Türkiye cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Suriye ile ‘düşük seviyede’ temas halinde olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Suriye’nin Suriye rejimi ile casusluk kurumu aracılığıyla düşük profilli temaslarda dış politikada bulu

All About Me Paper
İran Büyükelçisi, Nazanin Zaghari-Ratcliffe’nin kampanyalarının erken tahliye şansını engellediğini belirtti
İstanbul yağmura teslim oldu! Meteoroloji son dakika uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Suriye’nin Suriye rejimi ile casusluk kurumu aracılığıyla düşük profilli temaslarda dış politikada bulunduğunu söyledi.

Türkiye ve Suriye “dış politikayı düşük seviyelerde yürütüyor” diyen Erdoğan 3 Şubat sonlarında yayın yapan TRT’ye verdiği röportajda.

İstihbarat teşkilatları, siyasi liderlerin yaptığı gibi hareket edemez, dedi başka bir referansta Suriye rejiminin istihbarat teşkilatları ile Türkiye arasındaki temaslar.

“Senin düşmanın olsa bile, ipi tamamen koparmayacaksın. Çünkü o ipe biraz zamana ihtiyaç duyabilirsiniz ”dedi.

Türkiye, bugüne kadar Suriye lideri Beşar Esad ile doğrudan görüşmelerde bulunmadığını belirtti ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Cavuşoğlu, geçtiğimiz hafta Hürryiet Daily News’e, Ankara’nın yalnızca Şam’la, Rusya ve İran gibi üçüncü şahıslarla daha önce temas ettiğini söyledi. Erdoğan’ın yorumları, Şam’la doğrudan düşük seviyeli görüşmeleri ilk kez onayladı.

Ankara, daha önce 2012 yılında Türk jetinin düşürülmesini protesto etmek ve Şam’a Süleyman Şah Türbesi’nin geçici olarak Suriye’deki yeni bir bölgeye, Suriye’deki İstanbul konsolosluğuna taşındığını bildirmek gibi diplomatik notlar göndermişti. Ankara’daki Suriye büyükelçiliği kapalı, ancak İstanbul’daki konsolosluğu hala çalışıyor. Ankara’dan Şam’a yapılan son siyasi ziyaret, 2011’de eski Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı.

ABD’nin geri çekilme planı hakkında sorulan başkan, Washington’un yakında askerlerini Suriye’den çekeceğini umduğunu söyledi.

Olmazsa, Ankara’nın ABD destekli YPG’nin yarattığı olası terör tehdidini önlemek için harekete geçeceği konusunda uyardı. Erdoğan, “Amerika Birleşik Devletleri kısa bir süre içinde [anlaşmazlığı] tamamlayacağını umuyorum çünkü tehdit altında yaşamak istemiyoruz” dedi. “Ne zaman bir tehdit belirtisi görsek, ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Jarablus’tan Irak sınırına güvenlik bölgesi

Türk hükümeti, Aralık ayında ABD Başkanı Donald Trump tarafından savaşın yıktığı ülkeden yaklaşık 2 bin Amerikan askeri çıkardığını belirten bir sürpriz açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Kuzey Suriye’deki Jarablus’tan Irak sınırına kadar uzanacağını söylediği canlı bir yayın sırasında haritada müzakere edilen “güvenlik bölgesini” gösterdi.

Ayrıca ABD’yi bir NATO müttefiki olarak bölgenin güvenliğini Türk birliklerine devretmeye çağırdı.

Türkiye, ABD ile birlikte “güvenlik bölgesini” yönetmeye hazır, dedi, ancak “koalisyon kuvvetlerine bırakamayız, çünkü güvende hissetmemiz gerekiyor.” “Koalisyon kuvvetlerine güvenemeyiz … güvenliğini sağlayacak birlikleri yok. orada ne de lojistik araçlar var ”dedi.

Türk ordusu 2016 yılında Suriye’de ve 2018’de YPG ve ISIL ile mücadelede iki büyük operasyon başlattı. Türk birliklerinin ve vekil kuvvetlerinin Suriye’nin kuzeybatı bölgelerinde konuşlandırılması, bir Türk askeri operasyonunun eleştirmenleri tarafından suçlamaları çekti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0