kurultay yoksa ne olacak? CHP’de olağanüstü kurultay: 24 Haziran seçimlerinin ardından ortaya çıkan siyasi durum CHP’yi olağanüstü kurul
kurultay yoksa ne olacak?
CHP’de olağanüstü kurultay:
24 Haziran seçimlerinin ardından ortaya çıkan siyasi durum CHP’yi olağanüstü kurultaya kadar getirdi veya getirecek.
Diyelim ki, CHP’de olağanüstü kurultaya gidildi ve üst düzey bütün yönetici kadroları değişti. Partinin genel politikasında geleceğe dönük ne gibi değişiklik getirecektir?
Partinin siyasi felsefinde dünyanın ve Türkiye’nin gerçeklerine daha uygun bir değişiklik olmazsa değişen hiçbir durum olmaz. Aynı tas aynı hamam olur. Önemli bir durum da partideki değişimi kişilere değil, siyasi felsefeye endekslemek gerekir.
Çünkü devlet yönetiminde cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanlığı hükümeti AKP ve MHP’nin desteğinde çok önemli ve köklü dönüşümler yaptı ve yapıyor.
Adeta rejim değişiyor. Parlamenter sistem, daha önceki anaysa değişikliği ile tek adamın yönetimine dönüştürüldü.
Yargı, yasama ve yürütme cumhurbaşkanının, yani başkanın yetkisine devredildi. Milli savunma, asayiş, ekonomi, eğitim kısaca devletin güçler ayrılığı ilkesi ile denetimli yürütülen işler yeni sistemde denetimsiz şekilde tek adamın yetkisine devredildi.
Gelecek yıllarda bu durumun demokrasi, laiklik, özgürlük, sosyal, kültürel, eğitim, sağlık ve ekonomik politikalarının uygulanmasında ne kadar büyük sıkıntılar yaratacağını göreceğiz.
Cumhuriyet Halk Partisi bu değişime nasıl bakıyor?
Bu konudaki görüşleri nedir? Bu değişimin yaratacağı olumsuzluklara karşı CHP gelecekte ne yapabilecek? Bunlarla ilgili hazırlanmış bir planı projesi var mıdır? Bu konular çocuk oyuncağı veya masal değil! Çözüm için plan proje, kararlılık, cesaret, kitlelerin güven duyacağı bir parti örgütü, parti yöneticisi ve yürekli tavır ister.
CHP’de yönetim değişikliğinden yana olanlar bu konularda ne yapmayı düşünüyorlar? Yuvarlak sözlerle bu işler yürümez dostlar. Parti içinde bu ve benzeri konuların tartışılması gerekirken ortaya olağanüstü kurultay çıkarıldı.
CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Sayın Muharrem İnce “Seçimde parti %22 ben, %30’dan fazla oy aldım, yönetimde değişim olmalıdır” diyerek, destekçileri ile birlikte olağan üstü kurultayı gündeme taşıdılar. Doğrudur. İyi bir hava yakalandı ve Cumhurbaşkanı adayı olarak bu oranda oyu aldı.
Ama işin bir de diğer tarafı var. Cumhurbaşkanı adayı Sayın Muharrem İnce bu oyu CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak aldı. Tek başına, bağımsız aday olsaydı bu oranda oyu alabilir miydi? İşin bu tarafını düşünmek gerekir.
Biraz zordu mu?
Biraz zordu. Her neyse! Başta CHP’nin ve iktidara muhalefet olanların bu iktidar ve bu kadar geniş yetkiler verilmiş bir yönetimle işleri çok zordur. Yolları uzun, çetin, sorumluluk, kararlılık isteyen ve yorucu bir yoldur.
Çok iyi ölçüp biçmek, hesapları uzun vadeli düşünmek ve denklemleri iyi kurmak gerekir.
Aksünger’den çağrısı nedir?
kurultay çağrısı:
CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Erdal Aksünger, “Genel Başkanım giderek sertleşen bu süreci lütfen bitirin, imzaları beklemeden partimizi kurultaya götürün. Size yakışan budur. Tarihi göreviniz, misyonunuz budur” dedi.
O zaman ne demek bu ?
CHP PM Üyesi Erdal Aksünger, parti genel merkezinde olağanüstü kurultay süreciyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, “24 Haziran’da sadece bir seçim kaybetmedik, süreci iyi yönetemediğimiz için CHP’yi destekleyen ve bize gönül veren milyonlarca insanı hayal kırıklığına uğrattık.
Bu gerçekle yüzleşmeden yerel seçimlere gitmenin bizi daha ağır bir yenilgiye taşıyacağını gördüğümüz için değişim istiyoruz. Gerekçeler üretip onun arkasına saklanmaktan da, yenilgileri galibiyet gibi sunmaktan da artık vazgeçmek istediğimiz için değişim istiyoruz.
Bu seçimde bir kez daha merkeze ve sağa yaslanarak başarılı olunmayacağını gördük. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuç alınamayacağını söylemekten bıktık, usandık” ifadelerini kullandı.
“Giderek sertleşen bu süreci lütfen bitirin, imzaları beklemeden partimizi kurultaya götürün”
Kılıçdaroğlu’na seslenen Aksünger, “Genel Başkanım, giderek sertleşen bu süreci lütfen bitirin, imzaları beklemeden partimizi kurultaya götürün. Size yakışan budur. Tarihi göreviniz, misyonunuz budur.
Partimizin örgütsel ve siyasi olarak yenilerek yerel iktidarları alması için artık bu tartışmayı bitirelim. İradenize de, imzanıza da sahip çıkın sayın CHP’nin delegeleri.
Parti içi yarılmaya ve kutuplaşmaya izin vermeyelim. Kişisel hesaplarınızı bir kenara bırakın. Değişim ve dönüşüm için partimizi olağanüstü kurultaya birlikte götürelim” şeklinde konuştu.
Asıl hedef nemiştir?
Yapılması beklenen seçimli olağanüstü kurultay genel başkanı belirleyeceği gibi bunun yanında 2019 Mart’ında gerçekleşmesi planlanan yerel seçimlerdeki adaylıkları da belirleyecek.
COMMENTS