Kürt Irak’ta kadınlar, cinsel organın sesini kısmaya son vermeye çalışıyor

SHARBOTY SAGHİRA, Irak: Karanlık gökyüzü Iraklı bir Kürdistan köyünde yağmuru tehdit ediyordu, ancak bir kadın iki kızın kadın sünneti riski altında o

Fenerbahçe-Benfica Nasıl Olacak?
A Guide for Insiders to Online Casino Bonuses
Türkiye’de Trenler Felaketleri

SHARBOTY SAGHİRA, Irak: Karanlık gökyüzü Iraklı bir Kürdistan köyünde yağmuru tehdit ediyordu, ancak bir kadın iki kızın kadın sünneti riski altında olduğu bir evin dışından tomurcuklanmayı reddetti.

“Evde olduğunu biliyorum! Ben sadece konuşmak istiyorum, ”diyor Kürdistan Rasul, 35, tombul özelliklerinin etrafında bir tür halo oluşturan pembe bir başörtüsü.

Birçoğu için, o bir melek: kadın genital susturma (FGM) ortadan kaldırmak için bir haçlı seferinde kar amacı gütmeyen WADI ile bir Iraklı Kürt eylemci.

Bir kızın ya da kadının cinsel organının kesildiği ya da çıkarıldığı FGM, bir zamanlar Kürt bölgesinde oldukça yaygındı, ancak WADI’nin kampanyası pratikte huzursuz oldu.

Kendisi genç yaşta kesilen Rasul, FGM’nin bölgesel başkent Irbil’in doğusunda bulunan Sharboty Saghira köyünde ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.

25 kez ziyaret etti, FGM’in İslam tarafından zorunlu tutulduğu algıları konusundaki imkansızlığına meydan okudu ve ebeleri enfeksiyonlar ve duygusal travmalarla ilgili uyardı.

O sabah, caminin minaresini köylüleri sağlıklarını tartışmaya davet etmek için kullandı. Sekiz kadın camiye girdiğinde, FGM’nin tehlikelerini sabırla anlattı.

Sonunda, ince bir kadın Rasul’a yaklaştı ve komşusunun iki küçük çocuğunu sakatlamayı planladığını söyledi.

Bu, Rasul’u evine giden çamurlu patikaya tırmandı, önce vurup ardından çılgınca içeri girmelerine izin istedi.

Ancak kapı kapalı kaldı.

“İnsanların inançlarını değiştiriyoruz. Bu yüzden bu kadar zor ”dedi. Rasul AFP’ye gönülsüzce uzaklaştı.

FGM, Irak’ın Kürt bölgesinde, genellikle kadın hakları konusunda daha ilerici duruşlarla bilinen, onlarca yıldır uygulanmaktadır.

Mağdurlar genellikle dört ila beş yaşları arasındadır, ancak yıllarca kanama, aşırı derecede cinsel duyarlılık, doğum sırasında yırtılma ve depresyondan etkilenirler.

Prosedür ölümcül olabilir, bazı kızlar kan kaybı veya enfeksiyondan ölüyor.

Yıllarca süren kampanyanın ardından, Kürt yetkililer FGM’yi 2011 yılındaki bir şiddet yasası uyarınca yasakladı, failleri üç yıla kadar hapis cezasına çarptırdı ve yaklaşık 80.000 dolar para cezası verdi.

Rakamlar o zamandan beri düzenli bir şekilde azaldı.

2014 yılında bir BM çocuk ajansı (UNICEF) anketi, Kürt bölgedeki kadınların yüzde 58,5’inin sakat bırakıldığını buldu.

UNICEF bu yıl daha düşük bir oran buldu: Kürt bölgesinde 15-49 yaş arası kızların yüzde 37,5’i FGM geçirdi.

Irak’ın geri kalanında FGM mevzuatı bulunmayan yüzde birinden daha azını karşılaştırıyor.

“Beni kesti, incindi ve ağladım,” dedi. 61 yaşındaki Shukriyeh, annesinin 50 yıldan uzun bir süre önce onu susturduğu günün.

“Ben sadece bir çocuktum. Anneme nasıl kızabilirim?

Shukriyeh’in en küçüğü 26 olan altı kızı da kesildi. Ancak FGM’ye karşı çok fazla kampanya yaptıkları için, aynısını kızlarına da yapmayı reddettiler.

Yıllar önce, 38 yaşındaki Zeinab, kadın akrabalarının en büyük kızını, sonra üçünü kesmesine izin verdi.

“O kadar korkmuştum ki, çok uzak durdum ve onu kestikten sonra onu yıkadım” diye hatırlıyordu squirming.

WADI’nin oturumlarından sonra, diğer iki kızını sakatlıktan korudu.

“Kabul ettiğim zaman (bunu), ama şimdi yapmam. Evet, pişmanım. Ama şimdi ne yapabilirim? ”

Rasul AFP’ye, kadınların kendilerinin uyguladıkları bir tür toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ile mücadele etmenin zor olduğunu söyledi.

“Genç erkekler ve kadınlar FGM’nin durması gerektiği konusunda hemfikirler. Ancak bir köyü terk ettikten sonra, yaşlı kadınlar onlarla konuşuyor ve onlara şunları söylüyor: “Dikkat et, STK’ların sorunları yaymak istediğini” söyledi. ”Dedi.

UNICEF’in 2014 yılı anketi, kadınların yüzde 75’inin kendi annelerini kesmeyi en çok destekleyen olarak gördüğünü tespit etti.

Rasul, “Bu kadınlara söylüyorum: bu kendi ellerinizle yaptığınız şiddet – kadınlara karşı kadınlar” dedi.

Bu yakınlık, FGM mağdurlarını adalet aramak için daha az olası hale getirdi.

Kürt Bölgesel Hükümeti’nin FGM karşıtı birimine başkanlık eden Parwin Hassan, “2011 yasası kullanılmıyor çünkü kızlar annelerine veya babalarına karşı bir şikayette bulunmayacak” dedi.

Hassan, dar bir şekilde kaçtığından beri bu konuda çalışmak istedi: annesi, son dakika kalp değişikliğinden sonra onu ebe- sinden çekti.

“1991’den beri kadınların sorunları üzerinde çalışıyorum, ama bu benim için en acı verici şey. Bu yüzden tamamen ortadan kaldırmaya söz verdim ”dedi.

Cumhurbaşkanı, Kürt makamlarının gelecek yıl 2011 yasasını güçlendirmek ve daha fazla bilinçlendirme kampanyaları yürütmek için bir strateji yayınlayacağını söyledi.

BM ise kısmen, Daesh grubunun yarattığı tehdit nedeniyle, 2019’da FGM ile daha iyi mücadele etmesini bekliyor.

UNICEF’in cinsiyet temelli şiddet uzmanı Ivana Chapcakova, DAEŞ’in 2014 yılında ortaya çıkmasından sonra, BM kurumlarının yerlerinden edilmiş aileleri ele almak ve operasyonlarla mücadele etmek için mücadele ettiğini belirtti.

AFP’ye, “Artık acil acil durum sona erdiğinde, FGM’yi Irak’ta her yerdeki geçmişte bırakan bir şey yapmak için son bir adım atmak için toplanabiliyoruz” dedi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0