Çin, Uygur olayı sırasında İzmir’deki konsolosluğunu kapattı

Çin, Uygur olayı sırasında İzmir’deki konsolosluğunu kapattı

Çin Türkiye Büyükelçiliği, ülkenin İzmir’deki genel konsolosluğunun konsolosluk faaliyetleri ile ilgili genel düzenlemeler nedeniyle 28 Şubat’tan itib

Un İhracatına Getirilen Sınırlandırma Fabrikaları Vurdu. 32 Fabrika şalter İndirdi
Bir Baraj Patlaması, Su altında Saklanmış Eski Bir Türk Köyünü Ortaya Çıkardı.
Houthi Bir İran Mikropudur

Çin Türkiye Büyükelçiliği, ülkenin İzmir’deki genel konsolosluğunun konsolosluk faaliyetleri ile ilgili genel düzenlemeler nedeniyle 28 Şubat’tan itibaren kapandığını açıkladı. Hareket, Ankara ve Pekin arasında, birincisinin, Müslüman Türk azınlığı asimile etmekte olduğu Çin hükümetini sert bir şekilde eleştirdiği Uygur sorunuyla ilgili devam eden bir sırada ortaya çıkıyor.

2015 yılından beri var olan genel konsolosluğun kapatılması ile ilgili duyuru, 28 Şubat’ta Ankara’daki Çin Büyükelçiliği web sitesinde yayınlanan yazılı bir açıklama ile yapıldı.

“Çin tarafı, 28 Şubat 2019 itibariyle İzmir Genel Konsolosluğunu, yurtdışındaki elçilik ve konsolosluklarla ilgili genel düzenlemelerin bir parçası olarak geçici olarak durdurmaya karar verdi” ifadesini okudu. Kararın verimlilik gibi farklı parametreler üzerine alındığını ve kaynaklarını bütünleştirdiğini bildirdi.

“Çin tarafı, İzmir’deki Genel Konsolosluğunu geçici olarak durdurma kararını Türk Hükümetine bildirmiştir. Türk bu durumu anlayışla aldı ”dedi.

Bu kararın, Türkiye’nin Çin hükümetinin Uygur Türkleri ile ilgili politikalarına yönelik sert eleştirilerinin ardından alınıp alınmadığı belirtilmedi.

İki ülke arasındaki bağlar, Türkiye’nin 9 Şubat’taki yazılı bir açıklamasında, Çin’e Uygur Türklerine kısıtlamalar getirmesi nedeniyle sert bir şekilde çarptıktan sonra, “Artık keyfi tutuklamalara maruz kalan bir milyondan fazla Uygur Türkünün işkenceye maruz kalmasının bir sır değil kamp ve hapishanelerde siyasal beyin yıkama. Bu kamplarda gözaltına alınmayan Uygurlar ağır baskı altında ”dedi.

Büyükelçiliğin açıklaması, genel konsolosluğun 2015 yılında açıldığından bu yana Çin ile İzmir bölgesi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde oynadığı olumlu rolü vurguladı.

Başkonsolosluğu kapatma kararı İzmir’deki iş gruplarını ve ticaret birliklerini hayal kırıklığına uğrattı. Yazılı bir açıklamada, bu birlikler Çin hükümetine genel konsolosluğu kapatmamalarını istedi.

“İlimizin Bir Kuşak Tek Yol Projesi’nin bir parçası olarak ve İzmir ile Çin arasındaki bağların gelişmesi gereken bir anda, yer alması durumunda, işbirliği yaptığımız genel konsolosluğun kapatılması bizi çok üzdü” dedi. .

Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmi 23 milyar doları buldu ve İzmir’in bu hacme katkısı 850 milyon dolar oldu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0