Okudukça Gelişecek, Başaracağız Çünkü Okumak Her Şeydir

Okudukça Gelişecek, Başaracağız Çünkü Okumak Her Şeydir

Okuma yazmanın önemini anlatmaya gerek yok. Bir insan için olmazsa olmazlardan birisi. Bu amaçla açılan kurslardan birisini ziyaretimiz sırasında, “O

Turizm sektöründe kayıplar sürüyecek mi?
Dünya Gıda Günü İçin Türkiye’de Hangi Etkinlikler Düzenlenecek?
Türkiye, kadınların bilime katılımında AB’den daha iyi performans gösteriyor

Okuma yazmanın önemini anlatmaya gerek yok.

Bir insan için olmazsa olmazlardan birisi. Bu amaçla açılan kurslardan birisini ziyaretimiz sırasında, “Okuma yazma öğrenmek, nasıl bir şey? Hayatınızda neleri değiştirdi?” diye sorduğumuzda, hiç unutmadığımız cevaplar almıştık. İşte birkaçı:
* Bugün kör olmak neyse okuma yazma bilmemek de oydu. Artık görüyorum.
* Hangi otobüse bineceğimi artık başkalarına sormuyorum.
* Okumak özgürlükmüş…

Anayasa’ya göre, 8 yıllık temel eğitim zorunlu. Yani Anayasa’nın gereği yerine getirilmiş olsaydı okuma yazma bilmeyen hiç kimse olmazdı.

Ama rakamlar tam tersini söylüyor. Tam 5 milyon insanımız okuma yazma bilmiyor. Bunlara tespit edilmeyen ya da utandığı için bildiğini iddia edenleri eklediğinizde, rakam çok daha yukarılara çıkıyor. Aktif okurluk yazarlık oranlarını ise hiç hatırlatmak bile istemiyorum. Yani düzenli olarak, gazete, kitap, dergi okuyanlar. Yüzde 20’nin bile altında. Okuryazarlık, bakalım bugün ne kadar konuşulacak? Hangi yönleri ile ele alınacak?

Umarım yine, dünyanın en utanç verici olaylarından birisi olan okuma yazma kursları ile gurur duyulmaz.

Bir ülke düşünün ki, anayasal görevini yerine getirmiyor, yaşam hakkından sonra en kutsal hak olan eğitim hakkını vatandaşlarına zamanında vermiyor, ondan sonra da bunu yapıyorum diye övünüyor. Övünülecek ne varsa!

Umarız, dünden bugüne bu konuda neler yapıldı, bugün biraz da onlar ele alınır. Ve bu sorunu bugüne kadar neden çözemediğimiz konuşulur. Daha da önemlisi, okuma yazma kampanyaları ile bu işin çözülmeyeceği anlaşılır. AA’nın bu konuda çok güzel bir toparlaması var ama şunu özellikle hatırlatmalıyım: Doğan her çocuğu, hemen nüfusa kaydetmeden, okul çağı gelen her çocuğu okula göndermeden, aradan bin yıl geçse de bu sorun çözülmez…

5 milyon okuma bilmiyor

Türkiye’de 2008 yılı rakamlarına göre okuma yazma çağındaki 64 milyon 241 bin 226 kişinin 4 milyon 930 bin 12’si okuma yazma bilmiyor. Okur yazar olmayanların yüzde 79,98’i kadın.
Türkiye, harf devriminin ardından başlatılan seferberliklerle okur yazar sayısını her geçen yıl artırırken, 1927’de yüzde 11 olan okur yazarlık oranı 1935’te yüzde 20,4’e, 1950’de yüzde 33,6’ya, 1960’ta yüzde 39.5’e, 2008 yılında ise yüzde 85.71’e ulaştı.

Cehalet savaşında ilk hamle, Kasım 1928’de gerçekleştirilen harf devriminden sonra, yeni harflerle okuma yazma öğretmek amacıyla Halk Mektepleri, Halk Dershaneleri ve Gece Kursları’nın ‘’Millet Mektepleri’’ne dönüştürülmesiyle yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve en büyük okuma yazma seferberliği kabul edilen bu dönüşümle öğretmenlerle birlikte aydınlar da okuryazar sayısını artırma çabasına destek oldu.
Bu seferberlikte bir yılda, öğretmen, kitap, bina ve araç gereç yokluğuna rağmen 199 bin 534’ü kadın, toplam 597 bin 10 yetişkine okuma yazma öğretildi.

Atatürk’ün ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin önderliğinde 1932 yılında kurulan ‘’Halkevleri’’ de cehalet savaşında önemli rol oynarken, Millet Mektepleri (Halk Dershaneleri) aracılığıyla 1928’den 1959 yılına kadar açılan okuma yazma kurslarında 1 milyon 867 bin 920 kişi eğitim aldı.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek Dünya Okuma Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kitap okuma alışkanlığı kazanmaları ve eğitimleri için gençlere ciddi anlamda projeler
hayata geçiren Başkan Mahçiçek okumanın ve eğitimin önemine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi. “İnsan odaklı hizmet anlayışımızın başında eğitim geliyor. Eğitim ise okumadan başlıyor. Aslında her şeyin başı okumak.

Dinimiz de okumaya büyük önem vermiştir. Nitekim, Kur’an’ın
ilk emri ‘Oku!..’ olmuştur. Okuyan insan, okuyan millet gelişir, güçlenir ve başarır. Biz de bu anlayış ile hareket ederek göreve geldiğimiz günden bu yana eğitim alanına ciddi
yatırımlar yapıyoruz. “1 Milyon 660 Bin Öğrenciyi Okuttuk”

“Şimdi Okuma Zamanı” sloganı ile yola çıkarak, Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projemizi hayata geçirdik. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yürüttüğümüz projemiz kapsamında 155 Bin kitap basımı gerçekleştirerek, sadece Onikişubat değil, Kahramanmaraş’ta bulunan tüm öğrencilerimize 5’li ve 10’lu gruplar halinde kitap dağıtımı gerçekleştirdik.

Öğrencilerimizin okuma oranını arttırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz bu proje kapsamında onları sınava tabi tuttuk ve hiçbir zorunlulukları olmadığı halde tam 88 Bin öğrenci
sınavlarımıza katılım sağladı. Bu proje ile 1,5 milyon okuma oranını hedeflerken belirlediğimiz hedefi de aşarak, 1 Milyon 660 Bin okuma oranı elde ettik. Kahramanmaraş Bilgiyle
Buluşuyor projemiz dâhil bugüne kadar 400 Bin kitap basımı gerçekleştirdik.

“Okuma Yazma Seferberliğine Can-ı Gönülden Destek Verdik” Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi ve eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde başlatılan Okuma Yazma Seferberliğine Onikişubat Belediyesi olarak can-ı gönülden destek verdik.

Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak eğitim verdik ve sertifikalarını teslim ettik. “Sosyal Etkinlik Merkezleri İle Büyük Başarı” Yine eğitim bağlamında Sosyal Etkinlik Merkezlerimizde ortaokul, lise ve üniversiteye hazırlık öğrencilerine ücretsiz olarak kurslar veriyoruz. 2017-2018 eğitim ve öğretim yılımızda 591’i ortaokul olmak üzere 2400 öğrencimize eğitim alanında hizmet verdik.

2017-2018 Sosyal Etkinlik Merkezleri eğitim ve öğretim yılında ilk 4 Bine giren bir öğrencimiz Tıp Fakültesine girmeye hak kazanmıştır. İlk 10 Bin ile 25 Bin arasındaki öğrencilerimiz ise aldıkları puanlarla Hukuk Fakültesine yerleşebilmektedir. Yani Sosyal Etkinlik Merkezlerimizle %80 oranında başarı sağladık.

Bu da bizler için önemli bir gurur ve başarı tablosu olmuştur. “Öğrencilerimiz Rahat Okusun Diye Okullarla Beraber Yurtlarını İnşa Ettik” 7 Güzel Adamın Şehrine 7 İmam Hatip Projesi ile Döngele, Dönüklü, Ilıca, Kale, Kurtlar, Tekir ve biri de merkezde olmak üzere yurtlarıyla beraber öğrencilerimize okullar inşa ediyoruz.

5 okulumuzun inşaat sürecini tamamladık, bazılarını hizmete açtık, 2 okulumuzun inşaat süreci devam ediyor. Öğrencilerimiz eğitimlerini stressiz bir şekilde tamamlasın ve rahat okuyabilsinler diye okulların yanında yurtlarını da inşa ettik.

“Bilgi ve Kültür Evleri İle Merkezdeki İmkânları Kırsala Taşıdık” Bir diğer önemli projemiz Bilgi ve Kültür Evleri. Bu proje ile sosyal, kültürel, spor, dini gibi alanlarda vatandaşlarımızın
kendilerini geliştirebilmesini istedik.

Bilgi ve Kültür Evleri projemizi hayata geçirdik. Bu eğitim yatırımımız ile ilçenin birçok mahallesinde çocukların ders çalışabileceği, kadınların verimli ortamlarda kendilerini geliştirecekleri ve aktiviteler yapabileceği, gerektiğinde ise Kur’an Kursu olarak kullanılabileceği her türlü sosyal faaliyetlerde faydalanabilecek bir imkân sunuyoruz.

Şehir merkezimiz haricinde köylerden dönüşen, 73 Mahalleden 62’sinde bulunan Bilgi ve Kültür Evlerimizi bayan ve erkek mahremiyetine uygun yapıda klimalı sistemler ile donatarak inşa ettik.

Her kesimden vatandaşımız kendini istediği şekilde bu alanlarımızda geliştirebilir, faydalanabilir. Bizler gelişmekte olan bir ülke olarak, her zaman eğitimle ilerleyecek ve daha da güçleneceğiz.

“Eğitimin ve Öğrenmenin Yaşı Yoktur” Bizim vermiş olduğumuz bu hizmetler karşısında da vatandaşlarımızı eğitim ve okuma konusunda daha istekli ve eğitimli olmaya devam ediyorum. Eğitim her yaşta var olmalıdır. Eğitimin ve öğrenmenin yaşı yoktur. Bir insan okursa hem kendini hem ülkesini geliştirir. Hepimiz aynı bilinç ve tavır ile hareket edersek, inanıyorum ki bu ülke çok daha güzel yerlere gelecektir.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0