Sudanlı yetkililer, ekonomik krizin tetiklediği ulusal çapta hükümet karşıtı protestolar düzenlemek ve yayınlamak için kullanılan popüler sosyal medya
Sudanlı yetkililer, ekonomik krizin tetiklediği ulusal çapta hükümet karşıtı protestolar düzenlemek ve yayınlamak için kullanılan popüler sosyal medya platformlarına erişimi engelliyor.
Sudan son iki hafta boyunca günlük gösterilerle sarsıldı. Protestocular iktidardaki parti binalarını yaktılar ve 1989’da iktidara gelen Başkan Omar Al Bashir’i istifaya çağırdılar.
Bunu yapmak için en son Sudan’ın en büyük muhalefet bloğu Çarşamba günü Al-Bashir’in uzun zamandır otokrat üzerindeki baskıyı artıracak çok sayıda siyasi grup tarafından çağrıları birleştirdi.
Nidaa Al-Sudan veya Sudan’ın Çağrısı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, El Beşir ve yönetiminin gitmesini ve demokrasiye geçişin başlamasını istediğini söyledi.
Nidaa Al-Sudan, eski Başbakan Sadeq Al-Mehdi’nin Umma partisini ve batı Kordofan ve Darfur bölgelerindeki asi gruplarını ve Hartum’un güneyinde bulunan Mavi Nil bölgesini oluşturuyor.
Devletin geleneksel medyayı sıkı bir şekilde kontrol ettiği bir ülkede, İnternet kilit bir bilgi savaş alanı haline geldi. Yerel basında, Sudan’ın 40 milyon insanının 13 milyonunun İnternet’i ve 28 milyondan fazla cep telefonunu kullandığı belirtiliyor.
Yetkililer, 2013’teki ölümcül protestolar sırasında verdikleri İnternet kesintilerini tekrar etmediler. Fakat Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi başkanı Salah Abdallah, 21 Aralık’taki nadir bir basın toplantısına katıldı. medya siteleri ve sonunda onları engellemeye karar verildi. ”
Ülkedeki üç ana telekomünikasyon operatörünün kullanıcıları – Zain, MTN ve Sudani – Facebook, Twitter ve WhatsApp’a yalnızca sanal bir özel ağ (VPN) kullanarak mümkün olduğunu söyledi.
VPN’ler kendi bağlantı problemlerini ortaya çıkarsalar ve bazı Sudanlılar varlıklarının farkında değilken eylemciler bunları gösterileri organize etmek ve belgelemek için yaygın olarak kullandılar.
Arapça’da “Sudan’ın_cities_revolt” gibi Hashtag’leri Sudan’dan ve yurtdışından geniş çapta yayıldı. #SudanRevolts gibi ingilizce’deki Hashtag’ler de kullanılmıştır.
“Sosyal medyanın gerçekten büyük bir etkisi var ve Sudan’da olup bitenleri dışarıya iletmek için kamuoyu oluşturma ve yayınlamada yardımcı oluyor” dedi.
Dijital haklar STK’sı olan NetBlocks, binlerce Sudanlı gönüllü de dahil olmak üzere topladığı verilerin “kapsamlı bir İnternet sansürü rejimi” olduğuna dair kanıt sağladığını söyledi.
Ana şirket olan Zain Group CEO’su Bader Al-Kharafi, Reuters’e şunları söyledi: “Bazı web siteleri, şirketin uzmanlığının ötesinde teknik nedenlerle engellenebilir.”
Sudan’da sektörü denetleyen Ulusal Telekomünikasyon Şirketi’ne ne MTN ne de Sudani’ye yorum yapmak için ulaşılamadı. WhatsApp’ın sahibi olan Twitter ve Facebook da yorum yapmaktan kaçındı.
ABD merkezli savunuculuk grubu Freedom House’dan Mai Truong, “Sudan, yazılı ve yayın medyasını sistematik olarak sansürleme konusunda uzun bir geçmişe sahip olsa da, son yıllarda üssel büyümesine rağmen çevrimiçi medyaya dokunulmazdı” dedi.
“Yetkililer ancak diğer otoriter hükümetlerin oyun kitabını izlemeye başladı.”
1989 askeri darbesinde iktidarı ele geçiren El Beşir, 19 Aralık’tan bu yana sokaklara çıkan protestoculara, emanet talebinde bulunmak için güç kullanma emri verdi. Yetkililer ayrıca yaklaşık iki düzine muhalefet liderini tutukladı.
COMMENTS