İnternete yüzde 100’den fazla zam geliyor: ‘Tekelci’ internet yapısı uyarısı

  İnternette Adil Kullanım Kotası (AKN), 1 Ocak 2019 itibarıyla kalkıyor. Ancak kotanın kalkmasıyla birlikte internet tarifelerine de yüzde 100

Allah, Kendisine Güvenenlerin Güvenini Boşa Çıkarmaktan Hayâ Eder.
ŞEHiTLiK VE GAZiLiK EN KUTSAL ÜNVAN
Tuzla’da polyester fabrikasında yangın

 

İnternette Adil Kullanım Kotası (AKN), 1 Ocak 2019 itibarıyla kalkıyor.

Ancak kotanın kalkmasıyla birlikte internet tarifelerine de yüzde 100’ün üzerinde zam geliyor.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’ne (TELKODER) göre zammın nedeni, Türkiye’deki tekelci internet yapısı. Ve sorumlusu da Türk Telekom.

Sektörde yüzde 62 pazar payıyla internette hakim operatör olan Türk Telekom’un altyapısını rakiplerine açmadığını öne süren TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, “Avrupa açtı, internet ucuzladı. Bu yapıyla bizde internetin ucuzlaması zor” dedi.

Arıak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle olacağı belliydi. Türk Telekom sadece perakende fiyatları değil, toptan fiyatları da artırdı. Bu yüzden Türk Telekom’dan fibernet hizmeti alan operatörlerin hareket alanı iyice daraldı. Onlar da AKN’siz internet fiyatlarını artırmak zorunda kalacak.”

Sözcü’deki habere göre Arıak; internetin ucuzlamasının yolunun altyapının paylaşılmasından geçtiğini vurguladı ve Avrupa’daki hakim operatörlerin bunu yaptığını, bundan halkın kârlı çıktığını ifade etti.

Türk Telekom’un pazar payını kaybetmemek için yerel ağın paylaşıma açılması (YAPA) kurallarını ihlal ederek diğer operatörlere altyapısını kullandırmak istemediğini öne süren Arıak şunları dile getirdi:

“Bu fiyatlardan kimse yüksek hızlı paketleri satın alamayacağı için halkı düşük hızları yüksek fiyata almaya mahkum edecekler. Oysa interneti çok hızlı tüketen yüzde 1’lik bir kesim var. Bunlar tespit edilebiliyor. BTK’ya bunlara yönelik önlem alınması için çok ısrar ettik ama bizi dinlemediler. Herkesi düşük hızlı internet kullanmaya mahkum ettiler.”