu önümüzdeki yıl buğday üretimini de olumsuz etkileyecek. Bu yıl elinde buğday kalan üretici bir daha buğdayı üretmez. Bu sorun giderek büyüyor.”

Yerli buğdayın ihracının yasaklanmasının ardından birçok fabrikada üretim durdu. Bölgede 35 fabrikanın sıkıntı yaşadığını anlatan Dayan, “Fabrikamız çalışamaz duruma geldi. 5 Eylül’den bu yana yerli buğday ihracatı yapamayan 32 fabrika tamamen şalter indirdi. İşçilerini çıkardılar. Şu anda çalışamıyorlar” diye konuştu.

Dayan, çözüm bulunması için bakanlık ile görüştüklerini, taleplerini yazılı olarak sunduklarını anlattı.