İran, düşük zenginleştirmeli uranyum üretimine geçileceğini duyurdu. Sözcü Behrouz Kamalvandi'nin açıklamalarının İran ile ABD arasındaki gerilimi ar
İran, düşük zenginleştirmeli uranyum üretimine geçileceğini duyurdu. Sözcü Behrouz Kamalvandi’nin açıklamalarının İran ile ABD arasındaki gerilimi artıracağı öngörülürken, İran’ın bu hamlesi aynı zamanda nükleer anlaşmayı delmesi anlamına geliyor .
İran, 2015 yılında P5+1 ülkeleri ile (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) imzalanan nükleer anlaşma kapsamında belirlenen uranyum limitini 10 gün içerisinde aşacağını açıkladı.
Haziran ayında düşük zenginleştirmeli uranyum seviyesinin aşılacağını duyuran İran devlet televizyonu, Avrupa ülkelerinin ABD yaptırımlarına karşı konuşmayı bırakıp harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
Avrupalı ülkelere seslenen sözcü, ABD yaptırımlarına karşı konuşmayı bırakıp İran’a yardım için harekete geçmelerini istedi.
Söz konusu açıklama, İran’ın Arak kentindeki bir ağır su tesisinde yerel gazetecilere açıklamalarda bulunan İran Atom Ajansının sözcülerinden Behruz Kemalvandi tarafından yapıldı
Ekrem İmamoğlu Binali Yıldırım CANLI YAYIN ÖZETİ
Çavuşoğlu: Suriye’de rejimin tacizlerini tolere etmemiz mümkün değil
İRAN NÜKLEER ANLAŞMASI
Anlaşma, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) yetkililerine, İran’ın nükleer güç tesislerinde denetim yapma hakkı sağladı. UAEA yetkilileri, anlaşma sayesinde santrifüjlerin üretimi, depolanması ve montajıyla ilgili tesislere erişim yetkisine sahip oldu.
Ancak ABD Başkanı Trump, İran ile yapılan anlaşmaya karşı çıktı. Trump, Kasım 2016’daki başkanlık seçimi öncesi ve sonrasında anlaşmayı, “dünyanın en kötü anlaşması” olarak niteledi. Trump, İran’ın balistik füze programını kapsamaması ve üzerinden 10 yıl geçtikten sonra İran’ın yeniden nükleer çalışmalarına dönmesine imkan veren hükümler içermesi nedeniyle anlaşmayı “kusurlu” olarak niteledi.
ekonomik sorunlara İran’ın ticari ilişkilerini olumsuz etkilemişti.
ABD’nin 2018’de KOEP anlaşmasından tek taraflı çekilmesinin ardından İran’a yönelik yaptırımları hayata geçirmesi, bu ülkede ekonomik sorunlara yol açmasının yanı sıra KOEP’e taraf Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle İran’ın ticari ilişkilerini olumsuz etkilemişti.,
AB, İran ile ticaret yapan Avrupalı firmaların yaptırımlardan zarar görmemesi için INSTEX adlı ödeme mekanizmasını hayata geçireceğini duyurmuş, geçen uzun süreye rağmen mekanizma hayata geçirilememiş, bu durum İran’ın tepkisine yol açmıştı.
kaynak : habertürk
COMMENTS