Türk Seddi Dünyanın En Uzun Üçüncü Seddi

İŞTE TÜRK SEDDİ Sınırda alınan güvenlik önlemlerini yerinde görmek için haritada Hatay kıvrımı olarak görülen Hatay-Kilis-Suriye sınırında bulunan Hö

Af Sözü Feti Yıldız
Writing Providers Firm
“Öğrencilerim bana ‘hocam gidin ve gelmeyin’ diyordu”

İŞTE TÜRK SEDDİ

Sınırda alınan güvenlik önlemlerini yerinde görmek için haritada Hatay kıvrımı olarak görülen Hatay-Kilis-Suriye sınırında bulunan Höyük Hudut Karakolu’ndayız. Sol tarafımız Kilis, sağımız Hatay, karşımızda ise PYD/PKK kontrolünde bulunan Suriye’nin Maydan Akbis Köyü var. Sınır hattında güvenlik en üst seviyede, askerler yedi gün 24 saat sınır hattını gözetliyor.

Sınırın bu bölümünde güvenlik duvarı tamamlanmış durumda. Sınır boyunca 2 metre genişliğinde, 3 metre uzunluğunda seyyar blokların yan yana dizilmesiyle oluşturulan Türk Seddi düşmana korku verecek cinsten.

Beton blokların üstüne ise 30-60 santimetre uzunluğunda jiletli teller çekilmiş durumda. Duvarın hemen altında stabilize yol var. Duvarın arkasında bulunan 300 metrelik bölge ise mayınlı arazi. Mayınlı arazinin bittiği noktada kafes tel adı verilen ikinci bir fiziki güvenlik sistemi var.

Duvar boyunca uzunan güvenlik duvarının belli noktalarına ise gözetleme kuleleri yerleştirilmiş durumda. Her kulede iki asker, dürbünlerle sınır hattını gözetliyor. Gün boyunca zırhlı araçlarla sınır hattına bırakılan devriyeleri eğitimli köpeklerle yeni devriyeler takip ediyor. Sınırın bazı bölgelerinde ise coğrafi şartlara göre beton blokların arkasına hendekler kazılıyor, akordeon engeller konuyor.

Fiziki güvenlik önlemlerinin tamamlandığı noktalarda kuş uçurtulmuyor. Askeri kaynaklar, duvar ve diğer fiziki önlemlerin tamamlandığı noktalarda yasa dışı geçişlerin ya da kaçakçılık olaylarının sıfıra indiğini dile getiriyor.

KAÇAKÇILIK BİTTİ

Askeri kaynaklar, beton duvarların kaçakçılık ve düzensiz geçişleri büyük oranda engellediğini söylüyor. Gaziantep-Kilis-Hudut Komutanlığı sınırları içerinde 2015’te 2 bin 44 kaçakçılık olayı yaşanırken 2016’da sadece 74 kaçakçılık olayı yaşandı. Beton duvar çalışmalarının tamamlandığı düşünüldüğünde Türkiye-Suriye sınırında alınan güvenlik önlemleri sayesinde kaçakçılık olayının sıfıra ineceği öngörülüyor.

Beton duvar sistemleri düzensiz göç harekelerini de engelledi. Antep-Kilis hudut hattında 2015’te 12 bin 316 düzensiz göç hareketi tespit edilirken bu sayı 2016’da 8 bin 316’ya indi. Bu sınırda yaşanan düzensiz göç hareketlerinin yüzde 45 azaldığı anlamına geliyor.
DÜNYANIN EN UZUN ÜÇÜNCÜ DUVARI

Başta TOKİ olmak üzere farklı firmalar tarafından hazırlanan beton bloklar, 15 ila 20 kilometrelik bölümler halinde Hatay sınırından başlayıp Şırnak hudut hattına kadar 14 ayrı bölgede inşa ediliyor. Türk Seddi olarak da adlandırılan duvar, yaklaşık 8 bin 850 kilometrelik Çin Seddi ve ABD-Meksika sınırındaki 3 bin 500 kilometre civarındaki duvarın ardından dünyanın en uzun üçüncü duvarı olma özelliği taşıyor.

Gaziantep ve Kilis il sınırları içerinde bulunan sınır hattına bugüne kadar 72 kilometrelik modüler beton duvar, 4 kilometrelik sabit duvar, 28 kilometrelik akerdeon engel, 12 kilometrelik kafes tel engeli inşa edildi. 67 gözetleme kulesi dikildi. Sınır hattına 92 kilometrelik stabilize yol inşa edildi, sınırın 74 kilometrelik kısmı aydınlatıldı.

97 kilometrelik kısmında modüler beton duvar ve stabilize yol çalışmaları devam ediyor. 2017 yılı içerisinde 28 gözetleme kulesi daha yapılacak, sınırın 24 kilometrelik kısmı aydınlatılmış olacak.

İran sınırında başta terörle mücadele olmak üzere uyuşturucu ve insan kaçakçılığını engellemek için inşaatına başlanan yeni Türk Seddi zorlu coğrafya ve kötü hava koşullarına rağmen hızla yükseliyor. 5’inci Alay Komutanlığı sorumluluk sahasında bulunan bölgede bir yandan duvar örme çalışmaları devam ederken, diğer yandan da Hudut Kartalları, zırhlı araçlarla kaçakçılık ve yasa dışı sınır geçişlerine karşı mücadele ediyor.

Karakollardaki merkez kulelerin yanı sıra sınır boyunca yer alan mevzilerde nöbet tutan askerler sınırı sürekli kontrol ediyor. Terör, yasa dışı sınır geçişler ve kaçakçılıkla mücadele edilen sınırda, iki bin metre yükseklikte bulunan karakol kulelerinde “gözetleyici”ler sınırda kuş uçurtmuyor. Bölgedeki çalışmaların tamamlanmasının ardından Türkiye, İran sınırında teröre ve kaçakçılığa ‘dur’ diyecek.

YASADIŞI GEÇİŞLER ENGELLENECEK

Türkiye, İran sınırında yapımına devam edilen güvenlik duvarıyla bölgede kaçakçılık ve terör faaliyetleri bitme noktasına geldi. Güvenlik duvarı, teröristlerin geçişini de engellerken, örgütün en önemli finans kaynağını da kurutulacak. Ayrıca, yine başta Afganistan ve Pakistan olmak üzere Asya ülkelerinden Avrupa’ya gitmek isteyen mülteciler için önemli bir rota olan Türkiye-İran sınırı, örülecek duvarla düzensiz göç faaliyetlerine de kapatılmış olacak.

İKİ AYRI DUVAR

İran sınırında yükselecek duvarın 57.2 kilometrelik kısmı Iğdır’da, geriye kalan 86.8 kilometrelik bölümü ise Ağrı sınırında yükseliyor. 144 kilometrelik hat boyunca yapılacak duvarda iki ayrı tip modüler beton kullanılıyor. Iğdır sınırında Süreyya Çeşmesi olarak bilinen noktada Türkiye-İran sınırını belirleyen Karasu Nehri inşa edilen 44 kilometrelik güvenlik duvarında beton temelli fens teli kullanılıyor.

Nehir boyunca devam edecek beton duvarın yüksekliği 2 metre, 8.5 ton ağırlığındaki her bir beton duvarın üstüne 1 metre uzunluğunda fens teli takılıyor. Fens telinin üstünde de 60 santimetre uzunluğunda jiletli tel bulunuyor. Nehrin dışında bulunan 100 kilometrelik sınır hattı boyunca ise 3 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde beton duvarlar kullanılıyor. 11 ton ağırlığındaki her bir duvarın üstüne 60 santimetrelik jiletli tel takılıyor.

24 SAAT DEVRİYE

Duvar örme çalışmaları devam sınır hattına, gözetleme kuleleri, kamera sistemleri, askeri ekiplerin devriye atması amacıyla ‘güvenlik yolu’ da inşa ediliyor. Gözetleme kulelerinde sınır hattı 24 saat boyunca takip ediliyor.

‘Şahin Gözleri’, Termal Kameralar sınır hattını sürekli izlerken zırhlı askeri araçlar sınır hattında sürekli devriye atıyor. Geceleri aydınlatılan sınırda eğitimli köpekler de görev alıyor. Duvarın henüz inşa edilmediği noktalarda ise kaçak geçişleri engellemek için tank hendekleri kazılıyor.

.