Ramazan Bayramında Türk Gelenek Ve Görenekleri

Ramazan Bayramında Türk Gelenek Ve Görenekleri

Dünyadaki her ülkenin bayramlarda özel gelenek ve gelenekleri var… Ancak bu gelenekler ülkeden ülkeye değişir.Ramazan ayı, tüm İslâm ülkelerinde gör

Daha İyi Olacağız
KENDİNİZE VE YAŞAM HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 10 ŞEY…
Türkiye Bir Devlet Uzay Ajansı Geliştiriyor

Dünyadaki her ülkenin bayramlarda özel gelenek ve gelenekleri var…

Ancak bu gelenekler ülkeden ülkeye değişir.Ramazan ayı, tüm İslâm ülkelerinde görülmeye değer manzaralara sahne olur. Her ülke kendi kültüründe yoğurduğu bu mübarek ayı farklı biçimlerde kutlar.

Her ülkenin farklı gelenekleri vardır…

Arapların Ramazan gelenekleri nasıldır?

Türkiye’de mahyalarla süslenen on bir ayın sultanı Ramazan ayı, Arap ülkelerinde fanuslar, ışıklı hilaller, grafiti ve “Ramazan düğünleriyle” renkleniyor.
Arap ülkelerinde genel olarak bilinen fanus, Mısır’da hakim olan Fatımi Devleti zamanına kadar uzanıyor. Fatımiler zamanında, halk, Ramazan hilalini gözlemek için sokaklara çıkar, çocuklar da onlara ellerinde ışıklı fanuslarla yardımcı olurdu. Ramazan ayının gelişine sevinen çocuklar, ellerinde fanuslarla sokaklara dökülür, maniler söylerdi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sokaklar ilkel yolllarla aydınlatmaya gerek duyulmasa da fanus taşıma, birçok Arap ülkesinde gelenek halini almış durumda.

Mısırda:

Özellikle Fatımi Devleti’nin merkezi olan Mısır’da, Ramazan’ın gelişi hala fanuslardan anlaşılıyor, sokaklar, caddeler, apartmanlar fanuslarla süsleniyor.

İranda:

Ramazan ayına girilmesi ile birlikte İran’da temizlik seferberliği başlar. Halk, ibadethanelerde gönüllü olarak temizlik yapar. Sokak ve caddelerin lamba ve çiçeklerle donatıldığı ülkede sahurun ilk gecesinde ekmek arası soğuk köfte yemek âdettir.

Irakta:

Halk orucunu mercimek çorbasıyla ve ”amr addeen” isimli Arap dünyasının popüler içeceği olan kayısı suyu ile açar. Ardından haşlanmış pirinç yemeği ”kouba” ve künefe tatlısı yemek adettir.

nasıl kutluyor?

Ramazan-ı şerif, İslam aleminde tüm coşkusuyla yaşanmaya devam ediyor. Her ülke kendi kültüründe yoğurduğu bu mübarek ayı farklı biçimlerde kutluyor. İşte dünyada göze çarpan bazı ramazan gelenekleri:

Kimi Açe, kimi Bosna kimi Amerika’da uyandı sevinç içinde bu sabah.Kimi de Gazze’de, Irak’ta Suriye’de, Orta Afrika’da olduğu gibi uyanamadı bu bayrama. Ya bombalandı, ya kesildi yada enkaz altında kaldı.

 

Önce bayram namazına gidildi oradan da neşe içinde sofraya dizildiler. Farklı renk farklı dil ve farklı ülkelerde bugün aynı sevinç var ve üç gün boyunca da devam edecek.

 

Türkiyede Bayram Gelenekleri:

Yörede, arife günü evlerde “pişi” veya “ıscak” denilen hamur yiyecekleri yapılarak komşulara dağıtılır. Arife günü dağıtılan bu hayırların aileden ölmüş olanların ruhlarına varacağına inanılır. Arife günü veya bir kaç gün önce sarı burma, baklava ve tel kadayıf hazırlanarak fırında pişirilir. Bayram hazırlığı olarak çocuklara bayramlık elbiseler ve ayakkabılar alınır. Köylerde arife günü yufka ekmeği yapılarak eşe dosta dağıtılır.

 

Bazı varlıklı aileler yufka ekmeğinin içine etli pilav, irmik veya tahin helvası koyarlar. Buna “hayır ettim” anlamına gelen “ıscak ettim” denilir. Kimi yerlerde arife günü mezarlara topluca gidilerek, mezar temizliği ve dualar yapılır. Kimi yerlerde ise, bu ziyaret bayram namazından çıkıp, bayramlaştıktan sonra topluca yapılır.

Türkiyede beyram ne kadar sürer?

Bayram üç gün sürer, bayram namazından sonra evde büyüklerin elleri öpülür. Büyükler el öpenlere imkânlarına göre hediyeler verirler.

Ramazan bayramı için mübarek olsun …….

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1