Kadın Çiftçiler Günü Kutlu Olsun

Kadın Çiftçiler Günü Kutlu Olsun Kadınların her iş kolunda çalıştığı artık bilinen bir gerçek. Tarımın yükünü de kadınlar çekiyor. Ülkemizde işgücüne

Doha rejimi ve Müslüman Kardeşler tarafından yapılan “uyardı Souad Sbai.
Mısır sınırı, Filistini terk eden Gazzeliler’e kapatıldı

Kadın Çiftçiler Günü Kutlu Olsun

Kadınların her iş kolunda çalıştığı artık bilinen bir gerçek. Tarımın yükünü de kadınlar çekiyor. Ülkemizde işgücüne katılan her iki kadından birisi tarımda çalışmaktadır.

Kutlu olsun

Kadınların %78`i ise ücretsiz aile işgücü olarak tarlada, bağda, bahçede çalışmaktadır. Tarımda çalışan kadınların %95 ‘i ise sosyal güvenlik kapsamı dışında kayıt dışı olarak uygun olmayan iş ve yaşam koşullarında yaşamlarını devam ettirmektedirler.

Ayrıca ‘mevsimlik tarım işçiliği’ ülke genelinde tarımın önemli bir sorunu olup, kadınların ev çocuk, aile sorumluluklarıyla daha da zorlandığı, en zor koşullarda çalışma ve hayata devam etme durumunda kaldığı ülkemizin önemli bir gerçeğidir.

Tarımda çalışan kadınlar hiçbir örgütlülüğe sahip değildir. Bu durum hak arama, işçi sağlığı ve iş güvenliği, ücret eşitsizlikleri, yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi temel haklara erişmede önemli bir sorun ve engel oluşturmaktadır.Kadınlar, ülkemizde tarımsal üretime katkıları, gıda güvencesi, aile beslenmesi ve dengeli beslenme alışkanlığının nesillere kazandırılması ,konularında yadsınamaz bir öneme sahiptirler.

Tarım sektörünün önemli yapı taşlarından kadın çiftçileri kadınları sadece 15 Ekimlerde hatırlanmak, yaşanılan sorunların görmezden gelmek, çözüm üretmekten uzak tavırlar içinde olmak mümkün değildir. Bu konuda yapılması gerekenler ortadadır. Önemli olan yapılması gerekenleri yapma iradesini göstermektir.

Önemli ve anlamlı bir gün olan Dünya Kadın Çiftçiler Gününü kutlarken konuyla ilgili herkesden ve her kesimden sorunlara karşı duyarlı olma ve gerekli adımları atma kararlılığını göstermelerini bekliyoruz..

Türkiye için kadınlar savaşıyor

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tarımın enerji ile birlikte en önemli iki stratejik sektörden biri olduğunu, öneminin de her geçen gün daha da arttığını vurgulayan Şemsi Bayraktar, 6 milyon istihdam sağlayan, 18 milyar dolar gıda ve tarım ihracatına imza atan, diğer sektörlere sermaye aktaran ve hammadde temin eden, 78 milyon ülke nüfusunu ve 40 milyon turisti besleyen tarımın Türkiye ekonomisi açısından vazgeçilmez bir sektör olduğuna dikkati çekti.

Tarımda yüzde 70’İ ücretsiz işçi ,yüzde 93’Ü güvensiz

Kadınların tarımın merkezinde yer aldığına vurgu yapan Bayraktar, “Son rakamlara göre, tarımda çalışan 5 milyon 998 bin kişinin yüzde 47’si olan 2 milyon 842 binini kadınlar oluşturuyor. Buna rağmen, tarımda çalışan kadınların yüzde 70’i ücretsiz aile işçisiyken, sadece yüzde 17’si kendi nam ve hesabına çalışıyor.

Tarımdaki kadınların yüzde 93’ten fazlası kendi adına sosyal güvenlik sistemine kayıt değil. Erkeklerden çok daha fazla, hemen her gün 16-17 saat, evdeki işlerinin yanı sıra tarlada, bahçede, ahırda, ağılda çalışıyor. Kırsalda bu kadar büyük bir fonksiyon üstlenen kadın çiftçilerimiz, çoğu zaman geçmişten öğrendikleri geleneksel yöntemlerle üretime katkı sağlıyor” diye konuştu.

‘EŞİTSİZLİĞİ ÖNLEMEK KIRSALDAKİ KADINLAR GÜÇLENDİRİLMELİ’

Eşitliği önlemek kırsaldaki kadınlar güçlendirilmeli

Ülkemizde demokrasinin güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önleyebilmemiz için, ilk önce kırsal kesimdeki çiftçi kadınları harekete geçirmemiz ve onları güçlendirmemiz gerekmektedir.

Bunun ilk ve en önemli yolu da, yıllardır ihmal edilmişliklerinin bir gereği olarak, yapılan desteklemelerde, projelerde ve kredilerde kadın çiftçilerimize pozitif ayrımcılık uygulanmasıdır.

Gelişmiş ülkelerin en önemli özelliği, kadın ve erkeklerin tüm hak ve özgürlükten eşit yararlanmalarına fırsat sağlayacak politikalar üretmeleri ve uygulamalarıdır. Kadın çiftçilerimizin de gelir güvencesinin sağlanması zorunludur.”