Yemen savaşlara devam ediyor ve hırslar bitmiyor

Yemen savaşlara devam ediyor ve hırslar bitmiyor

Yemen'deki savaş nedenleri..? Arap Yarımadası'nın en fakir ülkesi Yemen, 2015'e büyük bir siyasi krizle girdi. Ülkenin kuzeyindeki Şii Husi hareketi

Madem Papaz Brunson Suçsuz Devlet Bu yöntemlerle Daha Kaç Masum İnsanı İçeride Tutuyor!!!
Analytical Essay Outline
Paris’te Ne Oluyor!!

Yemen’deki savaş nedenleri..?

Arap Yarımadası’nın en fakir ülkesi Yemen, 2015’e büyük bir siyasi krizle girdi. Ülkenin kuzeyindeki Şii Husi hareketi Eylül 2014’te başlayan ayaklanmasının sonucunda ülkeyi nerediyse tamamen ele geçirdi.

Yemen’de Suudi Arabistan’ın önderliğindeki 8 Arap ülkesinden oluşan koalisyon, başlattığı “Kararlılık Fırtınası” adı verilen hava operasyonu ile gözler yeniden Yemen’e çevirildi. Kavganın jeopolitik sebebinin ‘Hüzün kapısı’ anlamına gelen ‘Babu’l Mendeb’ Boğazı olduğu iddia ediliyor.

Yemen dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Yemen’de savaş alarmı çıkarken birçok ülkeninde destek olduğu bu operasyon neden yapılıyor? Husiler, Yemen’e başlatılan saldırının sebebi olarak gösteriliyor. Peki Husiler kimdir? Husilerin istedikleri nedir? Husiler ismi nereden geliyor?

Yemen neden bu kadar önemli?

Silahlı çatışmaların artmasıyla araya giren Birleşmiş Milletler, ateşkes ilan edilmesi için girişimlerde bulundu ancak bu durum daha sonra yeniden çatışmalara döndü. Yemen, dünyanın en önemli petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’a komşu olması ve Körfez’deki deniz yollarının yanında olması nedeniyle ABD ve Körfez’deki Arap müttefikleri açısından istikrarın önemli olduğu bir ülke olarak görülüyor. Ayrıca ülkede Husilerin etkisini artırması mezhep çatışmalarının ileride de sürebileceği endişelerini de doğuruyor.

HUSİLER KİMDİR VE NE İSTİYORLAR?

Husilerin ismi, Hüseyin Bedir el Din el Husi’den geliyor. Şiiliğin Zeyyidiye koluna mensup olan Husiler, aynı zamanda Ensar Allah olarak da bilinen isyancı bir gruba üyeler. Zeyyidiler nüfusun üçte birini oluşturuyor. Grup, 1962′ye kadar neredeyse 1000 yıl boyunca ülkenin kuzeyini yönetti.

El Husi, grubun 2004′teki ilk isyanını yönetti. Amaç merkezleri kabul edilen Saada’da daha fazla özerklik kazanma ve Zeyyidi geleneklerine ve inancına zarar verdiklerini düşündükleri Sünni İslamcılardan korunmaktı.

Yemen ve İranlı yetkililer, İran’ın Suudi Arabistan ile bölgesel güç mücadelesini hızlandırdığı için İran’ın Eylül ayında başkenti Yemen’in başkentine el koyan Şii Houthi milislerine silah, para ve eğitim sağladığını söyledi.

Yemen’deki savaş dogmatik savaşıdır mı?
Bölgenin en büyük rakip iki ülkesi Suudi Arabistan ve İran bu kez Yemen’de karşı karşıya geldi. İran son aylarda başkent Sana başta olmak üzere ülkenin birçok yerini ele geçiren Şii Husileri destekliyor.

Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri ise, Husilerin ilerleyişi sonrası güneydeki Aden kentine kaçan Devlet Başkanı Abdur Rabbu Mansur Hadi’ye destek veriyor.

Bu, Yemen’deki savaşın bir doktrin savaşı olduğunu doğrulamaktadır.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0