Erdoğan: Yunanistan ile ilgili sorunlar eşit şekilde çözülebilir

Erdoğan: Yunanistan ile ilgili sorunlar eşit şekilde çözülebilir

Türkiye’nin cumhurbaşkanı 5 Şubat’ta, Yunanistan’la olan bütün sorunların “adil ve barışçıl bir şekilde” çözülebileceğini söyledi. Yunanistan Başba

Özel: Türkiye Para Birimi Katar Parası Kaos Kaos Oluyor
BAE, Yemen’de El Kaide’yi kırdI
Türkiye’nin NATO üyeliği: 1952’den bu yana kayalıklı bir yolculuk

Türkiye’nin cumhurbaşkanı 5 Şubat’ta, Yunanistan’la olan bütün sorunların “adil ve barışçıl bir şekilde” çözülebileceğini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın Ankara’da düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Recep Tayyip Erdoğan, “Yunanistan’dan beklentimiz, FETÖ, PKK ve DHKP-C teröristlerinin sığındığı güvenli bir bölge olmayacağı” dedi.

FEÖ ve ABD merkezli lideri Fetullah Gülen’in 251 kişinin öldüğü ve yaklaşık 2.200 kişinin yaralanmasına neden olan 15 Temmuz 2016’daki mağlup darbenin ardında olduğuna inanılıyor.

Erdoğan bir kez daha Türkiye’nin FETÖ darbecileri Yunanistan’dan iadesi konusunda beklentilerini yineledi.

Türk yetkililere göre, 2018’de Yunanistan, Almanya ile birlikte FETÖ üyelerinin mağlup darbe girişiminden sonra sığınma talebinde bulundukları ilk Avrupa Birliği ülkeleri arasındaydı.

Görüşme sırasında ikili ilişkileri, uluslararası ve bölgesel meseleleri tartışma şansına sahip olduklarını belirten Erdoğan, “Türkiye olarak komşumuz Yunanistan ile her alanda ikili ilişkileri geliştirmek istiyoruz” dedi.

Bununla birlikte, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin istenen düzeyde olmadığını belirtti.

“Ticaret hacmimizi bugün 3,5 milyar düzeyinde tutuyoruz, ancak Türkiye ile Yunanistan arasında istenen seviye değil” dedi.

Erdoğan, parlamentoya, İzmir ve Selanik arasındaki yolcu ve mal feribotu, İstanbul ve Selanik arasında hızlı bir demiryolu bağlantısı ve Yunanistan ile Türkiye’deki Ipsala’da Kipoi arasında bir nehir köprüsü inşaatı dahil olmak üzere bazı ikili projelerin tamamlandığını tartıştığını söyledi.

‘Herhangi bir sorun diyalog yoluyla çözülebilir’

Erdoğan, “Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin beşinci toplantısını mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmeyi hedefledik” diyen Erdoğan, söz konusu adımların ticaret hacmini kısa sürede artırabileceğini de sözlerine ekledi.

Her türlü sorunun Türkiye ile dostane ülkeler arasındaki diyalogla çözülebileceğine dikkat çeken Erdoğan, “Yunanistan’da yaşayan eşcinsellerimiz ve Türkiye’de yaşayan Rum kökenli vatandaşlar, çözülme değil, işbirliği için bir araç” dedi.

Türkiye’nin, Yunan kökenli vatandaşların durumunu daha da iyileştirmek için her türlü çabayı gösterdiğini ve aynı hareketi Yunanistan’dan beklediğini de sözlerine ekledi.

Erdoğan, düzensiz göçle mücadelenin Türkiye ile Yunanistan arasında bir başka sorun olduğunu vurguladı ve Türkiye’de konteyner ve çadır şehirlerde yaşayan yaklaşık 4 milyon mülteciye yardım etmek için 35 milyar doların üzerinde para harcandığını hatırlattı.

“Ege Denizi’ndeki ölümleri durdurmak için çaba sarf ediyoruz. Güvenlik güçlerimiz, üzüntü ve ölümleri önlemek için her durumda gece gündüz çalışır ”dedi.

Türkiye-AB ilişkileri

Türkiye ile AB arasında Mart 2016’da imzalanan bir mülteci anlaşmasına değinen Erdoğan, AB’nin vize serbestleştirmesini ve göçmenlik anlaşmasını uygulamadığını ve bloğun vaatlerine sadık kalmasını istedi.

Erdoğan, anlaşmanın yeni göçmen dalgaları için caydırıcı bir rol oynadığını söyledi.

“Geri kabul anlaşması dahil yükümlülükleri yerine getirdik ve yerine getireceğiz. Ancak, AB’nin anlaşmayı gerektiği gibi uygulayamadığını görüyoruz ”dedi.

2016 anlaşması, insan kaçakçılarına karşı daha sert tedbirler alarak ve Türkiye’deki 3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin koşullarını iyileştirerek Ege Denizi’nden düzensiz göçün önüne geçmeyi amaçlıyordu.

Ayrıca, Türkiye’nin AB üyelik teklifinin hızlanmasına ve Schengen bölgesindeki Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat yapılmasına izin verdi.

Türkiye ile samimi, özel diyalog

Yunanistan’ın Tsipras’ı, Türkiye ile diyaloğunun “samimi” ve “özel” olduğunu söyledi ve Türkiye-Yunan ilişkilerinde olumlu bir gündem oluşturmayı başardıklarını vurguladı.

Tsipras, Erdoğan ile birlikte gelecek için daha ileri adımlar atmaya karar verdiklerini belirtti ve Yunanistan’ın bölgesel sorunlara “mahkum edilmeyeceğini” söyledi ve Türkiye ile diyalog yoluyla çözüm bulmaya çalıştığını söyledi.

“Güvenlik konularında işbirliğini ilerletmek için Türkiye ile anlaştık” dedi.

Tsipras, Türkiye ve Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki gerginliği azaltmayı ve güven artırıcı adımlar atmayı kabul ettiğini söyledi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile açık iletişim kanallarına sahip olduğum için mutluyum. Böylece daha yapıcı adımlar atabiliriz.

“Bugün imzalamak için bir anlaşmamız yok. Bir sonraki ziyaretimiz için anlaşmalar olabilir. ”

Erdoğan, girişimcilerin katılacağı üzere Selanik’te yapılacak beşinci üst düzey toplantıda bazı anlaşmaların imzalanacağına dikkat çekti.

FETÖ darbecilerin Yunanistan’dan iadesi konusunda da konuşan Tsipras, Yunanistan’ın bir hukuk devleti olarak yargının aldığı karara saygı duyması gerektiğini söyledi. Tsipras, “Elbette, Yunanistan darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyor. Bu aşamada, Yunanistan ve Türkiye’nin güvenlik konusundaki işbirliğini güçlendirmeleri gerekiyor.” Dedi.

Yunanlılar darbe girişimini kınadılar ve demokrasiyi destekledi.

Yunanistan, istikrar ve demokrasi açısından tehlike arz eden unsurları ve darbecileri destekleme niyetinde olmadığını vurguladı.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0